Connect with us

Zadejte svůj dotaz

Ukrajina

Část Kerčského mostu se zřítila, podle Ruska na něm vybuchla nálož v kamionu. Zahynuli nejméně tři lidé. Jaké jsou reakce Ukrajinců?

Obrovská exploze zasáhla jediný most mezi Krymem a Ruskem, který je zásadní zásobovací linií pro Putinovy ​​síly. Na Kerčském mostě, který spojuje Rusko s okupovaným Krymským poloostrovem, se dnes po explozi a požáru několika cisteren zřítila část vozovky. Podle ruského protiteroristického výboru oheň způsobil výbuch bomby nastražené v nákladním autě, napsal ruskojazyčný server BBC. Provoz na mostě byl přerušen, požár se podle ruského ministerstva pro mimořádné situace podařilo uhasit.

Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock

První zprávy o požáru a explozi na mostě, který je symbolem ruské anexe Krymu, se objevily okolo 06:00 moskevského času (05:00 SELČ). Podle místních úřadů plameny zachvátily cisternu na nákladním vlaku, informaci následně potvrdila krymská železniční správa.

„Mostní oblouky nejsou poškozeny. Je příliš brzo na to, abychom hovořili o příčinách a následcích. Pokračuje se v hašení ohně,“ napsal krátce po incidentu Oleg Krjučkov, poradce šéfa správy anektovaného poloostrova. Plameny se plně podařilo uhasit v 10:00 moskevského času (09:00 SELČ), uvedlo podle agentury Interfax ruské ministerstvo pro mimořádné události.

Ruský protiteroristický výbor následně uvedl, že na 19 kilometrů dlouhém mostě explodoval nákladní vůz, což vedlo ke vznícení několika cisteren vlakové soupravy. Záběry z bezpečnostních kamer ukázaly velkou explozi a mohutný požár na železniční části mostu. Podle agentury AFP se zdá, že zdrojem výbuchu byl bílý nákladní vůz, který ještě za tmy jel po mostě podél několika dalších vozidel.

Šéf ruské správy poloostrova Krym Sergej Aksjonov na sociální síti telegram potvrdil, že se kvůli incidentu „zbortily dva pruhy“ silnice ve směru z Krasnodaru do Kerče. Hořící vlak podle něj z obou směrů zkusí odtáhnout dvě lokomotivy.

„Jakmile uhasíme požár, budeme moci posoudit rozsah poškození mostu a jeho podpěr a hovořit o časovém rámci obnovení dopravy,“ napsal Aksjonov. Silnice ze směru z Kerče do Krasnodaru, tedy vedoucí z anektovaného poloostrova do Ruska, se zdá být nepoškozená.

Je příliš brzo na to určit příčinu požáru a jeho následků, napsal na Twitteru vojenský expert Mick Ryan. Podle jeho názoru je ke zřícení betonové vozovky potřeba velkého množství výbušnin. „Pokud by byly namířeny na správná místa na mostě, bylo by třeba několika nákladních vozidel nebo raket/bomb," napsal Ryan.

Nejméně tři lidé zahynuli při výbuchu

Podle předběžných informací ruského vyšetřovacího výboru zahynuli při explozi na Kerčském mostě nejméně tři lidé. Výbor ve svém prohlášení na svém kanálu Telegram uvedl: „Podle předběžných informací zemřeli v důsledku incidentu tři lidé. Pravděpodobně se jedná o pasažéry auta, které bylo vedle nafouknutého náklaďáku.V současné době již byla z vody vytažena těla dvou obětí - muže a ženy, jejich totožnost se zjišťuje."

Výbor také rozšířil své dřívější prohlášení, že kamion na mostě vybuchl. „Vyšetřovatelé ruského vyšetřovacího výboru také zjistili údaje kamionu a jeho majitele. Jedná se o obyvatele Krasnodarského kraje, v místě jeho bydliště byly zahájeny vyšetřovací akce. Trasa pohybu vozidla a příslušná dokumentace se studují."

