Valerio Braschi se ve svých 18 letech stal v roce 2017 historicky nejmladším vítězem kulinářské soutěže MasterChef. O prvenství ho však připravila o dva roky později Češka Kristína Nemčková, která dokázala vyhrát její českou mutaci už v pouhých 17 letech. Valerio Braschi se ale v kulinářském světě rozhodně neztratil. V současnosti je šéfkuchařem italské restaurace Ristorante 1978 v Římě, která je vzdálená necelé 4 km od Kolosea a najdete ji i v legendárním michelinském průvodci.
Mladý kuchař v ní hostům servíruje netradiční pokrmy jako planktonovou pěnu, steak ze zebry, králičí ucho, marinovaného syrového králíka, zubří srdce, nápoj ze steaku, lasagne v tubě na zubní pastu či jako lízátko, dezert ve tvaru vejce a celou řadu dalších unikátních jídel.
„Moje touha experimentovat s odvážnými novými chutěmi a směsmi je nekonečná. V kuchyni neexistují žádné hranice a věřím, že musíte být otevření všemu,“ uvedl Braschi pro CNN. Říkáte si, jak asi taková jídla, která jsou výsledkem experimentu, vypadají? Pojďme si je blíž představit.
Lasagne podle Braschiho
„Chci, aby klienti byli ohromeni pohledem na mé pokrmy, a aby si poté, co si dali první sousto, uvědomili, že tu chuť lasagní poznají, protože je jejich babička dělala každý víkend,“ řekl Braschi ke svým lasagním v tubě. Recept se skládá ze smetanové směsi hovězího ragú, bešamelu a muškátového oříšku, přičemž obsah pasty si host vytlačí na „zubní kartáček“ z pečených vaječných těstovin.
Další Braschiho reinterpretace lasagní vypadá jako lízátko. Chuť se nezměnila, zato tvar, textura, vzhled nebo velikost dost výrazně. Také „zubní kartáček“ zmizel a lízátko je místo toho obalené v křupavých mini vaječných těstovinách.
Je libo šálek steaku?
Věříme, že v takovéto podobě jste steak určitě ještě nejedli, respektive nepili. K přípravě tohoto netradičního nápoje s koncentrovaným masem a tukem používá Braschi ultrazvuk, kterým maso doslova rozbije a přemění ho na šťávu.
Králičí ucho
Když se řekne králičí ucho, pravděpodobně si vybavíte sušený pamlsek, který udržuje v kondici zuby a dásně vašeho chlupáče. Zcela odlišně ale na tuto část zvířete pohlíží Valerio Braschi. V restauraci Ristorante 1978 můžete ochutnat nejprve uvařené a poté vysušené a na olivovém oleji smažené králičí ucho, které se podává na lůžku z ústřicové omáčky a s kaviárem z mořského planktonu.
Zdroje dat:
CNN travel, Wikipedia, Podnikavá žena, Forbes speciál, Instagram