Connect with us

Zadejte svůj dotaz

.

Domácí politika

Ostrá hádka o peníze pojišťovnám a povinné očkování: Válek vytočil Kubka, nazval ho nelichotivým výrazem

U jednoho stolu se sešli ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a prezident České lékařské komory Milan Kubek. Úvodních 10 minut se věnovali hodnocení kontroverzních proticovidových kroků předchozí vlády, tento čas jim pak chyběl na konci rozhovoru, který se nečekaně vyhrotil při debatě o povinnosti očkování a 14 miliardách, které ministerstvo „vzalo” pojišťovnám.

zdroj: Shutterstock
zdroj: Shutterstock

Pod hesly „Očkujeme se pro život beze strachu” s podtitulem „Zdraví přeje připraveným“ spustilo ministerstvo zdravotnictví možnost registrace k očkování druhou posilující dávkou proti covidu-19. Tu si zatím nechalo aplikovat kolem 38 % lidí, podle Válka v podstatě celá riziková skupina. Rád by ale, kdyby se celkové číslo dostalo alespoň na 58 %. Klíčové je podle ministra naočkovat lidi starší 60 let, dlouhodobě nemocné, cukrovkáře a lidi s poruchami imunity a onkologickým onemocněním. „Očkování je nejúčinnější formou prevence proti covidu. Bude se muset opakovat tak dlouho, dokud s námi ten virus bude, podobně jako u chřipky.”

Válek: Očkování není stoprocentně bezpečné

Připustil přitom, že očkování není úplně příjemné a ani stoprocentně bezpečné. „Každý člověk může mít po očkování nějakou méně či více závažnou komplikaci. Očkovaný se může nakazit, může mít i průběh, který nebude úplně jednoduchý,” řekl Válek, který přiznal, že ani u něho nebývá aplikace vakcíny bez problémů. „Po každém očkování mi nebývá den dva dobře, mám trochu teploty, tak bych se nejradši nechal naočkovat v pátek a přes ten víkend měl klid.” Jak ale dodal, „rizika jsou dramaticky nižší než výhody. Očkovaný má jednoznačně menší riziko hospitalizace na jipce a nebo toho, že umře.”

Druhá posilující dávka chrání zhruba 6 týdnů proti nákaze. „Neochrání všechny, ale ochrání velkou část naočkovaných. Proti vážnému průběhu onemocnění chrání 5 až 6 měsíců. To znamená, že když se někdo teď nechá naočkovat, tak září, říjen, listopad, prosinec, leden, to je těch 5 měsíců, kterých se bojíme.”

Podle Válka je Česko na nadcházející vlnu onemocnění připraveno. Podzimní vlna by mohla přijít zřejmě až ve druhé polovině listopadu, a to i díky těm, kteří covid prodělali během léta a měli by být v následujících měsících chráněni, a také za předpokladu, že se podaří více rozjet očkování druhou posilující dávkou.

Šéf zdravotnictví chce kampaň zaměřit hlavně na prevenci, kromě podzimního přeočkování chce podpořit testování zdarma – od podzimu by lidé mohli mít bez žádanky od lékaře jeden antigenní test na covid měsíčně zdarma.

Kubek: Doufám, že v případě zhoršení situace nařídíte povinné respirátory

K první výměně názorů mezi Válkem a Kubkem došlo v otázce zavádění proticovidových opatření. Ta minulá u nás podle Válka patřila k nejbrutálnějším a přitom byla neúčinná. Kubek mu oponoval: „Protiepidemická opatření byla extrémně účinná a svědčí o tom to, že první vlnu na jaře 2020 ČR zvládla tak, že dokonce někteří lidé zpochybňovali, že nějaký covid vůbec existuje.” Prezident České lékařské komory dodal, že doufá, že pokud to bude nutné, ministr nařídí nošení roušek či respirátorů, protože jde o velmi účinná opatření.

zdroj: Shutterstock

Kubek podotkl, že pokud přetrvá současná nezodpovědnost lidí, „budeme mít na podzim velký problém.” Vadí mu, že „v současnosti většina lidí, kteří mají příznaky, vůbec nejde k lékaři, vůbec se nenechá testovat, řada z nich naprosto suše chodí do práce a prská dál na své okolí.”

Válek se pustil do Kubka, toho se kritika dotkla

K ještě ostřejší slovní přestřelce mezi oběma došlo v otázce snížení plateb za státní pojištěnce, které vetoval prezident Miloš Zeman. „Ty peníze, které pojišťovny vrátily do státního rozpočtu stejně dostalo zdravotnictví, protože jsme museli zaplatit nějakých 6 miliard za likvidaci očkovacích látek a 1,5 miliardy za monoklonální protilátky, který nebyly spotřebovány a tyto peníze měly zaplatit pojišťovny,“ řekl Válek.

