Connect with us

Zadejte svůj dotaz

Domácí politika

Účastníci protestu v Praze zkusili sundat ukrajinskou vlajku z muzea, dva policisté byli při zákroku zraněni

Po skončení protivládní demonstrace na Václavském náměstí v Praze se část účastníků přesunula k budově Národního muzea, kde žádali sundání vyvěšené ukrajinské vlajky. Policie je vyzvala k odchodu a následně 18 z nich pro neuposlechnutí výzvy zajistila, uvedla policejní mluvčí Violeta Siřištová. Dva policisté byli při zákroku zranění, uvedla na twitteru.

Foto: Martin Baxa
Foto: Martin Baxa

Na protivládní demonstraci Česko proti bídě, kterou svolala strana Právo Respekt Odbornost (PRO) se dnes odpoledne sešlo několik tisíc lidí. Demonstrace začala ve 14:00 a trvala tři hodiny.

Několik stovek demonstrantů se po oficiálním skončení akce přesunulo před Národní muzeum v horní části Václavského náměstí, na jehož fasádě je vyvěšena ukrajinská vlajka. Demonstranti vyzývali ke stržení této vlajky, z druhé strany magistrály je podporovalo několik set dalších pokřikem „sundejte ten hadr“. Později přistoupili k provolávání hesla „Čechy Čechům“, které po několika minutách změnili na „českou vlajku“.

Policie demonstranty u muzea vyzvala k odchodu, na místo dorazili těžkooděnci, kteří zablokovali vstup do muzea. Později dorazily policejní posily. Na schodech před muzeem došlo k několika strkanicím, dav na protější straně magistrály při nich křičel na policisty „hanba“ a „mlátí naše lidi“. Zhruba po hodině se demonstranti začali rozcházet.

Do muzea se podle policejní mluvčí Violety Siřišťové pokusilo dostat několik desítek lidí. „Na místě jsme omezili 18 osob pro neuposlechnutí výzvy,“ uvedla policie na twitteru. Dva policisté skončili se zraněním v nemocnici, řekla mluvčí ČTK.

Rakušan a Baxa násilné projevy odsoudili

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) označil násilné projevy v závěru demonstrace za nepřípustné. „Očekávám, že organizátoři se od těchto projevů násilí distancují. Vyvolává to totiž dojem, že celá tzv. demonstrace proti bídě byla jen zástěrkou proruské provokace, a k takovým projevům rozhodně nemůžeme být tolerantní,“ sdělil Rakušan ČTK.

Národní muzeum policistům na twitteru poděkovalo za zajištění bezpečnosti návštěvníků. Díky za profesionální zvládnutí vyhrocené situace před muzeem vyjádřil i ministr kultury Martin Baxa (ODS). „Právo demonstrovat si nelze plést s ohrožováním národního kulturního dědictví,“ napsal na sociální síti.

Zdroj: ČTK

Může se Vám líbít