Connect with us

Zadejte svůj dotaz

.

Gastronomie

Fermentovaný zázrak: Proč kombucha po letech znovu zažívá boom?

Objevuje se na pultech obchodů se zdravými potravinami i na čepu kaváren a bister. Stále více nadšenců tuto „čajovou houbu“ pěstuje doma a zkouší z ní vyrobit různé druhy příchutí fermentovaného nápoje. Jak přesně kombucha pracuje a proč byste ji měli do svého nápojového repertoáru pravidelně zařadit i vy?

Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock

Dokonalá symbióza

Kombuchu možná znáte pod lidovým pojmem čajová houba, ve skutečnosti se však nejedná o houbu, ale o kolonii symbiotických bakterií a kvasinek, označovaných souhrnným názvem SCOBY. Tento na první pohled nepříliš vábný útvar mikroorganismů má svůj původ v Asii, kde z něj vyráběli kvašený čajový nápoj už před několika tisíci lety. V současnosti zažívá velký boom také u nás na „západě“ a setkáte se s ní v mnoha podobách osvěžujícího nálevu.

Kombucha připomíná houbovitý rosol bílé barvy (většinou však tmavne, v návaznosti na druh čaje, ve kterém fermentuje). Je vysoká několik (desítek) milimetrů a svůj tvar získává podle nádoby, kde se uchovává. Většinou vyplave na povrch nápoje, a tak vypadá jako pomyslné víko či poklice.

Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock

Jak na výrobu domácí kombuchy

Chcete se do výroby fermentovaného čaje pustit na vlastní pěst? V prvním kroku budete potřebovat tzv. matku neboli mateční kombuchu. Seženete ji v kamenných prodejnách zdravé výživy, online nebo od dalších „pěstitelů“. Čas od času se kombucha namnoží, a tak se o ni s vámi někdo jistě rád podělí.
Dále si nakupte kvalitní listový černý nebo zelený čaj a řepný či třtinový cukr. Můžete použít také med nebo jiná sladidla. Kombuchu uchovávejte v uzavíratelné skleněné nádobě – skvěle se hodí zavařovací sklenice o objemu cca 3 litry.

Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock

Postup:
1. Skleněnou nádobu a víko důkladně vymyjeme bez použití chemických saponátů a vyvaříme.
2. Uvaříme si silný kvalitní čaj (necháme louhovat alespoň 10 minut).
3. Přidáme sladidlo (počítejte s množstvím 80 gramů na 1 litr nápoje).
4. Oslazený čaj zchladíme na pokojovou teplotu.
5. Čaj přelijeme do vyvařené sklenice, přidáme mateční kombuchu a původní nálev. Pokud původní nálev nemáte, nahraďte ho dvěma lžícemi jablečného octa.
6. Sklenici uzavřete a uchovávejte na temném místě se stálou pokojovou teplotou.

Kombucha začně postupně kvasit, a tím spotřebovávat cukr. Zhruba za týden vytvoří perlivý nápoj sladkokyselé chuti. Po týdnu tedy nápoj sceďte, nechte si trochu původního nálevu a připravte novou dávku. Fermentovaný čaj uchovávejte ve skleněné lahvi v lednici, vydrží vám čerstvý až několik dní.

Tip
Experimentujte s chutí nápoje. Čím kratší dobu necháte kombuchu kvasit, tím je nápoj sladší. Ochutnávejte ho v průběhu kvašení a sami si vytipujte den D, kdy vám čaj nejvíce chutná. Pokud naopak nálev zapomenete slít delší dobu, nezoufejte. Jednoduše se přemění na kyselý ocet, který využijte třeba jako přírodní čisticí prostředek do domácnosti.

Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock

Na co si dát pozor
Pamatujte na to, že kombucha je živý organismus. Nedělají jí dobře vyšší teploty (proto musí být čaj na přípravu nápoje vychlazený) a neměla by přijít do styku s kovy a jinými mikroorganismy. Proto se při manipulaci s kombuchou vyvarujte přímého dotyku a používejte vždy jen vyvařené a čisté nádobí.

