Connect with us

Zadejte svůj dotaz

Politika

Fiala po summitu hýřil optimismem, Scholz chladil naděje na celoevropské řešení cen plynu. Německý egoismus, zuřil Morawiecki

Historicky první summit Evropského politického společenství skončil. Po čtvrtečním setkání nejvyšších představitelů 44 evropských zemí se včera politici sešli v tradičním formátu evropské sedmadvacítky na neformálním jednání Evropské rady. Hlavní témata byla samozřejmě dána situací ve světě: řešila se především energetická situace v Evropě a Ukrajina.

zdroj: Shutterstock
zdroj: Shutterstock

Premiér Petr Fiala (ODS) prohlásil, že stále větší podporu má oddělení ceny plynu od ceny elektřiny, což by znamenalo okamžité snížení cen energií pro všechny občany i firmy v EU. Navrhl také uvolnění emisních povolenek z tržní rezervy, aby se snížila jejich cena, která má na ceny elektřiny a tepla také významný vliv.

„Musíme také hledat možnosti, jak s cenami energií pomoci velkým firmám, které dosud nebylo možné podpořit ze státních rozpočtů, protože by to bylo proti unijním pravidlům.” Fiala očekává, že řada těchto věcí se dočká zásadního posunu už za 14 dnů na řádné Evropské radě. Ve čtvrtek ale premiér prohlásil, že dohodu EU o zastropování cen plynu nelze očekávat ani na summitu v Bruselu, protože problém je komplexní.

Napovídá tomu i včerejší proslov německého kancléře Olafa Scholze, který si protiřečil, když na jednu stranu připustil, že vyřešení problému vysokých cen zemního plynu lze dosáhnout jen společně, zároveň ale obhajoval podpůrný energetický balík německé vlády na zmírnění dopadů vysokých cen energií v objemu 200 miliard eur. Ten by podle kritiků mohl dávat neférovou konkurenční výhodu tamním firmám. „Nejsem si jistý, zda bude společné evropské řešení, ale nadále o tom diskutujeme,” řekl Scholz. Plošné stanovení maximálních cen odmítá také Nizozemsko a Dánsko.

Většina politiků cenový strop na plyn podpořila, shoda ale nepadla

Už před začátkem pátečních jednání polský premiér Mateusz Morawiecki prohlásil, že EU potřebuje společný plán, čemuž v současnosti brání „německý egoismus.” Morawiecki by k podpoře obyvatel ohrožených energetickou krizí využil část peněz, které EU zmrazila ruským oligarchům v rámci sankcí. Podle něj jde až o 350 miliard eur.

Francouzský prezident Emmanuel Macron podpořil společné nákupy energií, které podle něj zajistí snížení nákupních cen plynu i elektřiny. „V EU je 27 metod řešení energetické krize, ale všichni jsme se shodli na solidaritě,” řekl Macron, který varoval, že příští zima bude ještě horší.

Fiala hýřil optimismem, média upozorňují na přetrvávající spory a nejednotu

Pozitivně hodnotí Fiala schválení dalšího postupu ohledně Ukrajiny. „Jsem rád, že se v rámci jednání členské země EU shodly na zahájení výcviku ukrajinských vojáků na našem území a na dalším sankčním balíčku proti Rusku. Stojíme za Ukrajinou a budeme ji dále podporovat.”

Zatímco Fiala je z prvního summitu Evropského politického společenství nadšený, což potvrdil svým zavěrečným resumé na sociálních sítích: „Oba dny byly – a myslím, že nepřeháním – reklamou pro Českou republiku. Jsou důkazem, že naše země má nyní v zahraničí potřebný kredit a že máme důvěru našich partnerů,” politologové upozorňují, že za „fasádou nadšení probublávaly spory a napětí.“ Ukazovala se podle nich nejednotnost ohledně řešení evropské energetické krize a poukázali také na to, že Turecko a Řecko odešly ze schůzky naštvané.

Americká televize CNBC přišla s komentářem, ve kterém pražský summit považuje za zakládání nového politického klubu. Poukazuje přitom na „velmi nesourodé uskupení, jehož cíle i přežití jsou velmi nejasné.”

Při pátečním příjezdu státníků na Hradčanské náměstí demonstrovali aktivisté žádající tvrdší přístup k Rusku, větší podporu Ukrajině a zrušení práva veta jednotlivých členských států.

Zdroj:
ČT24, Echo24, ČTK

Může se Vám líbít