Connect with us

Zadejte svůj dotaz

.

Politika

Miliardář Karel Janeček oznámil kandidaturu na prezidenta. Jaké ohlasy sklidil na Instagramu?

Matematik a podnikatel Karel Janeček na páteční tiskové konferenci sdělil, že se bude ucházet o post prezidenta republiky. V rámci kampaně „Tohle jsme my“ chce sdružovat občany České republiky, kteří mají stejnou vizi společnosti jako on. Voličům chce nabídnout vizi úspěšné České republiky, která se může stát vzorem pro Evropu i svět. Věří mu to jeho sledující na Instagramu?

Foto: Miloš Schmiedberger
Foto: Miloš Schmiedberger

Česko se podle osmačtyřicetiletého miliardáře Janečka nachází v naprosto klíčovém okamžiku historie a prochází ultimativní zkouškou, ve které musí obstát. „Věřím, že budeme úspěšní a že se tak můžeme stát vzorem nejen pro Evropu, ale i pro celý svět,“ řekl. Voliče plánuje oslovit vizí svobodné, úspěšné a prosperující země. Svou kandidaturu vnímá jako příspěvek k realizaci této vize.

Na svou podporu spustil projekt Tohle jsme my. Za cíl mu dává, aby na základě celospolečenské diskuse vytvořil „společenskou ústavu“ pro úspěšnou, sebevědomou a sociálně ohleduplnou budoucnost České republiky. Postavit ji chce na pěti prioritních oblastech, mezi kterými je důraz na vzdělávání, spravedlivý stát nebo zdravý a aktivní život.

Chceme žít naplno: odvážně, spravedlivě, opravdově, zodpovědně, s respektem k jiným postojům a názorům a umět soucítit s ostatními. Chceme vytvářet šťastnou budoucnost nejen pro sebe, ale především pro naše děti a další generace,“ uvedl Janeček na svém instagramovém profilu, kde poděkoval i své manželce Lilii za podporu i spoluúčast na tvorbě kampaně.

Pod novým příspěvkem se začaly objevovat především radostné a podporující komentáře. „To je geniální zpráva,“ uvedla jedna z fanynek Janečka. „To by byl krásný prezidentský pár. Chytrý, vzdělaný a charismatický prezident a nádherná první dáma. Můj hlas máte,“ přidala se další příznivkyně. „Čekala jsem, že to přijde. Máte můj hlas,“ vyjádřila podporu jiná nadšenkyně.

Mezi pozitivními komentáři se ale objeví i negativní reakce. „Ani omylem,“ napsal jeden ze sledujících. „Nad každým slovem se mi chce…,“ nebral si servítky další kritik, který připojil ke svému komentáři i zvracející emoji. „Jste milej, ale určite ne… Děkuji,“ přidal se další pochybovač.

Zdroj: ČTK
Karel Janeček na páteční tiskové konferenci
Zdroj: ČTK

Janeček dále slibuje boj proti korupci nebo podporu matkám samoživitelkám a seniorům. Za důležité považuje prosazování zdravého životního stylu, aby lidé získali cestou fyzické aktivity přirozenou imunitu. Chce, aby Česko nebylo montovnou, ale průmyslovou, uměleckou a vědeckou velmocí a inspirací pro celý svět. Za důležité proto považuje věnovat se inovacím, digitalizaci státní správy, životnímu prostředí a rozvoji podnikatelského prostředí.

Kandidovat chce díky sesbírání petičních podpisů od voličů, potřebovat jich bude minimálně 50 tisíc. Pro jejich získání plánuje otevřít podpisová střediska a v plánu má setkání s co největším počtem obyvatel. V případě, že se mu to podaří, vloží do kampaně maximální povolenou částku – 40 milionů v prvním kole, a případně 10 milionů ve druhém.

Karel Janeček je spolumajitelem společnosti RSJ, která se zabývá obchodováním s finančními deriváty. Stál u zrodu Nadačního fondu proti korupci nebo Nadačního fond Neuron na podporu vědy. Neuron se od něj ale loni v listopadu distancoval po jeho proslovu při vyhlášení hudební ankety Český slavík. Janeček v něm mimo jiné kritizoval protiepidemická opatření vlády a případné očkování dětí. Proti očkování dětí se vymezil i dnes a uvítal rozhodnutí vlády zrušit povinné očkování některých skupin obyvatel.

Foto: Miloš Schmiedberger
Karel Janeček na tiskové konferenci hudební ankety Český slavík 21
Foto: Miloš Schmiedberger

Prezidentská volba by se měla konat na začátku příštího roku, současný prezident Miloš Zeman už funkci po dvou volebních obdobích obhajovat nemůže. Oficiálně kandidaturu oznámil například senátor Marek Hilšer, komik Miloš Knor nebo prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová a advokátka Klára Long Slámová. Tento týden k nim přibyl také podnikatel a bývalý redaktor České televize Karel Diviš.

Ve veřejném prostoru zaznívají jména asi tři desítek potenciálních kandidátů. Většina z nich dosud oficiálně účast v prezidentském klání nepotvrdila, a to včetně předpokládaných hlavních favoritů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) a bývalého vysokého vojenského představitele NATO a české armády Petra Pavla. 

Může se Vám líbít

Politika

Kvůli ostřelování ruského města Belgorod nechalo Rusko svolat zasedání Rady bezpečnosti OSN. Zástupci Ruska při OSN požadovali účast České republiky, která měla vysvětlit, proč...

Domácí politika

Česká vláda rozhodla o přidání ruského státního Podniku pro správu majetku v zahraničí na český sankční seznam. Kreml označil tento krok za nezákonný a...

Domácí politika

Ruské ministerstvo zahraničí si předvolalo zástupce české ambasády v Moskvě Jana Ondřejku, aby vyjádřilo protest proti postoji České republiky k útoku na ukrajinskou obec...

Sticky Post

Markéta Pekarová Adamová vystoupila před veřejností společně s Luďkem Niedermayerem, poslancem Evropského parlamentu. Jaká slova zazněla na tiskové konferenci?

Společnost

Podle sčítání lidu, které v USA proběhlo v roce 2020, se k českým kořenům nebo identitě hlásí 1,4 milionu obyvatel Spojených států amerických. Mezi...

Společnost

Prasklo to. Tak dlouho naléhala redakce TV Nova na vedení fotbalového klubu Ústí nad Labem, ať jí sdělí detaily o zamýšleném "přestupu" Martina Podhajského,...

Politika

Podle českého velvyslance ve Washingtonu Miloslava Staška jsou Česká republika spolu s Polskem pro Spojené státy největšími partnery ve střední Evropě, a to především...

Politika

Amerika má 5, Česko 2, Slovensko 3 a Rusko jednoho. A Švýcarsko má hned 29. Řeč je o exprezidentech.

Sticky Post

Komunita LGBT+ vyvolává ve společnosti silné emoce. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se postavila na jejich stranu a veřejně je podpořila.

Celebrity

Známá česká herečka Veronika Žilková je velmi aktivní na svém instagramovém profilu. Skoro každý týden vysílá “živák” se svým cvičením. Má přes 90 tisíc...

Zahraniční politika

Kreml pokračuje v zatýkání svých odpůrců, nyní byl zatčen bývalý důstojník tajné služby Igor Girkin, který opakovaně kritizoval velení ruské armády i prezidenta Putina.

Krimi

Pořádné pozdvižení vyvolal v Itálii incident, kdy byl 66letý školník zproštěn obvinění ze sexuálního obtěžování. Sahal totiž na zadek 17leté studentce. Důvod, proč je...