Connect with us

Zadejte svůj dotaz

.

Zahraniční politika

Ruská invaze na Ukrajinu obrazem: Záběry, z kterých mrazí

Ruský prezident Vladimir Putin dal pokyn k invazi na Ukrajinu. Od časných ranních hodin se v Kyjevě a dalších ukrajinských městech ozývají exploze. Ukrajina hlásí stovky obětí, v zemi vládne strach a chaos.

Zdroj: ČTK
Zdroj: ČTK

Rusko v noci na čtvrtek zahájilo vojenskou operaci na Ukrajině. Stalo se tak jen několik hodin poté, co lídři samozvaných lidových republik v Donbasu vyzvali prezidenta Vladimira Putina k vojenskému zásahu proti „ukrajinské agresi“. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil v zemi válečný stav.

„Okolnosti vyžadují, abychom přijali rozhodnou a okamžitou akci. Lidové republiky v Donbasu se na Rusko obrátily s žádostí o pomoc. Z tohoto důvodu v souladu s článkem 51 Charty Organizace spojených národů (OSN) jsem se rozhodl podniknout zvláštní vojenskou operaci,“ prohlásil Putin ve své řeči pro televizi Rossija 24.

Jen krátce po odvysílání Putinova projevu se v ukrajinském hlavním městě Kyjevě začaly ozývat výbuchy. K explozím dochází podle ukrajinské agentury UNIAN i v Charkově, Oděse či Doněcku. „Invaze začala, Kyjev je terčem raketových útoků,“ uvedl poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko. Na sociální síti Facebook uvedl, že klíčové body, jako jsou letiště a vojenská velitelství v Kyjevě a Charkově, byla zasažena raketami.

Zdroj: ČTK
Muž v Charkově truchlí nad tělem jiného muže, který byl zabit při leteckém útoku.
Zdroj: ČTK

Ukrajina také uzavřela svůj vzdušný prostor pro civilní lety z důvodu vysokého bezpečnostního rizika. Následné záběry jsou z hořícího letiště v Chersonu.

V ukrajinské metropoli se rozezněly sirény varující před vzdušným útokem. Stejné varování později znělo také ve Lvově, kam se v uplynulých dnech právě z důvodu obav z ruského útoku přemístili někteří diplomaté.

Kdo může, odjíždí

Kyjevský primátor Vitalij Kličko vyzval obyvatele hlavního města ke klidu. „Obchody jsou otevřené, banky fungují a čerpací stanice mají palivo. Nepanikařme,“ prohlásil primátor. Ke klidu vyzval Ukrajince i prezident Volodymyr Zelenskyj.

Přesto se objevily zprávy o frontách před bankami a bankomaty, stejně jako v dalších ukrajinských městech, a hlavně o velkých dopravních zácpách a ucpaných silničních tazích vedoucích na západ. Mnoho Kyjevanů se teď z více než pětimilionové aglomerace snaží dostat směrem ke Lvovu, a utéct tak ruským jednotkám co nejblíž k polským hranicím.

Zdroj: ČTK
Obyvatelé Kyjeva prchají pryč.
Zdroj: ČTK

Někteří si naopak balí kufry a vydávají se směr Ukrajina, protože se bojí o své nejbližší, kteří žijí v zasažené zemi.

Zdroj: ČTK
Žena v červené bundě se připravuje na pražském autobusovém nádraží Florenc k odjezdu za rodinou na Ukrajinu, kterou napadla ruská armáda.
Zdroj: ČTK

Ukrajina hlásí počet obětí i zraněných

Ministr vnitra Denys Monastyrsky podle CNN uvedl, že si ruské ostřelování vyžádalo stovky obětí. Není zatím jasné, zda se jedná o přesné číslo a zda zahrnuje i raněné. Oficiální čísla bezpečnostních složek zatím hovoří o sedmi mrtvých a devíti zraněných.

Ministerstvo vnitra už dříve informovalo o stovkách obětí z řad civilistů i vojáků. Ukrajinská armáda uvedla, že zničila čtyři ruské tanky na silnici u Charkova, zabila 50 vojáků u města v Luhanské oblasti a sestřelila šest ruských bojových letadel na východě. Rusko ale popřelo zprávy, že jeho letadla nebo obrněná vozidla byla zničena.

Zdroj: ČTK
Zraněná ukrajinská žena
Zdroj: ČTK

Kancelář ukrajinského prezidenta podlé ruské služby BBC během dopoledních hodin oznámila, že během ruské operace na Ukrajině zahynulo přes 40 ukrajinských vojáků.

„Je třeba důsledně odsoudit útok Ruska na Ukrajinu, a to i činy,“ řekl prezident Miloš Zeman ve svém dnešním projevu. Rusko se podle něj dopouští zločinu proti míru. „Postup ruského prezidenta Vladimira Putina jednoznačně odsuzuji, nemůže zůstat bez odpovědi,” uvedl Petr Fiala ve svém projevu.

Česku podle prezidenta i premiéra Petra Fialy bezprostřední nebezpečí nehrozí.

Zdroj: Seznamzpravy.cz, Denik.cz, Novinky.cz, Reuters.com

Může se Vám líbít

Sticky Post

Po možném izraelském útoku na Írán se trhy ocitly v pohybu. Zvýšená geopolitická nestabilita vedla k růstu cen tradičních aktiv, jako je zlato a...

Sticky Post

Ruské údery zasáhly Dněpr i město Synelnykove, přičemž devět lidí, včetně tří dětí, přišlo o život. Současně ukrajinská obrana sestřelila ruský strategický bombardér.

Sticky Post

Německé úřady zatkly dva muže s dvojím občanstvím podezřelé z údajné spolupráce s ruskými tajnými službami a plánování sabotážních akcí, včetně útoků na vojenská...

Sticky Post

Slovenská solidarita s Ukrajinou ožívá. Veřejná sbírka na podporu nákupu munice pro Ukrajinu překonala očekávání a během krátké doby shromáždila více než milion eur....

Sticky Post

Washington a Londýn přijaly opatření zakazující dovoz hliníku, mědi a niklu z Ruska a zamezující jejich obchodování na burzách. Tato rozhodnutí jsou reakcí na...

Sticky Post

Írán provedl noční letecký útok na Izrael, který vyvolal výstražné sirény a zvuky explozí. Izraelská armáda úspěšně zneškodnila většinu útočných střel, minimalizovali tak možné...

Ukrajina

Velká Británie zvažuje vyslání vysokovýkonné laserové zbraně na Ukrajinu k neutralizaci ruských dronů. Tento krok by mohl značně ovlivnit konflikt v Evropě. DragonFire, jak...

Sticky Post

Útok na humanitární konvoj v Gaze si vyžádal život sedmi pracovníků. Vyšetřování odhalilo omyly v identifikaci cíle a nedodržení postupů.

Sticky Post

Napětí na východní Ukrajině zůstává napjaté a výhled na uklidnění situace není příliš v dohlednu. Zprávy o ruských útocích na civilní obyvatelstvo i vojenské...

Sticky Post

V Zambii došlo k tragické události, kdy osmdesátiletá Američanka při safari v národním parku Kafue zemřela po útoku slona na vozidlo. Ostatní cestující utrpěli...

Sticky Post

Ruský úředník varuje obyvatele postiženého regionu, že by měli počítat s vlastní obranou proti útokům dronů. S eskalujícími útoky zasáhly drony nejen průmyslové oblasti...

Sticky Post

Ukrajina ve středu přijala rozhodnutí snížit vĕkovou hranici pro nábor vojáků od 25 let. Tento krok je odpovĕdí na dlouhodobou a vyčerpávající válku s...