Connect with us

Zadejte svůj dotaz

.

Domácí politika

Politici se distancují od výroků Fialy, premiér za ně čelí výhrůžkám smrtí

Opoziční strany se minulý týden neúspěšně pokusily sesadit vládu. 22 hodin trvající schůzi provázely hodinové proslovy zástupců obou táborů s očekávaným výsledkem. Politici si také našli chvilku ke vzpomínce na bývalého sovětského prezidenta Michaila Gorbačova, který zemřel v úterý. Ve čtvrtek zamířily kroky některých z nich do školních tříd na slavnostní zahájení nového školního roku a dění o víkendu naplno ovládla demonstrace v Praze.

zdroj: ČTK
zdroj: ČTK

Hodně skloňovaným výrazem uplynulého týdne byli „extremisté“. Označení si nejprve vysloužila opozice, která vyvolala hlasování o nedůvěře vládě. To podle očekávání skončilo v její neprospěch. „Děkuji poslancům koaličních stran, že vydrželi ten mnohahodinový maraton. Ač se hrstka populistů a extremistů snížila ke lžím a osobním útokům, tak mimo to byla debata ostrá, ale v rámci možností slušná. Hlasování ukázalo, že vláda má i nadále důvěru Sněmovny. Díky za ni!”, napsal na twitteru vítězoslavně ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Předseda Poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek mluvil o „trapárně a prohře Babiše s Okamurou a spol., kteří zdržovali ministry 22 hodin. Noční blábolení ve spánkové deprivaci určitě této zemi moc pomohlo,” napsal ironicky Michálek a dodal: „A teď zpátky k řešení válečných cen energií, které populisti zneužili.”

Alenu Schillerovou z opozičního hnutí ANO výsledky hlasování nijak nepřekvapily. Bylo podle ní jasné, že „kapři si sami rybník nevypustí”. Důvěru lidí kabinet Petra Fialy už prý dávno nemá. „Podívejte se na průzkumy. A že získala důvěru vládních poslanců.. Co na to říct.. Vláda moc dobře ví, že je tam naposled.”

Policie řeší výhrůžky Fialovi za výroky o extremistech

Podobný názor na aktuální situaci v České republice přišlo vyjádřit na sobotní demonstraci kolem 70 tisíc občanů. Vládní pětikoalici vyčítají podíl na současné vysoké inflaci, drahých energiích, a také to, že zaspala energetickou krizi a nehájí zájmy lidí.

Podle předsedy vlády Petra Fialy (ODS) protesty svolaly „síly, které se hlásí k proruské orientaci,” přičemž se nebál použít ani výraz extremisté. Ačkoliv výrok mířil především na adresu organizátorů, řadu lidí slova premiéra vytočila a začali mu vyhrožovat fyzickým napadením, a dokonce i smrtí. Vzkazy typu „Nepamatuji si, že by náš stát měl jako premiéra většího ha**la. Ale na každou svini se vaří voda,” patřily ještě k těm mírnějším. Některé příspěvky už řeší policie.

Za nepříliš šťastný označil Fialův výrok i hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba z ODS. 70 tisíc lidí na demonstraci není podle něho málo.

Proti slovům Fialy se vymezil i šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Odmítám banalizovat obavy lidí z energetické krize a označovat za prokremelského přívržence každého, kdo zpochybní postup vlády. Není to totiž pravda.”

Organizátoři demonstrace volají po dohodě o energiích s Ruskem. Podle Jurečky to nepřichází v úvahu

Experti vládu varují, aby nepřehlížela obavy lidí, pokud nechce svá křesla odevzdat zpátky opozici. Připomínají jí téměř milion propadlých hlasů z loňských sněmovních voleb, čehož mohou využít extremisté spojením s dalšími subjekty, jenž vloni neuspěli a mohli by tak v příštích volbách triumfovat.

Mobilizovat své příznivce před zářijovými komunálními volbami a volbami do Senátu začal i předseda SPD Tomio Okamura. „Stav, kdy předseda vlády takovým způsobem osočuje své kritiky, tedy občany ČR, nelze vnímat jinak, než jako útok na základní demokratické principy, a proto požadujeme, aby premiér Fiala svá obvinění vůči zúčastněným 70 tisícům občanů buď doložil jasnými důkazy, a nebo se všem účastníkům demonstrace veřejně omluvil a následně odstoupil ze své funkce.”

K demisi vyzvali vládu organizátoři sobotního protestu Česká republika na 1. místě. Pokud tak neučiní do 25. září, chtějí vyhlásit nátlakové akce ve formě stávek, o kterých jednají s odbory, podnikateli, se zemědělci, starosty, dopravci a dalšími organizacemi. Kromě demise vlády požadují okamžité zastropování elektřiny na loňské ceny a přímé smlouvy na dodávky levného plynu a ropy za nízké ceny, především s Ruskou federací.

