Majitel restaurace Radoslav Vučičevič nás provedl svoji typickou srbskou restaurací, kde se připravují srbská jídla, které jsou nejen o zelenině, ovoci, ale i o mase, které na Balkáně umí jako nikde jinde.
Zeptali jsme se majitele restaurace, jak se mu podařilo vybudovat v hlavním městě naprosto unikátní oázu klidu, báječného jídla a pití?
Před 13 lety jsem zjistil, že nebylo moc míst, kde bych se mohl najíst dle svých představ. Proto jsem otevřel tuto restauraci, kterou tvořím od samého počátku do dnešních dnů. Navíc jsem v té době přestal sám jíst maso, tak to pro mě bylo složité i s nabídkou jídla. Nejprve jsem vytvořil RAW foodovou kuchyni, která ale nevydělávala, protože v té době o tento koncept nebyl zájem, proto jsem nabídku jídla doplnil i o masité pokrmy. Z toho vyplynulo, že koncept naší restaurace bude, tak zvaně tolerant food, aby se mohli najíst všichni. Nyní z toho vyplynul srbský koncept jídel pro všechny skupiny hostů.
Vaše nabízená jídla jsou z kvalitních a z velké části i BIO surovin. Je složité dnes zajistit tyto suroviny v té nejlepší kvalitě?
Co se týče surovin EKO a BIO kvality, ze kterých vaříme, není tak složité zajistit, neboť v České republice je v současnosti celá řada výrobců, kteří vyrábějí skvělé produkty vynikající kvality, stačí se jen rozhlédnout a nekupovat od obchodních řetězců. Také si dovážíme suroviny zejména z Mnichova a celé Evropské unie, v nejvyšší kvalitě, kdy kupodivu většina těchto potravin je levnějších než ty z České republiky. Tyto produkty také prodáváme zákazníkům.
Podobně jako u jídel i v nápojích nabízíte kompletní BIO nabídku, včetně piva, minerálek a limonád. Například u tvrdého alkoholu podáváte pouze srbskou Rakiji, jak na to zákazníci reagují?
Na naše BIO nápoje i domácí pálenku si zákazníci rychle zvykají, jakmile náš sortiment ochutnají. Je zajímavé, že nikomu nechybí klasický alkohol jako je whisky, vodka apod., a jsme tomu samozřejmě rádi, že se naši hosté nebojí ochutnat i méně tradiční produkty.
Celý váš koncept zahrnuje i ubytování v apartmánech, vše působí vkusně a prakticky. Které společenské události je možné u vás realizovat?
Pořádáme celou řadu různých firemních akcí, svatby, narozeniny, pohřby a celou řadu dalších oslav. Proto jsou apartmány velmi praktické a využívané, nicméně je využívají zákazníci i mimo tyto akce. Zajímavé je, že vzhledem k velikosti naší restaurace zde byl najednou pohřeb i oslava narození dítěte současně, což byl zajímavý příběh odchodu a příchodu na svět, a přesto to nikoho z hostů neuráželo ani nerušilo. Našich devět apartmánů je neustále v provozu, což nás velmi těší.
Venkovní restaurace je celá položena do nádherné divoké zahrady plné ovocných stromů, květin a bylinek, včetně chatek, altánů a dětských atrakcí, kde lidé tráví čas u dobrého jídla a pití. Kde jste hledal inspiraci?
Našel jsem inspiraci jednak na Balkáně, ale zejména jsem celý koncept měl ve své hlavě. Jsem moc rád, že tento koncept jsem mohl realizovat dle svých představ. Tato restaurace je plodem nejen inspirace, ale mé osobnosti a duše.
Jak na vás dopadla pandemie koronaviru, byť je vidět, že vaše restaurace je o prázdninách plná hostů?
Pandemie se projevila významně, nicméně i teď po rozvolnění máme o třetinu méně hostů. Mám, ale za to, že mě tato krize i nějak posílila. Když jsem o lockdownu, tady v restauraci seděl sám a viděl tu zahradu a stromy, věděl jsem, že to tu neopustím a budu bojovat. Je tady celá řada stromů a bylinek, květin, které jsem osobně sázel. Nyní jen doufám, že už nebudou další uzávěry a restrikce.
Proč by měli lidé navštívit vaši restauraci?
Aby se hlavně dobře najedli a odpočinuli si od všeho toho shonu a stresu. Máme skvělé reakce od hostů, všech věkových kategorií, a i od těch starších generací, kteří jsou zde maximálně spokojeni. Svatebčané jsou u nás obzvlášť spokojeni. Mám z toho opravdovou radost, že nás naši hosté chválí. Je to pro mě vizitka a děkuji za to všem.
Na co byste hosty do vaší restaurace pozval?
Hlavním tahákem je u nás především masový grill. Zejména na tradiční pljeskavici, čevabčiči, telecí a jehněčí speciality, také na naše domácí jídlo a naše pečivo. Dalším velkým trhákem jsou veganská jídla včetně veganské pljeskavice. Co se nápojů týče je to jednoznačně rakije, hlavně Kdoulovice. Domácí zákusky a veškeré BIO nápoje. Mohu říci, že hosté jsou překvapeni, že jim po našem jídle není těžko a netloustnou. Já jim všem říkám, že těžko je vždy z těch umělých a nezdravých potravin, cukru, konzervantů, dochucovadel a dalších nepřirozených chemických látek, které do jídla rozhodně nepatří. Vezměte si třeba kečup, to je vlastně samý cukr a chemie namísto čisté zeleniny v podobě rajčat. Tento typ kuchyně je nezdravý a samozřejmě není chutný a z něj populace trpí různými neduhy a nadváhou. Samozřejmě že i naše balkánské jídlo je tučné a těžké, proto jsme ho odlehčili zejména tím, že nepoužíváme tolik tuků a přidali jsme BIO koření, oleje apod.