Connect with us

Zadejte svůj dotaz

.

Gastronomie

Restaurace a apartmány Jelica, krásný zážitek jako z jiného světa uprostřed Prahy

Dnes jsme navštívili nádhernou restauraci, kde se vaří tradiční srbská kuchyně a nejen to. Restaurace je obklopena příkrovem divoké zahrady, ve které jsou posazeny stoly, altány a dětské hřiště. Jídla jsou báječná, platí že jsou vařena zejména z BIO surovin, nabídka pamatuje rovněž na vegany.

Foto: Miloš Schmiedberger
Foto: Miloš Schmiedberger

Majitel restaurace Radoslav Vučičevič nás provedl svoji typickou srbskou restaurací, kde se připravují srbská jídla, které jsou nejen o zelenině, ovoci, ale i o mase, které na Balkáně umí jako nikde jinde.

Zeptali jsme se majitele restaurace, jak se mu podařilo vybudovat v hlavním městě naprosto unikátní oázu klidu, báječného jídla a pití?

Před 13 lety jsem zjistil, že nebylo moc míst, kde bych se mohl najíst dle svých představ. Proto jsem otevřel tuto restauraci, kterou tvořím od samého počátku do dnešních dnů. Navíc jsem v té době přestal sám jíst maso, tak to pro mě bylo složité i s nabídkou jídla. Nejprve jsem vytvořil RAW foodovou kuchyni, která ale nevydělávala, protože v té době o tento koncept nebyl zájem, proto jsem nabídku jídla doplnil i o masité pokrmy. Z toho vyplynulo, že koncept naší restaurace bude, tak zvaně tolerant food, aby se mohli najíst všichni. Nyní z toho vyplynul srbský koncept jídel pro všechny skupiny hostů.

Foto: Miloš Schmiedberger
Majitel restaurace Radoslav Vučičevič
Foto: Miloš Schmiedberger

Vaše nabízená jídla jsou z kvalitních a z velké části i BIO surovin. Je složité dnes zajistit tyto suroviny v té nejlepší kvalitě?

Co se týče surovin EKO a BIO kvality, ze kterých vaříme, není tak složité zajistit, neboť v České republice je v současnosti celá řada výrobců, kteří vyrábějí skvělé produkty vynikající kvality, stačí se jen rozhlédnout a nekupovat od obchodních řetězců. Také si dovážíme suroviny zejména z Mnichova a celé Evropské unie, v nejvyšší kvalitě, kdy kupodivu většina těchto potravin je levnějších než ty z České republiky. Tyto produkty také prodáváme zákazníkům.

Foto: Miloš Schmiedberger
Foto: Miloš Schmiedberger

Podobně jako u jídel i v nápojích nabízíte kompletní BIO nabídku, včetně piva, minerálek a limonád. Například u tvrdého alkoholu podáváte pouze srbskou Rakiji, jak na to zákazníci reagují?

Na naše BIO nápoje i domácí pálenku si zákazníci rychle zvykají, jakmile náš sortiment ochutnají. Je zajímavé, že nikomu nechybí klasický alkohol jako je whisky, vodka apod., a jsme tomu samozřejmě rádi, že se naši hosté nebojí ochutnat i méně tradiční produkty.

Foto: Miloš Schmiedberger
Foto: Miloš Schmiedberger

Celý váš koncept zahrnuje i ubytování v apartmánech, vše působí vkusně a prakticky. Které společenské události je možné u vás realizovat?

Pořádáme celou řadu různých firemních akcí, svatby, narozeniny, pohřby a celou řadu dalších oslav. Proto jsou apartmány velmi praktické a využívané, nicméně je využívají zákazníci i mimo tyto akce. Zajímavé je, že vzhledem k velikosti naší restaurace zde byl najednou pohřeb i oslava narození dítěte současně, což byl zajímavý příběh odchodu a příchodu na svět, a přesto to nikoho z hostů neuráželo ani nerušilo. Našich devět apartmánů je neustále v provozu, což nás velmi těší.