Kubek argumentoval tím, že příští rok nastane závažný problém, protože současná inflace bude přenesena na zdravotnická zařízení. Vyzval proto ministra Válka, ať do vyhlášky zanese 15procentní nárůst úhrad pro zdravotnická zařízení, aby si tím pokryla inflaci.

„Proboha, pane prezidente, prosím pěkně nelžete, to není důstojné dospělého člověka a lékaře,” reagoval Válek na Kubkova slova, že ministr „nabídnul na podnose 14 miliard, které zdravotnictví mělo a vrátil je do státního rozpočtu.” Kubkovi vytkl, že ho asi nevnímal, když mluvil mimo jiné o 6 miliardách na úhradu vakcín, které předchozí vláda nakoupila za účelem povinného očkování, „které jsme pánbůh zaplať zrušili.”

Toho se Kubek vzápětí chytil: „Takže my máme jednu z nejnižších měr proočkovanosti v EU a vy říkáte pánbůh zaplat”. Válek na to: „Máme demokracii, ta je o tom, že se můžete rozhodovat.” Kubek pokračoval: „Vy se nemůžete rozhodovat, jestli budete ohrožovat jiné lidi. Díváte se na to ideologicky,” nařkl Válka, kterému došla trpělivost a Kubkovi jeho slova vrátil: „Ne, já se na to dívám medicínsky, vy se na to díváte ideologicky. Díváte se na to očima levicového blouznivce zemanovského typu. Vy jste Zemanův kolega, to je celé.”

Kubka ministrova slova vytočila: „Tohle si nezasloužím. Proč mě takhle urážíte?” Válek se následně Kubkovi omluvil a uzavřeli smír podáním ruky. Ostrá výměna názorů měla dohru na Válkově twitteru. „Pane ministře, obdivuji váš klid u diskuze s neliberálním fanatikem. Za mě si podat ruku nezasloužil.” Ne všichni ale s Válkovým výstupem souhlasili. „Pane ministře, oči a uši mě pálily ostudou, kterou jsem za vás cítil. Jste gauner a buran. Fuj, hnus, co vy jste za člověka, ustrašeného, trapného, ubohého. Štítil bych se vás.”

Zdroj:
ČT24, iRozhlas, TN.cz

Může se Vám líbít

Sticky Post

Česká republika se potýká s rostoucím výskytem infekčních onemocnění, včetně černého kašle, svrabu a návratu nemocí jako jsou neštovice. Očkování a preventivní opatření jsou...

Zdraví

Počet případů nákazy covidem roste, odborníci doporučují očkování, a to především pro osoby ve vyšším věku a nemocné. V současné době je k dispozici...

Sticky Post

Sbírka pro malého Martínka rezonovala v posledních dnech českou společností. Nemocný Martínek potřebuje na léčbu 100 milionů korun. Proč tyto náklady nezaplatí pojišťovna?

Zahraniční politika

Kreml pokračuje v zatýkání svých odpůrců, nyní byl zatčen bývalý důstojník tajné služby Igor Girkin, který opakovaně kritizoval velení ruské armády i prezidenta Putina.

Celebrity

Snad každý z nás zná někoho, kdo umřel na rakovinu. Rodiče, prarodiče, přátelé… Herec Jaroslav Dušek na toto téma přednesl před několika dny svéráznou...

České celebrity

Legendární zpěvačka Helena Vondráčková schytala pořádnou dávku kritiky! Česká pěvecká diva jen před pár dny oznámila, že chystá velké turné, při kterém rozhodně nevynechá...

České celebrity

Přední česká modelka Simona Krainová nedávno oslavila 50. narozeniny, ale nikdo by jí tento věk ani omylem nehádal. O své tělo se příkladně stará...

České celebrity

Zpěvačka a herečka Eva Burešová se v poslední době setkávala s velmi negativními komentáři. Rozhodla se tedy, že bude sama určovat, co se na...

Celebrity

Zpěvačka Dara Rolins vyrazila na slovenskou obdobu soutěže StarDance, Let’s Dance Slovensko, v hodně odvážných fialových šatech. I když Dara často poslouchá komplimenty o...

Reality shows

Čtrnáctý díl drsné reality show Survivor byl plný šokujících zvratů. O ten největší se postaral realitní makléř Jiří Hanousek, kterého mnozí považovali za jednoho...

České celebrity

Řezničina u Denisy Nesvačilové a Petra Kolečka, který se v průběhu jejich hádky pořezal o nůž, má svoji dohru. Satirik Tomáš Břínek alias TMBK...

Domácí politika

Poslední rozhovor Miloše Zemana ve funkci českého prezidenta pro CNN Prima NEWS opět nadzvedl ze židle některé politické osobnosti. Končící hlava státu totiž jako...