Ukrajinci reagují na výbuch na sociálních sítích

Rusko od února vede s Ukrajinou válkou. Zatím není jasné, kdo je za výbuch zodpovědný nebo co bylo jeho příčinou, Moskva ani Kyjev se v tomto směru oficiálně nevyjádřily. Ukrajinci nicméně nenechali škody na mostě bez povšimnutí. „Křižník Moskva a teď Kerčský most - dva známé symboly ruské síly na ukrajinském Krymu - jsou zničeny. Co dál, Rusové?" Napsalo na Twitteru ukrajinské ministerstvo obrany s odkazem na ruský křižník, vlajkovou loď ruské Černomořské flotily, který se po ukrajinském útoku potopil v dubnu.

„Vše nelegální musí být zničeno, vše ukradené se musí vrátit Ukrajině, vše okupované Ruskem se musí vrátit," napsal na Twitteru poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Ke komentáři připojil fotografii zřícené silnice.

„Reakce kyjevského režimu na poškození civilní infrastruktury ukazuje jeho teroristickou povahu," uvedla podle ruských médií mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Škody na Kerčském mostě znemožní mobilizovaným Rusům přesunout se z ruského území přes Krym do Záporožské a Chersonské oblasti, řekl podle agentury Unian ukrajinský vojenský expert Oleksandr Musijenko. „Na okupovaná území jižní Ukrajiny se přes okupovaný Krym a zejména přes Kerčský most dostává zhruba 75 procent ruských vojáků. (...) Tento incident přesun znemožní," řekl Musijenko.

Ryan odhadl, že exploze na mostě může být dílem Ukrajinců v rámci snahy získat zpátky kontrolu nad Krymem. „Nebo se může jednat o klamnou operaci, která má odvést pozornost od jiných oblastí," dodal odborník.

Zdroj: CNN.com, ČTK

Může se Vám líbít

Sticky Post

Ruské údery zasáhly Dněpr i město Synelnykove, přičemž devět lidí, včetně tří dětí, přišlo o život. Současně ukrajinská obrana sestřelila ruský strategický bombardér.

Sticky Post

Německé úřady zatkly dva muže s dvojím občanstvím podezřelé z údajné spolupráce s ruskými tajnými službami a plánování sabotážních akcí, včetně útoků na vojenská...

Sticky Post

Slovenská solidarita s Ukrajinou ožívá. Veřejná sbírka na podporu nákupu munice pro Ukrajinu překonala očekávání a během krátké doby shromáždila více než milion eur....

Sticky Post

Írán provedl noční letecký útok na Izrael, který vyvolal výstražné sirény a zvuky explozí. Izraelská armáda úspěšně zneškodnila většinu útočných střel, minimalizovali tak možné...

Ukrajina

Velká Británie zvažuje vyslání vysokovýkonné laserové zbraně na Ukrajinu k neutralizaci ruských dronů. Tento krok by mohl značně ovlivnit konflikt v Evropě. DragonFire, jak...

Sticky Post

Hledání po nezvěstných pokračuje poté, co se část budovy zřítila a způsobila záplavy u elektrárny Enel poblíž Boloně.

Sticky Post

Napětí na východní Ukrajině zůstává napjaté a výhled na uklidnění situace není příliš v dohlednu. Zprávy o ruských útocích na civilní obyvatelstvo i vojenské...

Sticky Post

Ruský úředník varuje obyvatele postiženého regionu, že by měli počítat s vlastní obranou proti útokům dronů. S eskalujícími útoky zasáhly drony nejen průmyslové oblasti...

Sticky Post

Ukrajina ve středu přijala rozhodnutí snížit vĕkovou hranici pro nábor vojáků od 25 let. Tento krok je odpovĕdí na dlouhodobou a vyčerpávající válku s...

Sticky Post

Podle zprávy ukrajinské bezpečnostní služby byli zadrženi nepřátelští agenti obvinĕní z předávání poloh citlivých vojenských cílů.

Politika

Egejské moře je i v prosinci teplé, poblíž Turecka dosahuje příjemných 20 °C. Pro ruské vyhledávače je ale zjevně teplé až příliš. Název moře...

Influenceři

Několik let byla situace na trhu sociálních sítí poměrně klidná. Velcí hráči si rozdělili trhy a dlouho se neobjevil někdo, kdo by měl ambici...