Connect with us

Zadejte svůj dotaz

.

Domácí politika

Skvělý brankář, ale mizerný člověk. Ať vrátí peníze z Ruska! Výroky Dominika Haška popudily bývalé hráče i fanoušky

Dominik Hašek je jedním ze sportovců, kteří velmi aktivně vystupují proti ruské invazi na Ukrajině. Vyjádřil se k ní nejen v souvislosti s chystanými zápasy NHL v Praze, za což si vysloužil ostrou kritiku od svých bývalých spoluhráčů. Chladnými ho nenechaly ani aktuální kroky vlády, které se rozhodl okomentovat na sociálních sítích.

Zdroj: Profimedia
Zdroj: Profimedia

Jen několik hodin poté, co vláda ve středu schválila jednorázový příspěvek rodinám s dětmi, se na Haškově profilu objevil nesouhlasný postoj s rozhodnutím kabinetu. Nazval ho populismem. „Když nemám z čeho a navyšuji pouze dluh (a právě ty děti ho budou muset splácet). Kdyby dali třeba i 25 tisíc matkám samoživitelkám, ale rodině s měsíčním příjmem nad 60 tisíc?!”, napsal Hašek a přiměl tím spoustu lidí k reakci.

„Rovněž jsem měla dojem, že špatně slyším. Rodina s tímto příjmem si sice moc nevyskakuje, ale nouzí netrpí”, píše jedna z uživatelek. Také další s Haškovým názorem souhlasí. „Přijde mi to celkově jako: Něco jim dejte, ať nejsou tak naštvaní.”

Haškovi leží v žaludku i nedávný výrok kardinála Dominika Duky, který prohlásil, že znásilňující vojáci jsou také oběti.Podle této teorie pana kardinála bychom neměli za žádný zločin nikdy nikoho odsuzovat. Já si dovolím snad jen podotknout, že pod určitým tlakem jsme bez výjimky často všichni. A to, že máme emoce a vášně, tak to je jedna z charakteristik lidské bytosti”, vyjadřuje svůj názor slavný hokejista.

Hašek: zápasy NHL s Rusy v Praze jsou nepřípustné

Zatímco tyto příspěvky přiměly k zamyšlení jen hrstku Haškových sledujících, mnohem vášnivější diskuzi vyvolal jeho postoj k chystanému dvojzápasu NHL v Praze.

„Zápas NHL San Jose Sharks – Nashville Predators by se měl odehrát v říjnu v Praze. Pokud by NHL (vzhledem k situaci) chtěla v tomto zápase připustit jakéhokoli ruského hráče, budu to považovat za neomluvitelný čin”, dává najevo Hašek, který rozhodně nehodlá zůstat jen u slov, v případě potřeby je připraven jednat. „Pokud by tomu tak bylo, udělám vše pro to, aby se tento zápas v naší zemi neuskutečnil.Legendární gólman je odhodlaný apelovat na českou vládu, organizátory akce a na veřejnost a v případě, že už se zápas odehraje, se chce zasadit alespoň o to, aby byl co nejvíce veřejností ignorován a celosvětově odsouzen.

Haškovy výroky kritizují bývalí kolegové i fanoušci

Ačkoliv s jeho názory spousta fanoušků souhlasí, u řady z nich si svými názory “naběhl.” „Gólman jste byl dobrý, ale člověk jste mizerný”, stojí v jedné z reakcí a další vypadá podobně: „Ruské prachy ti nesmrděly”, píše Tomáš a vyjadřuje velmi podobný názor, jaký vůči Haškovi zaujali jeho bývalí spoluhráči.

Asi nejhlasitěji se do zlatého medailisty z Nagana pustil Nikita Ščitov: „Pamatujete si, jak ho na olympiádě v Naganu trefil tvrdou ranou do helmy Valerij Kamenskij, až mu kus té helmy odpadl? To ho zjevně poznamenalo”, připomíná mu jeho bývalý kolega ze Spartaku Moskva jeho roční angažmá. „Pokud Hašek říká to, co říká, měl by vrátit peníze, které vydělal v Rusku.”

Hašek nedávno veřejně schválil vyřazení ruských a běloruských tenistů z Wimbledonu, proti čemuž se naopak ohradil Novak Djokovič a Martina Navrátilová. „Velmi správně. Opět opakuji. Každý ruský sportovec nyní okamžitě musí být vyloučen ze všech soutěží “našeho světa” bez výjimky!