Množení
Po nějaké době si můžete všimnout, že mateční kombucha začíná „tloustnout“ a postupně se z ní odlepuje spodní vrstva. Nijak tento proces neurychlujte, ale počkejte, až se dceřiná kombucha sama oddělí. Tu pak můžete využít na přípravu další várky nápoje nebo věnovat zájemci o pěstování.

Přírodní probiotikum a antioxidant

V čem je kombucha prospěšná našemu zdraví? Obsahuje vysoké množství probiotik, které se podílejí dobrém trávení, podporují imunitu a mají mnoho dalších zdravotních benefitů. Kombucha je také bohatá na antioxidanty, které se podílejí na odstraňování toxinů z organismu. Najdeme v ní také vitaminy skupiny B a kyselinu octovou, která potlačuje růst nežádoucích bakterií a kvasinek.

Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock

Dvojitá fermentace pro fajnšmekry

Omrzela vás standardní čajová chuť kombuchy? Vrhněte se do experimentování s chutěmi! Připravte nápoj jako obvykle, jen ho slijte o den dva dříve než běžně. Přelijte do uzavíratelné nádoby a přidejte do ní bobulovité nebo jiné ovoce, citrusy, bylinky, zázvor, sirup nebo ovocný džus. Nápoj pak nechte stát další tři dny (jen každý den na chvíli pootevřete víko a upusťte přebytečný vzduch). Získáte tak nepřeberné množství příchutí, které vás zaručeně budou bavit!

Zdroje dat: Celostnimedicina.cz, Vegmania.cz

Může se Vám líbít

Sticky Post

Dlouhá zima přiměje tělo celkově zpomalit. Oproti tomu návrat do jarní reality a hektických dní strávených prací venku potom bývá velmi bolestivý. Jak ale...

Sticky Post

Pepsi přichází s velkou změnou – novým designem a novým jménem některých svých produktů. Logo dostane nový vzhled a Pepsi MAX se přejmenuje na...

Gastronomie

Hlídáte si stravu a záleží vám na vyváženém jídelníčku plném hodnotných živin, ale v hektickém životním tempu se stíháte odbít jen nějakou tou rychlovkou?...

Otázky, které hýbou Českou republikou

Před světovou potravinovou krizí varují OSN, Světová banka i Mezinárodní měnový fond. Prázdnými regály v Británii může jenom začínat, v Česku ovoce a zelenina...

Reality shows

Kdy jinému jámu kopá, sám do ní padá. Tohle známé rčení je podtextem šestého dílu reality show Survivor Česko & Slovensko, v němž kmen...

Domácí politika

Energetická krize byla jedním z hlavních témat v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS, kam zavítal i bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). Ten...

Celebrity

Bojovnice Anička Slováčková si opět užila své. Zpěvačka, která před nějakou dobou porazila zákeřnou rakovinu, opět skončila v nemocnici. Měla totiž vysoké teploty a...

Cestování

Italské úřady ve čtvrtek odpoledne vyhlásily na několika místech zákaz koupání. Důvodem je nadměrný výskyt bakterií Escherichia coli. Jedná se o bakterii, která vypouští...

Společnost

Ještě nedávno neměli o používání nikotinových sáčků u dětí ponětí ani rodiče školáků, ani samotní učitelé. S rozmachem tohoto nebezpečného trendu ale přibývá na...

Reality shows

Kuchařka Chili Ta Thuy patří od začátku soutěže Survivor Česko & Slovensko k nejvýraznějším postavám. Ještě donedávna řídila společně s Nikolou Čechovou a Veronikou...

Byznys

Během loňské zimy, kdy Česko pohltil lockdown, se stalo otužování oblíbeným trendem. Mnozí zkusili noření do ledové vody jen díky přátelům na Instagramu a...

Reality shows

IT specialista Vláďa a současně jeden z horkých favoritů na vítěze reality show Survivor Česko & Slovensko se na svém instagramovém účtu rozpovídal o...