Němci snědí přes 15 kg ryb ročně, stejně tak i Rusové nebo Italové. Francouzi či Švédové zkonzumují přes 30 kg. Největší milovníci rybích pokrmů jsou Norové, Islanďané a Portugalci – jejich spotřeba přesahuje 50 kg na osobu za rok.
A co Češi? Se spotřebou 5,6 kg na osobu hluboký podprůměr. V minulé dekádě spotřeba ryb pozvolna rostla, i díky tomu, že objevování nových gastronomických směrů začalo být trendy a stejně tak zdravá životospráva. Posledních pár let ale zase spotřeba ryb klesá.
Ryba by ale měla být důležitou součástí jídelníčku, říkají nutriční poradci. Je zdrojem proteinu, zdravých tuků a vitaminu D. A také obsahuje omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, které přispívají k nižšímu riziku srdečních chorob, lepší paměti a vyšší imunitě.
Jak často by měl zdravý člověk jíst ryby? Ideálně 2x až 3x týdně. Z druhů ryb bývají odborníky vyzdvihováni lososi, pstruzi a makrely. Oblíbený český kapr, který je považovaný ve světě spíše za plevelnou rybu, naopak na cenné látky moc bohatý není.