Connect with us

Zadejte svůj dotaz

Gastronomie

Největší překladatelské perly v českých jídelníčcích. U čeho se cizinci v restauracích popadají smíchy za břicho?

Pročítání jídelního lístku v restauraci může občas vyvolat na tváři hosta upřímný úsměv, někdy až záchvat smíchu. Pobavit dokáže originální název pokrmu, nepříliš dobře zvládnutá čeština, nebo naopak krkolomný překlad názvu jídla do cizího jazyka. Pojďme se podívat na to, jaké perly se tu a tam objeví v jídelních lístcích a cizinci nad nimi nevěřícně kroutí hlavou.

Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock

Objevit nedostatek v jídelním lístku je jistě přijatelnější varianta, než dostat pokažené jídlo. I tak ale může cizince neznalého místních poměrů vyvést z míry. A to nejen té pivní, která je často prvním rozdílem, se kterým se host po příjezdu ze zahraničí setká. V recenzích restaurací v turisticky vyhledávaných lokalitách se člověk nejednou dočte o rozčarování cizinců nad „nepoctivě načepovaným pivem, které „téměř z poloviny tvořila pěna. Nezvykem pro hosta může být také automaticky přinesené pivo bez toho, aniž by mu obsluha dala na výběr. A zatímco například v americké restauraci je běžné zeptat se návštěvníka, jestli si přeje pivo lahvové nebo čepované, u nás se turista s takovým dotazem od obsluhy asi běžně nesetká.

Pak jsou tu ale rozdíly, které nemají s národními zvyklostmi nic společného. Anglicky mluvícímu hostovi určitě nepřidá na chuti, když uslyší z úst obsluhy „We wish you a good taste“, tedy „Přejeme vám dobrý vkus.“ Přestože se v angličtině „dobrá chuť” u jídla většinou nepřeje, je možné použít zavedené „Bon appétit nebo „Enjoy your meal ve smyslu „Užijte si své jídlo.“

V dobách, kdy byla ještě pro spoustu lidí angličtina španělskou vesnicí, se leckde zakořenil originální překlad pro zeleninovou oblohu. Z jednoduchého překladu obou slov pomocí slovníku vyšla „vegetable sky“, tedy něco, co hosta asi příliš nenavnadí k jejímu objednání. Podle učitele angličtiny Bronislava Sobotky, který natáčí zábavná výuková videa na YouTube, se v anglicky mluvících zemích obloha běžně nepodává. K tomuto úkazu na talíři se ostatně nejednou vyjádřil i známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Pro podobné případy je podle Sobotky vhodnější použít spojení „side dish“.

Zdroj: Shutterstock

Mezi překladateli se traduje případ jedné brněnské restaurace, která v anglickém menu jako ekvivalent hovězího vývaru s kapáním použila „Beef stock with droppings“. Slůvko „droppings, tedy ptačí trus, někteří ještě povýšili a v jídelníčku hrdě nabízeli „Beef stock with cap“ (s kapavkou), což by už mohlo odradit i ty otrlejší.

V tuzemských restauracích ale není problém narazit ani na „Attachment“ coby přílohu, „Ireland café“ nebo „Non-swimmers“, popřípadě „Drowned men“ coby výraz pro utopence. I tady se znalci cizích jazyků potutelně usmívají a doporučují vyhnout se případnému nedorozumění použitím vhodnějšího názvu „Pickled sausages, i když se u cizinců nejedná o bůhvíjak vyhledávaný pokrm, z domova ho neznají.

Zdroj: Shutterstock

Na obranu hostinských a překladatelů si řekněme, že ne vždy je lehké názvy jídel přeložit do angličtiny. To sice není případ italské klasiky „gnocchi“, která bývá v jídelních lístcích zkomolená na sto způsobů, většinou ale člověk vždy pochopí, o co jde. Pod výrazem „Candle sauce“ už si ale host s bujnější fantazií může představit leccos, stejně jako pod „Paradise sauce.

Dle specialistů na cizí jazyky se minimálně v 80 % překladů jídelních lístků vyskytují chyby, v polovině případů pak jde podle překladatele Tomáše Hausnera doslova o katastrofu. Jako další úsměvný příklad uvádí kávu se šlehačkou, kterou jedna restaurace nabízela německy mluvícím hostům jako „Kaffee mit Schlagzähne“, což na rozdíl od „Kaffee mit Schlagsahne neznamená kávu se šlehačkou, ale kávu s vyraženými zuby, případně ránou do zubů.

„Korunu tomu všemu nasadil nic netušící číšník. Když se host utišil ze záchvatu smíchu, trval na tom, že si tohle určitě musí dát, načež ho číšník začal přesvědčovat, aby si dal nějakou opravdovou specialitu, protože tohle prý dostane úplně všude,” zavzpomínal na veselou historku svého známého Hausner.

Zdroj:
Eufrat Group, YouTube

Může se Vám líbít

Rady a tipy

Moje sestra má žlutého koně. Dnes vařím polévku, zatímco můj kamarád pije čaj. Také studujete jazyky prostřednictvím některé mobilní aplikace? Podívali jsme se na...

Otázky, které hýbou Českou republikou

Lednová meziměsíční inflace je nejvyšší v historii ČR, elektřina zdražila z měsíce na měsíc o 140 procent. ČNB však úroky zvedat nebude, sází na...

Otázky, které hýbou Českou republikou

Asociace malých a středních podniků a živnostníků říká, že vyšší sazba DPH povede k zavírání restaurací a hospod. To si nemyslí ekonom Lukáš Kovanda,...

Gastronomie

Proslulý šéfkuchař, podnikatel, autor řady knih a hvězda kuchařských show Zdeněk Pohlreich ve svém oboru, v němž působí již padesát let, skutečně válí. A...

Zdraví

Vánoce se často nesou ve znamení konzumace tučného i sladkého jídla a přejídání se. Zároveň v této době mnoho lidí omezuje fyzické i sportovní...

Společnost

Společné záchody. Téma, které se donedávna probíralo především na odborných serverech, popřípadě bylo námětem lechtivých diskuzí, se teď začíná zmiňovat i ve veřejném prostoru....

Společnost

V souvislosti se současnou ekonomickou situací ve světě slýcháme poslední dobou stále častěji výraz recese. V odborných kruzích se tento pojem vykládá jako pokles...

Celebrity

Herec Tomáš Hanák proslul nejen filmovými rolemi a svým specifickým humorem a originálním projevem. Spoustu se toho napsalo také v souvislosti s jeho soukromým...

Gastronomie

Pořady s kulinářskou tématikou se v televizi stále těší poměrně velké oblibě. Jedním z nejúspěšnějších v této kategorii je dodnes reality show Ano, šéfe,...

Domácí politika

Hradní kancléř Vratislav Mynář v pondělním prohlášení a videu na hradním webu uvedl, že nedávný požár jeho restaurace v Osvětimanech na Uherskohradišťsku nebyla žádná...

Byznys

Rusko se s přísnými sankcemi ze Západu vypořádává po svém. Spřádá plány na zestátnění firem, které opustily zemi kvůli válce na Ukrajině a hodlá...

Gastronomie

Syrová ryba, mořské plody nebo zelenina, k tomu trochu rýže a řasa. Pár ingrediencí, stovky typů a příchutí. Pochoutka s tisíciletou tradicí dobývá kulinářský...