Kromě Mečiara nebo obchodníků s LTO představuje temnou tvář devadesátek také gastronomie. Co je jednou pro vždy označené jako devadesátkové jídlo, to je zapovězené. Jako by šlo o nějakou formuli před světem ukrytou ve zlých čarodějných knihách, které by raději neměl nikdo otevírat.
Kuřecí plátek s broskví, podobně jako katův šleh nebo aspikové vejce, vznikly ve skutečnosti již v době socialismu. Opravdu známé se ale staly po revoluci.
Kuřecí plátek s broskví je gastronomická obdoba fialového saka. Je to ulítlé, ale probouzí to dojem, že je to in a že to tak na západě dělají všichni. Vlastně je to hlavní jídlo a zákusek v jednom – a to je geniální!
Doprovod broskvi a kuřeti zásadně dělaly hranolky. Ty se připravovaly ve velkých fritovacích hrncích na nekvalitním oleji. U zákazníků se po čase leckdy objevily střevní potíže. Autor tohoto textu vzpomíná alespoň na 3 případy…
Později, hlavně po příchodu Zdeňka Pohlreicha, se pohled na gastronomii zcela změnil. Všechny restaurace až na pár výjimek začaly více přemýšlet, jaké pokrmy na jídelní lístek zařadit a z jakých surovin je připravit. Démonizovaný kuřecí plátek z broskví se vytratil.
Přitom je možné jej udělat dobře. Zkuste maso nechat dlouho stát na směsi oleje a dobrého koření. Na kuřecí prso místo eidamu třicítku dejte goudu. A místo broskve z kompotu použijte čerstvou broskvi. Dobře ogrilujte a podávejte třeba s bramborem nebo domácími hranolky. Zakázané ovoce (s masem a sýrem) nikdy nechutnalo tak dobře!
Příště bude řeč o prvních mobilních telefonech.
Zdroj: autorský text
