Connect with us

Zadejte svůj dotaz

.

Domácí politika

Fiala: Vláda počítá s úpravou valorizace i předčasných důchodů. Děláme politiku, která je strategická a vede k prospěchu České republiky

Vláda počítá se systémovým řešením a úpravou obecného valorizačního mechanismu penzí včetně předčasných důchodů. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS). Spornou vládní novelu o nižším červnovém růstu penzí, kterou kvůli opozičním obstrukcím projednávala Sněmovna od úterý do soboty, je podle něj nutné přijmout kvůli nepředvídatelnému nárůstu inflace.

Zdroj: ČTK/ SOPA Images Limited/A
Zdroj: ČTK/ SOPA Images Limited/A

„Systémové řešení máme nachystané, upravíme obecný valorizační mechanismus včetně předčasných důchodů. To je nutná věc,“ řekl Fiala. Ti, kdo valorizační mechanismus vytvořili, si podle ministerského předsedy uměli představit maximálně pětiprocentní inflaci. Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na začátku února uvedl, že návrh nového nastavení by chtěl představit do několika týdnů. Zmínil návrat k dřívějšímu mírnějšímu navyšování.

Stejně jako Jurečka i Fiala uvedl, že vláda mimořádnou valorizaci důchodů letos očekávala, ale s dopady na rozpočet pro tento rok do 20 miliard korun. Že by měly být mnohem vyšší, přes 35 miliard korun, podle něho způsobil až skokový nárost inflace mezi prosincem a lednem.

Díky jednorázovému snížení červnové valorizace stát letos ušetří zhruba 20 miliard korun. Snížení výdajů v dalších deseti letech Jurečka odhadl na 316,4 miliardy korun. „My teď musíme reagovat na mimořádnou valorizaci ve výši, ve které ji nikdo nečekal, aby nám to nenavýšilo základnu na pořád do budoucna. Teď by to bylo 35 miliard, příští rok 58 miliard. To nejde,“ poznamenal Fiala.

Penze se mají kvůli inflaci mimořádně valorizovat od června. Podle podkladů k návrhu by se podle nynějších pravidel zásluhový procentní díl důchodu zvedl o 11,5 procenta, průměrný starobní důchod by rostl o 1770 korun. Vláda navrhla jednorázově přidání omezit a navýšit zásluhový díl o 2,3 procenta a k tomu o 400 korun, průměrný starobní důchod by se navýšil o 760 korun. Zadlužení by se zbrzdilo o 19 miliard korun. Místo 34,4 miliardy na dluh navíc by se vyplatilo 15,4 miliardy Kč. Sněmovna návrh schválila v sobotu, dostane ji nyní k projednání Senát a následně k posouzení prezident.

Fiala doufá v novou forma spolupráce mezi koalicí a opozicí

Fiala doufá, že páteční jednání poslaneckých klubů, kterým se odblokovala schůze o sporné vládní novele o nižším červnovém růstu penzí, povede k nové formě spolupráce ve Sněmovně mezi koalicí a opozicí. Jednání předsedu vlády naplnilo opatrným optimismem, že se podaří vrátit k přiměřeným pravidlům.

Novelu, která od června zvýší důchody místo předpokládaných 1770 korun o 760 korun, v sobotu po několikadenních obstrukcích opozice schválila dolní komora, nyní ji k posouzení dostane Senát. O tom, zda novelu případně podepíše, nebo vrátí poslancům, bude už rozhodovat nový prezident Petr Pavel. Novelu prosadila vládní koalice po rozsáhlých obstrukcích opozice, schůze trvala přes 97 hodin.

Podle Fialy se s opozičními hnutími ANO a SPD nedalo domluvit, nerespektují se pravidla. Existuje souboj mezi demokratickými stranami a populisty a extremisty, kteří se nesmířili s výsledkem voleb a snaží se to přenést do Sněmovny tak, že zablokují legislativní proces a jednání dolní komory Parlamentu, řekl premiér.

Všechno je podle premiéra otázkou přiměřenosti. Koaliční většina ve Sněmovně musí mít šanci prosazovat vůli voličů, uvedl. Zároveň Fiala chápe, že je nutné hájit i práva opozice, aby měla možnost se vyjádřit. Sněmovna podle ministerského předsedy do jisté míry funguje na gentlemanských dohodách, k nimž by se mělo vrátit.

Sněmovna v pátek v noci zrušila své rozhodnutí omezit dobu pro řečníky s přednostním právem vystoupit. Součástí dohody poslaneckých frakcí bylo i to, že o míře valorizace důchodů se bude hlasovat v sobotu od 08:00. Opoziční poslanci se poté vzdali části úprav k novele. „Páteční noční jednání mě naplnilo opatrným optimismem, že i opozice si uvědomuje, že tímto ničeho nedosáhnou, že to není cesta,“ uvedl.

Fiala: Nedělám populistickou politiku

Premiér v pořadu také uvedl, že nepřišel do vlády, aby dělal populistickou politiku. „My děláme politiku, která je strategická a vede k prospěchu České republiky. Loni jsem dostával otázky, co když nebude plyn atd. Všechno jsme ale zvládli. Na základě strategie a rozumného jednání,“ uvedl Petr Fiala.

Zdroj: ČTK, Twitter

Může se Vám líbít

Sticky Post

Jaroslav Bašta, politik a bývalý kandidát na prezidenta z hnutí SPD, zemřel ve věku 75 let po dlouhé nemoci. Bašta byl známý svým dlouholetým...

Zahraniční politika

V nové slovenské vládní koalici, která vzešla z podzimních parlamentních voleb, se objevily neshody v nominaci kandidáta na pozici budoucího slovenského prezidenta.

Domácí politika

Vládní strana TOP 09 založená samotným Miroslavem Kalouskem a nedávno zemřelým Karlem Schwarcenbergem mu vystavila stopku do evropských voleb. Na této akci se s...

Sticky Post

Kriminalisté pátrají po podezřelém muži, který vyhrožoval politikům skrze dopisy. Poslal jich desítky.

Sticky Post

Anna Moskwa, polská ministryně pro klima a životní prostředí, oznámila, že Polsko vydalo ekologické povolení pro výstavbu první jaderné elektrárny v zemi.

Sticky Post

Nějaký důchod budou mít živnostnici či osoby samostatně výdělečně činné vždy. Jako všichni ostatní. Záleží ale hodně na tom, jak moc živnostníci během svého...

Domácí politika

Pamatujete si, jak před 15 lety ČSSD v předvolebních kampaních neustále napadala konkurenční ODS? ODS Mínus, Odsuďte ODS, hlasujte proti... Na plakátech nechyběly ani...

Společnost

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) přineslo působení státu na zemědělské a potravinářské firmy efekt, ceny potravin klesají a u řady komodit je patrný meziměsíční...

Sticky Post

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová ukázala, že jí není lhostejný osud ostatních lidí. Lidí, kteří bojují za svou lásku. Proč se...

Sticky Post

Slovenský herec Maroš Kramár je velkým obdivovatelem slovenské prezidentky Zuzany Čaputové. Co jí pověděl při osobním setkání a na co narážel?

Domácí politika

Země Evropské unie schválily návrh migrační reformy, který bude sloužit jako podklad pro další jednání o migračních pravidlech. Za Českou republiku s návrhem souhlasil...

Sticky Post

Znepokojivé zprávy o protržení Kachovské přehrady rychle obletěly svět. Obyvatelé okolních obcí se musí urychleně evakuovat. Na situaci reagoval i premiér Petr Fiala, který...