Foto: Miloš Schmiedberger
Foto: Miloš Schmiedberger

Venkovní restaurace je celá položena do nádherné divoké zahrady plné ovocných stromů, květin a bylinek, včetně chatek, altánů a dětských atrakcí, kde lidé tráví čas u dobrého jídla a pití. Kde jste hledal inspiraci?

Našel jsem inspiraci jednak na Balkáně, ale zejména jsem celý koncept měl ve své hlavě. Jsem moc rád, že tento koncept jsem mohl realizovat dle svých představ. Tato restaurace je plodem nejen inspirace, ale mé osobnosti a duše.

Jak na vás dopadla pandemie koronaviru, byť je vidět, že vaše restaurace je o prázdninách plná hostů?

Pandemie se projevila významně, nicméně i teď po rozvolnění máme o třetinu méně hostů. Mám, ale za to, že mě tato krize i nějak posílila. Když jsem o lockdownu, tady v restauraci seděl sám a viděl tu zahradu a stromy, věděl jsem, že to tu neopustím a budu bojovat. Je tady celá řada stromů a bylinek, květin, které jsem osobně sázel. Nyní jen doufám, že už nebudou další uzávěry a restrikce. 

Foto: Miloš Schmiedberger
Foto: Miloš Schmiedberger

Proč by měli lidé navštívit vaši restauraci?

Aby se hlavně dobře najedli a odpočinuli si od všeho toho shonu a stresu. Máme skvělé reakce od hostů, všech věkových kategorií, a i od těch starších generací, kteří jsou zde maximálně spokojeni. Svatebčané jsou u nás obzvlášť spokojeni. Mám z toho opravdovou radost, že nás naši hosté chválí. Je to pro mě vizitka a děkuji za to všem.

Foto: Miloš Schmiedberger
Foto: Miloš Schmiedberger

Na co byste hosty do vaší restaurace pozval?

Hlavním tahákem je u nás především masový grill. Zejména na tradiční pljeskavici, čevabčiči, telecí a jehněčí speciality, také na naše domácí jídlo a naše pečivo. Dalším velkým trhákem jsou veganská jídla včetně veganské pljeskavice. Co se nápojů týče je to jednoznačně rakije, hlavně Kdoulovice. Domácí zákusky a veškeré BIO nápoje. Mohu říci, že hosté jsou překvapeni, že jim po našem jídle není těžko a netloustnou. Já jim všem říkám, že těžko je vždy z těch umělých a nezdravých potravin, cukru, konzervantů, dochucovadel a dalších nepřirozených chemických látek, které do jídla rozhodně nepatří. Vezměte si třeba kečup, to je vlastně samý cukr a chemie namísto čisté zeleniny v podobě rajčat. Tento typ kuchyně je nezdravý a samozřejmě není chutný a z něj populace trpí různými neduhy a nadváhou. Samozřejmě že i naše balkánské jídlo je tučné a těžké, proto jsme ho odlehčili zejména tím, že nepoužíváme tolik tuků a přidali jsme BIO koření, oleje apod.

Foto: Miloš Schmiedberger
Foto: Miloš Schmiedberger

Může se Vám líbít

Celebrity

Syn Kateřiny Kornové Filip slavil 30. narozeniny. Narodil se den před narozeninami svého otce zpěváka a herce Jiřího Korna, takže pánové slavili v tandemu....

Celebrity

Kdo ještě neslyšel o vztahu modelky Agáty Hanychové a mediálního magnáta Jaromíra Soukupa, jako by snad ani nebyl. Zprávy o tomto nově vzniklém páru...

Celebrity

Sto lidí, sto chutí, říká jedno známé české pořekadlo. O tom, že se člověk nikdy nezalíbí všem, se na vlastní kůži přesvědčila také herečka...

Reality shows

Napínavý souboj o kmenovou a individuální imunitu, konec klíčového hráče i neprofesionální chování moderátora Ondřeje Novotného, které tvůrci reality show raději vystřihli, ale trochu...