To jednoznačně odmítl lidovecký ministr práce Marian Jurečka. „Vidíme, že závislost na ruském plynu, která se ještě zvýšila po roce 2017, nás dovedla do situace, kdy jsme velmi snadno vydíratelní. V současnosti na nás Putinův postup dopadá opravdu drsným způsobem. A s někým, kdo se takto chová, nemá rozvíjet žádný další byznys.”

Dozimetr: Mlejnek rezignoval, Hlubučka propustili na svobodu

Mluvilo se také o dvou ústředních postavách korupční kauzy Dozimetr. Po 74 dnech strávených ve vazbě byl propuštěn na svobodu obviněný exnáměstek pražského primátora Petr Hlubuček. Podle informací serveru Novinky složil kauci v řádu vyšších jednotek milionů a dál bude stíhán na svobodě. Za účast na organizované zločinecké skupině a přijetí úplatku mu hrozí až 10 let vězení.

Kauza zlomila vaz „letnímu” šéfovi civilní rozvědky Petru Mlejnkovi. Ten se rozhodl rezignovat na svou funkci poté, co část poslanců volala po jeho výměně kvůli stykům s obviněným lobbistou Michalem Redlem.

Uplynulo 10 let od metanolové aféry

Ve víru událostí v závěru týdne téměř zapadlo jedno smutné výročí. Přesně před 10 lety začala v Česku takzvaná metanolová aféra. 3. září 2012 zemřel první člověk po vypití jedovaté směsi. Do oběhu se dostaly tisíce lahví s otráveným alkoholem. Po jeho požití zemřelo 48 lidí. Hlavní aktéři kauzy, míchač metanolu Tomáš Křepela a jeho komplic Rudolf Fian, si odpykávají doživotní tresty.

Fiala rozdával prvňákům Broučky, Vystrčil za dětmi vyrazil na venkov

Začátek školního roku se tradičně neobešel bez vítání prvňáčků. Letos do škol vyrazil kromě prezidenta Miloše Zemana také premiér Petr Fiala a předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Zatímco Fiala rozdával knížky ve škole na Karlovarsku, hlava státu pozdravila novopečené školáky v Lánech.

Osobité přání do nového školního roku poslal 1. září po sociálních sítích také poslanec KDU-ČSL Jan Bartošek. „Děti dnes zasedají do lavic školních a poslanci do lavic poslaneckých. Všem výše zmíněným přeji, aby se zbytečně nehádali, dokázali poslouchat toho, kdo zrovna mluví a nepoflakovali se místo svých povinností někde na náměstí.”

Zdroj:
iRozhlas, CNN Prima News, ČT24, Na prvním místě, Novinky, ČT24

Může se Vám líbít

Sticky Post

Podle zprávy ukrajinské bezpečnostní služby byli zadrženi nepřátelští agenti obvinĕní z předávání poloh citlivých vojenských cílů.

Sticky Post

Ceny energií na trhu v posledních týdnech klesají a Česku se po 3 letech může ulevit. Extrémní nárůst cen začal již v roce 2021,...

Společnost

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) rozhodl, že ruští a běloruští sportovci se mohou pod neutrální vlajkou zúčastnit olympijských her v Paříži, z toho důvodu již...

Společnost

Rusko znervózněla rychle se šířící zpráva o tom, že se v jejich obchodech objeví chléb vyrobený z mouky obsahující rozemleté larvy mouchy bráněnky, která...

Zahraniční politika

Ruská Ústřední volební komise zamítla kandidaturu novinářky Jekatěriny Duncovové, která se chystala svést boj o post budoucího ruského prezidenta. Podle volební komise žádost o...

Zahraniční politika

Ruský prezident Putin podepsal dekrety, které nařizují zabavení podílů německé firmy Wintershall Dea a rakouské firmy OMV v projektech týkajících se těžby plynu v...

Společnost

Nedávné rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru (MOV) povolit start ruských a běloruských sportovců na olympiádě, která proběhne příští rok v Paříži, vyvolalo značnou vlnu kritiky....

Zahraniční politika

Finsko opětovně uzavřelo své hranice s Ruskem, během dvou dnů totiž do země vstoupilo více než 300 žadatelů o azyl.

Zahraniční politika

Kvůli narůstajícímu přílivu nelegálních migrantů ze třetích zemí, který do Finska směřoval z Ruska, rozhodla na konci listopadu finská vláda o uzavření své hranice...

Společnost

Ruští a běloruští sportovci se statusem neutrálních sportovců budou moci startovat na olympijských hrách, které se uskuteční v příštím roce v Paříži, rozhodl o...

Zahraniční politika

Dvě po sobě následující sabotáže přerušily železniční spojení z Ruska do Číny, které bylo používáno k přepravě zbraní a paliva. Po explozích, které proběhly...

Společnost

Historické artefakty za čtyř krymských muzeí, které Ukrajina v roce 2013 zapůjčila do Nizozemí na výstavu, se vrací na Ukrajinu. Po té, co Rusko...