Connect with us

Zadejte svůj dotaz

.

Gastronomie

Marie Donajová alias MaruškaVEG: K veganství mě přivedly záběry z velkochovů. Věděla jsem, že už toho nechci být součástí

Marii Donajovou znají lidé spíše pod přezdívkou MaruškaVEG, pod níž přidává na Instagram a YouTube jedinečné veganské recepty. Autorka dvou Kuchařek na celý rok boří zažité stereotypy o veganství a svými příspěvky a prací neustále dokazuje, že rostlinná strava může být nejen velmi pestrá, ale může i vypadat zatraceně božsky. Vegansky se stravuje celá Mariina rodina včetně čtyřleté dcery Nely. I na to přišla v rozhovoru pro Zítřek řeč.

Foto: Marie Donajová
Foto: Marie Donajová

Maruško, vegansky se stravujete už více než 6 let. Co vás k tomu přivedlo?

První impuls přišel díky hledání zdravých receptů a hubnutí. Přes recepty jsem se dostala k záběrům z velkochovů a dalším informacím. Stačilo mi nad tím strávit jeden večer a věděla jsem, že už toho nechci být součástí.

Zaznamenala jste nějaké změny, ať už pozitivní nebo negativní?

Většina jich byla pozitivních, protože jsem se cítila a vypadala mnohem lépe. Negativní možná jen to, že mě někteří lidé nechápali, bylo jim to třeba i k smíchu. O některé lidi jsem nejspíš přišla, ale získala jsem i mnoho nových přátel, takže to beru celé pozitivně.

Je rostlinné stravování umění? Dokáží podle vás lidé lehce poznat, zda je jejich jídelníček vyvážený a obsahuje dostatek vitamínů a minerálů?

V dnešní době je to už velmi snadné. Dostupnost produktů je i v malých supermarketech velká, internet je plný nejrůznějších receptů, restaurací přibývá. Sestavit vyvážený jídelníček už je těžší, pokud člověk o stravě neví vůbec nic. Řídila bych se takovým jednoduchým pravidlem a to, aby během dne nebo alespoň týdne měl člověk na talíři všechny barvy duhy, co se týká ovoce a zeleniny, vystřídal několik druhů luštěnin, obilovin, oříšků a semínek. Taky bych zařazovala jen občas průmyslově zpracované potraviny. V dnešní době se dá sehnat vše, od náhražek masa přes sladké pudinky až po čokoládu a cukrovinky. Je to skvělé, že ta nabídka je, ale nemělo by to tvořit většinu jídelníčku.

Foto: Marie Donajová
Foto: Marie Donajová

Například důležitý vitamín B12 se téměř výhradně vyskytuje v živočišné stravě. Je tedy podle vás třeba doplňovat rostlinnou stravu i o syntetické vitamíny z lékárny?

Myslím, že v dnešní době by si měl každý pravidelně dělat krevní testy a podle toho doplňovat vitamíny. Veganům bych určitě doporučila minimálně vitamín B12 a v zimě vitamín D, toho má ale většina společnosti málo, takže to není doporučení jen pro vegany.

Vegansky se stravujete nejen vy, ale i celá rodina včetně čtyřleté dcerky. Někteří lidé argumentují, že děti ve vývinu by měly jíst „všechno“, jak na podobné poznámky reagujete?

Od začátku jsem to nebrala na lehkou váhu, v těhotenství jsem vystudovala certifikovaný výživový kurz a hodně čerpala i ze zahraničních zdrojů. Informovala jsem o tom i pediatričku a konzultovala to s ní. Nenastal žádný problém, Nelča prospívala výškou, váhou i psychomotorickým vývojem podle tabulek, takže nikdo neměl potřebu nám radit nebo to komentovat. Teď jí jsou čerstvě 4 roky, umí psát, začíná číst, sčítá a odčítá do stovky, o vesmíru toho ví víc než já. Nemám pocit, že by jí cokoliv chybělo.

Jak vypadá běžný jídelníček vaší dcery? Liší se například od toho vašeho?

Hodně se to liší dle ročního období, ale teď v zimě to je nejčastěji ovesná kaše k snídani, do které vždy dáváme nějaké oříškové máslo a ovoce. Dopolední svačina jsou většinou oříšky a nějaké ovoce. Obědy máme různé, má hodně ráda zeleninové omáčky s těstovinami, zeleninové směsi s rýží nebo krémové polévky a k tomu je vždy nějaká luštěnina, tofu nebo tempeh. K odpolední svačině si ráda dá kousek bábovky nebo datlové kuličky. K večeři máme většinou něco podobného jako k obědu, kváskový chléb s pomazánkou a zeleninou, zapečené tousty nebo tortilly. Její jídelníček se od toho našeho téměř neliší. Už od jejího roku jíme všichni to samé, jen tolik nesolím, nepepřím a nedávám chilli.

