Connect with us

Zadejte svůj dotaz

.

Komentář

Jak naložit s recidivistou, který zavinil tragickou nehodu v Adršpachu? Není třeba zpřísňovat zákon kvůli jednomu šílenci, ale jen správně kvalifikovat protiprávní jednání

Pokud se prokáže před soudem, že silniční pirát z Adršpachu spáchal dopravní nehodu, kdy usmrtil další dvě nevinné oběti, tak je tento pachatel extrémně nebezpečný pro společnost a je třeba se zamyslet, jakým způsobem ochránit před takovými pachateli společnost. Jsou schopny české trestní předpisy i v současné chvíli na toto dostatečně reagovat?

Zdroj: PČR Královehradeckého kraje
Zdroj: PČR Královehradeckého kraje

Řidič J. Č, který měl usmrtit dva chodce, je letitým recidivistou, který již v minulosti zabil při dopravní nehodě člověka. Opakovaně řídil, přestože měl od roku 2002 zákaz řízení. V roce 2016 nacouval do seniorky, která zemřela. Tehdy od soudu odešel s podmínkou!

Pokud se prokáže, že tento pachatel opětovně zabíjel, přestože měl posledních 20 let zákaz řízení, je nutné před takovým pachatelem ochránit společnost, protože ukládání jakýchkoliv bagatelních trestů nemá jakýkoliv prevenční či zastavovací efekt.

Svou absolutně bezohlednou jízdou zabil dva nevinné chodce – horolezce Matěje Molcara a jeho kolegu Zikmunda Schwarzkopfa ml., kteří šli od skal k parkovišti, nejen proto, že nerespektoval zákaz činnosti, ale ani jakákoliv pravidla silničního provozu či obecnou slušnost.

Tento pachatel, pokud ho soud uzná vinným, již má poněkolikáté na svědomí smrt člověka a obrovskou bolest pro jejich rodiny, přátele a okolí. Jak je tedy možné, že se tento pachatel stále pohybuje ve společnosti a svým odporným jednáním dále kolem sebe šíří smrt a beznaděj?

Nelze se smířit s jakoukoliv právní kvalifikací za nedbalostní trestný čin, neboť tento recidivista byl se vším, co je spojeno s jeho jednáním na silnicích, zcela nepochybně minimálně smířen. Jeho smíření bylo se zvlášť těžkými a nenapravitelnými následky, které svým zavrženihodným jednáním může způsobit. Je třeba uvažovat o právním způsobu, jak ochránit od takového pachatele na silnicích společnost, a hlavně předejít jeho dalším obětem.

Kdokoliv totiž v České republice usmrtil tolik nevinných lidí, a to opakovaně nemůže být součástí společnosti, ale měl by být odsouzen zcela jistě k výjimečnému trestu, nebo pokud není příčetný, tak musí být uloženo takové ochranné opatření, abychom takového pachatele omezili způsobem, aby již nemohl za žádných okolností ohrožovat společnost.

Pokud soudy a orgány činné v trestním řízení začnou postupovat v logické posloupnosti, kdy jsou schopni za hospodářské trestné činy ukládat drakonické tresty, což je společensky mnohem méně škodlivá činnost než zabití člověka. Takové jednání nelze omluvit a nelze takovým pachatelům ukládat tresty, jako jsou podmíněná odsouzení za zabití člověka. A pokud se to stane a je to opravdu nedbalostní trestný čin, nelze takové jednání opakovat, protože normální člověk nemůže pravidelně zabíjet na silnicích.

Navíc, jak uvedla svědkyně, tento recidivista místo pomoci svým obětem si zajišťoval alibi a uklízel vozidlo v domnění, že zakryje stopy svého odporného jednání, kterého se údajně dopustil.

Někteří právně znalí se budou samozřejmé ohánět tím, že to bylo jednání neúmyslné, nicméně i trestní zákoník, který je postaven hlavně na kriminalizaci majetkových trestných činů, nelze donekonečna nechat v takovém stavu, jak je, kdy například za obchod s dětmi hrozí menší tresty než za formální porušení předpisů třeba v zadávacím řízení se škodou nad 10 milionů.

A v případě zabití obou nevinných chodců mu hrozí stíhání za nedbalostní trestný čin, což je výsměchem společnosti a zásadám spravedlivého právního systému. Proto je třeba při právní kvalifikaci tohoto protiprávního jednání uvažovat o úmyslném jednání například trestného činu obecného ohrožení.

V neposlední řadě je zcela jisté, že takového pachatele žádný trest nemůže napravit a jeho resocializace je prakticky nemožná, neboť tento recidivista si z jakýchkoliv zákazů a trestů nic nedělal. O jeho charakteru svědčí i to, že ani zabití nevinného člověka nemělo z pohledu pokračování v dlouholeté trestné činnosti žádný vliv.

Zdroj: Blesk.cz, Autorský text

Může se Vám líbít

Sticky Post

V jednom slovenském mĕstĕ byl nedávno zastřelen hnĕdý medvĕd, který bĕhem svého řádĕní zranil pĕt lidí. Tato událost vyvolala značný zájem veřejnosti, zejména díky...

Sticky Post

Poznáváte muže na fotografii? Byl zachycen na bezpečnostních kamerách během vloupání do trafiky, kde svým jednáním způsobil škodu za více než třicet tisíc korun.

Sticky Post

Dne 3. listopadu 2023 zasáhla porotce show TV Prima Česko Slovensko má talent smutná zpráva: zemřel legendární účastník Jozef Pátrovič.

Sticky Post

Herec Matthew Perry se proslavil v kultovním seriálu „Přátelé“. Nikdo nečekal, že představitel Chandlera zemře ve věku 54 let.

Sticky Post

Nejen fanoušci rodinného sitcomu Krok za krokem pláčou. Zemřela hlavní představitelka Suzanne Somers, která si zahrála po boku Patricka Duffyho.

Sticky Post

Seriál z 90. let Beverly Hills 90210 si v Česku vybudoval fanouškovskou základnu. Zajímá vás, co se stalo s hvězdami seriálu? Zjistili jsme to...

Celebrity

Andrea Pomeje nedávno přiznala, že bojuje s depresemi. Nejen kvůli těmto stavům se rozhodla, že vystoupí ze své komfortní zóny a podstoupí očistnou kúru...

Sticky Post

Britská zdravotní sestra Lucy Letby stráví zbytek svého života za mřížemi. Usmrtila 7 novorozeňat a dalších 6 se pokusila usmrtit, naštěstí neúspěšně.

Sticky Post

Herečka Sandra Bullock zažívá těžké období. Osud jí sebral dlouholetého partnera, který podlehl zákeřné a nevyléčitelné nemoci.

Sticky Post

Herec Robert De Niro prochází s rodinou nesmírně těžkým obdobím. Ve věku 19 let mu zemřel vnuk Leandro De Niro Rodriquez, syn nejstarší dcery...

České celebrity

Chce víc a nedostane nic. Popravdě přijde o všechno a nakonec i o život. Postava Oldy v minisérii Půlnoční zpověď skončí stejně špatně jako...

Královská rodina

Poté, co se v posledních letech řešil v královské rodině hlavně sexuální skandál prince Andrewa, se momentálně pozornost obrátila na sestru princezny Kate –...