Dokonalá symbióza
Kombuchu možná znáte pod lidovým pojmem čajová houba, ve skutečnosti se však nejedná o houbu, ale o kolonii symbiotických bakterií a kvasinek, označovaných souhrnným názvem SCOBY. Tento na první pohled nepříliš vábný útvar mikroorganismů má svůj původ v Asii, kde z něj vyráběli kvašený čajový nápoj už před několika tisíci lety. V současnosti zažívá velký boom také u nás na „západě“ a setkáte se s ní v mnoha podobách osvěžujícího nálevu.
Kombucha připomíná houbovitý rosol bílé barvy (většinou však tmavne, v návaznosti na druh čaje, ve kterém fermentuje). Je vysoká několik (desítek) milimetrů a svůj tvar získává podle nádoby, kde se uchovává. Většinou vyplave na povrch nápoje, a tak vypadá jako pomyslné víko či poklice.
Jak na výrobu domácí kombuchy
Chcete se do výroby fermentovaného čaje pustit na vlastní pěst? V prvním kroku budete potřebovat tzv. matku neboli mateční kombuchu. Seženete ji v kamenných prodejnách zdravé výživy, online nebo od dalších „pěstitelů“. Čas od času se kombucha namnoží, a tak se o ni s vámi někdo jistě rád podělí.
Dále si nakupte kvalitní listový černý nebo zelený čaj a řepný či třtinový cukr. Můžete použít také med nebo jiná sladidla. Kombuchu uchovávejte v uzavíratelné skleněné nádobě – skvěle se hodí zavařovací sklenice o objemu cca 3 litry.
Postup:
1. Skleněnou nádobu a víko důkladně vymyjeme bez použití chemických saponátů a vyvaříme.
2. Uvaříme si silný kvalitní čaj (necháme louhovat alespoň 10 minut).
3. Přidáme sladidlo (počítejte s množstvím 80 gramů na 1 litr nápoje).
4. Oslazený čaj zchladíme na pokojovou teplotu.
5. Čaj přelijeme do vyvařené sklenice, přidáme mateční kombuchu a původní nálev. Pokud původní nálev nemáte, nahraďte ho dvěma lžícemi jablečného octa.
6. Sklenici uzavřete a uchovávejte na temném místě se stálou pokojovou teplotou.
Kombucha začně postupně kvasit, a tím spotřebovávat cukr. Zhruba za týden vytvoří perlivý nápoj sladkokyselé chuti. Po týdnu tedy nápoj sceďte, nechte si trochu původního nálevu a připravte novou dávku. Fermentovaný čaj uchovávejte ve skleněné lahvi v lednici, vydrží vám čerstvý až několik dní.
Tip
Experimentujte s chutí nápoje. Čím kratší dobu necháte kombuchu kvasit, tím je nápoj sladší. Ochutnávejte ho v průběhu kvašení a sami si vytipujte den D, kdy vám čaj nejvíce chutná. Pokud naopak nálev zapomenete slít delší dobu, nezoufejte. Jednoduše se přemění na kyselý ocet, který využijte třeba jako přírodní čisticí prostředek do domácnosti.
Na co si dát pozor
Pamatujte na to, že kombucha je živý organismus. Nedělají jí dobře vyšší teploty (proto musí být čaj na přípravu nápoje vychlazený) a neměla by přijít do styku s kovy a jinými mikroorganismy. Proto se při manipulaci s kombuchou vyvarujte přímého dotyku a používejte vždy jen vyvařené a čisté nádobí.
Množení
Po nějaké době si můžete všimnout, že mateční kombucha začíná „tloustnout“ a postupně se z ní odlepuje spodní vrstva. Nijak tento proces neurychlujte, ale počkejte, až se dceřiná kombucha sama oddělí. Tu pak můžete využít na přípravu další várky nápoje nebo věnovat zájemci o pěstování.
Přírodní probiotikum a antioxidant
V čem je kombucha prospěšná našemu zdraví? Obsahuje vysoké množství probiotik, které se podílejí dobrém trávení, podporují imunitu a mají mnoho dalších zdravotních benefitů. Kombucha je také bohatá na antioxidanty, které se podílejí na odstraňování toxinů z organismu. Najdeme v ní také vitaminy skupiny B a kyselinu octovou, která potlačuje růst nežádoucích bakterií a kvasinek.
Dvojitá fermentace pro fajnšmekry
Omrzela vás standardní čajová chuť kombuchy? Vrhněte se do experimentování s chutěmi! Připravte nápoj jako obvykle, jen ho slijte o den dva dříve než běžně. Přelijte do uzavíratelné nádoby a přidejte do ní bobulovité nebo jiné ovoce, citrusy, bylinky, zázvor, sirup nebo ovocný džus. Nápoj pak nechte stát další tři dny (jen každý den na chvíli pootevřete víko a upusťte přebytečný vzduch). Získáte tak nepřeberné množství příchutí, které vás zaručeně budou bavit!
Zdroje dat: Celostnimedicina.cz, Vegmania.cz