Měl váš partner s přechodem na veganskou stravu problém, nebo přijal změnu životního stylu s nadšením?

S nadšením. Zpětně si myslím, že už to v jeho hlavě zrálo dlouho, takže když jsem se pak rozhodla já, jen ho to popostrčilo.

Jak reagovala rodina? Našli jste u nich podporu, nebo jste se setkali i s nepochopením?

Mám velmi podporující rodinu, takže to probíhalo celkem klidně. Sestra se po nějaké době stala také vegankou, mamka domů už roky maso nekupuje a taťka na své poměry dost omezil živočišné produkty. Dokonce i babičky nám občas něco dokáží uvařit.

Napsala jste dvě Kuchařky na celý rok. Plánujete v současné chvíli třetí nebo nějaký jiný projekt?

Plánuji třetí i jinak koncipovanou kuchařku, ale slíbila jsem doma, že letos žádnou vydávat nebudu. Jelikož jsem všechny knihy vydala sama, bez nakladatelství, tak je to opravdu hodně práce a poslední tři roky jsem jen vařila, fotila, řešila tiskárnu, obalový materiál, e-shop, předprodej, distribuci a věci s tím spojené. Takže pracuji na dalších projektech, ale ven půjdou asi až v příštím roce. Možná bych letos chtěla udělat nějaký videokurz nebo něco, co bude jen online.

Foto: Marie Donajová
Kuchařka na celý rok 2 obsahuje 83 veganských receptů rozdělených do 4 ročních období
Foto: Marie Donajová

Je podle vás snadné sehnat v České republice veganské potraviny? Jste se současnou nabídkou v obchodech spokojená?

Ano, myslím, že dnes lze sehnat opravdu cokoliv nás napadne. Některé řetězce na tom jsou lépe, jiné hůř, ale jsem spokojená moc. Osobně se snažím spíš kupovat potraviny, jako jsou obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina, ořechy nebo semínka, ale když dostaneme chuť na cokoliv, máme možnost si to koupit. A pokud někdo s rostlinnou stravou teprve začíná, musí to pro něj být skvělé.

Která živočišná potravina je podle vás jen velmi těžce nahraditelná?

Hermelín, to je jedna z věcí, která se nedá úplně lehce sehnat a kterou bychom si občas dali.

Co ostatní sýry? V běžných obchodech většinou člověk narazí na alternativy z kokosu, které, řekněme si upřímně, mají do opravdového sýru hodně daleko…

Máte pravdu, ani výživově to není žádná hitparáda, ale musím říct, že jsme si na tu chuť zvykli a občas ho koupíme. Na pizzu nebo do toustů splní svůj účel, a když to takhle připravím třeba návštěvě, tak se diví, že v tom není klasický sýr.

Co je váš nejoblíbenější veganský recept?

Hodně se to mění, ale mám velmi ráda sladké a ráda peču. Takže nějaké kynuté těsto s náplní, například skořicové šneky z Kuchařky na celý rok 1 nebo z 2. dílu ořechovou bábovku, to bych si dala.

S jakou surovinou nejraději pracujete?

Kdybych to vzala obecně, tak se zeleninou. Dá se využít do všeho a dají se z ní vykouzlit zázraky. Kdybych měla vybrat jen jednu surovinu, tak vanilku. Baví mě, jak jakýkoliv dezert, ale třeba i smoothie posune na úplně jinou úroveň.

Máte mezi slavnými vegany nějaký vzor?

Nemám, nikdy jsem neměla potřebu k někomu vzhlížet. Sleduji a obdivuji spoustu food fotografů, kteří mě hodně inspirují, ale jsou ze zahraničí a nepamatuji si jejich jména.

Může se Vám líbít

Celebrity

Syn Kateřiny Kornové Filip slavil 30. narozeniny. Narodil se den před narozeninami svého otce zpěváka a herce Jiřího Korna, takže pánové slavili v tandemu....

Celebrity

Kdo ještě neslyšel o vztahu modelky Agáty Hanychové a mediálního magnáta Jaromíra Soukupa, jako by snad ani nebyl. Zprávy o tomto nově vzniklém páru...

Celebrity

Sto lidí, sto chutí, říká jedno známé české pořekadlo. O tom, že se člověk nikdy nezalíbí všem, se na vlastní kůži přesvědčila také herečka...

Reality shows

Napínavý souboj o kmenovou a individuální imunitu, konec klíčového hráče i neprofesionální chování moderátora Ondřeje Novotného, které tvůrci reality show raději vystřihli, ale trochu...