Hokejová legenda vyslala vzkaz i do NHL a přimluvila se za to, aby její vedení všem ruským hokejistům zrušilo nebo alespoň pozastavilo smlouvy. V opačném případě podle jeho slov ponesou nepřímo zodpovědnost za všechny mrtvé na Ukrajině. To rozčílilo například novináře z deníku Sovětskij sport, kteří se do Haška nevybíravě pustili: „Velký Dominátor se svými výzvami proměnil v obyčejného nacistu.”

Haškovy výroky pobouřily i Ščitova, který na adresu bývalého spoluhráče poznamenal: „Politika by se do sportu míchat neměla. Hašek byl skvělý hokejista, ale je to mizerný člověk. Proto si jeho slova až tak neberu. Nečte se to dobře, ale holt trpí tím otřesem mozku.”

Hašek také není žádný svatoušek, tvrdí Koževnikov

Bývalý hokejista Alexandr Koževnikov v této souvislosti Haškovi připomenul jeho působení v týmu Buffalo Sabres během bombardování bývalé Jugoslávie v roce 1999, kde se zapojily státy NATO a USA. Koževnikov prohlásil, že kdyby Hašek v té době odmítl brát v Buffalu plat, měla by jeho současná slova váhu.

Kluby v Rusku se staly jedním z nástrojů kremelské propagandy. Na kostce nad ledem se například během březnového zápasu Omsku s Kazaní objevil symbol “Z” a hesla jako “za vítězství” a “za mír.”

Slavná zámořská soutěž po odkladu způsobeném covidem zavítá na začátku příští sezony do Evropy. Tu odstartují 7. a 8. října v pražské O2 areně dva zápasy týmy San Jose Sharks a Nashville Predators. Nashville čeká 3. října ještě přípravný duel v Bernu a o den později budou hrát Sharks proti Eisbären Berlín.

Zdroje dat:
Aktuálně.cz, Ruik

Může se Vám líbít

Sticky Post

Na rodinné rozpočty stále útočí vysoké ceny energií, potravin, ale i dalších produktů a služeb. Když však budete finance i výdaje vhodně plánovat a...

Hokej

Týmu Washington Capitals se daří, ovšem nikoli díky příspěvkům kapitána Ovečkina. Car Alexandr má jeden z nejvyšších průměrných časů strávených na ledě. Ve statistice...

Domácí politika

Vládní strana TOP 09 založená samotným Miroslavem Kalouskem a nedávno zemřelým Karlem Schwarcenbergem mu vystavila stopku do evropských voleb. Na této akci se s...

Hokej

Se 183 cm výšky žádný čahoun, ale přesto jako by vyčníval. Vždy hlava nahoře a dokonalý přehled o hře. Lehké bruslení a nepředvídatelné přihrávky....

Hokej

Odehrál v NHL přes 1270 zápasů, má na kontě 892 kanadských bodů. Je to zkušený hokejista, navíc poměrně populární u příznivců Chicaga Blackhawks. Přesto...

Sticky Post

Kriminalisté pátrají po podezřelém muži, který vyhrožoval politikům skrze dopisy. Poslal jich desítky.

Hokej

Nikdo z Tučňáků už nikdy nebude oblékat dres s číslem 68. To oznámilo vedení klubu Pittsburgh Penguins tento týden. Jágrův dres bude viset pod...

Hokej

Spoluhráč Dominika Kubalíka z Ottawy Senators Shane Pinto dostal tvrdý distanc. Celých 41 zápasů. S výjimkou pěti hokejistů, kteří v minulosti dostali trvalý zákaz...

Hokej

John Carlson jej na konci 2. třetiny duelu s Torontem našel chytrou přihrávkou od modré čáry. Před Ovečkinem zírala poloprázdná branka a ruský bohatýr...

Sticky Post

Moderátor a mystifikátor Kamil Bartošek alias Kazma nedávno slíbil, že rozdá výhru 22 milionů korun lidem, kteří se zapojili do hry. Peníze létaly doslova...

Hokej

Hokejoví fanoušci se dočkali, nejslavnější liga světa je tady. Stanley Cup letos obhajuje tým Vegas Golden Knights, ovšem bookmakeři letos nejvíce favorizují kluby Carolina...

Sticky Post

Anna Moskwa, polská ministryně pro klima a životní prostředí, oznámila, že Polsko vydalo ekologické povolení pro výstavbu první jaderné elektrárny v zemi.