Connect with us

Zadejte svůj dotaz

.

Ekonomika

V prvním čtvrtletí vzrostla průměrná mzda na 41 265 Kč, reálná mzda naopak poklesla

Podle výsledků Českého statistického úřadu činila v prvním čtvrtletí letošního roku průměrná hrubá mzda 41 265 korun, meziročně se jedná o nárůst o 8,6 procenta. Reálná mzda ale v důsledku inflace klesla o 6,7 procenta. Podle analytiků lze v následujících měsících očekávat zpomalení poklesu reálné mzdy.

Hodnoty průměrné mzdy dosahuje pouze třetina zaměstnanců, dvě třetiny mají mzdu nižší. Dalším možným vyjádřením úrovně mezd je takzvaný medián, tedy střední hodnota. V prvním čtvrtletí dosáhl medián hodnoty 34 741 korun, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku se jedná o nárůst o 8,9 procenta.

Nejvyšší průměrná mzda byla v Praze, a to 52 814 korun, naopak nejnižší v Karlovarském kraji, kde si zaměstnanci vydělali průměrně 35 010 korun. Co se týká odvětví, tak mzdy nejvíce vzrostly v energetice, kde růst mezd překonal inflaci a průměrná mzda byla 79 221 korun. V ostatních odvětvích došlo k poklesu reálných mezd.

Zdroj: ceskenoviny.cz

Může se Vám líbít

Politika

Evropský parlament je připraven zahájit jednání za zaručení minimálních mezd pro důstojný život v Evropské unii. Poslanci návrh za adekvátní platy v zemích EU...