Connect with us

Zadejte svůj dotaz

Gastronomie

Šéfkuchař Radek Kašpárek prozradil, kdy začne další řada MasterChef Česko i to, jaký nejhorší pokrm ve svém životě vyzkoušel

Šéfkuchař a spolumajitel michelinské restaurace Field, porotce populární kulinářské show MasterChef Česko, ale také fanoušek moderní kuchyně s důrazem na přímočarou a nepřikrášlovanou prezentaci surovin. Radek Kašpárek je skutečnou špičkou ve svém oboru. V rozhovoru pro Zítřek se rozpovídal nejen o svých oblíbených surovinách či nejhezčí pochvale, jakou kdy dostal, ale rovněž prozradil, kdy odstartuje další řada MasterChef Česko nebo jaký pokrm by měl podle něj člověk alespoň jednou za život vyzkoušet, přestože je „hrozný“.

Foto: Radek Kašpárek, TV Nova
Foto: Radek Kašpárek, TV Nova

Široká veřejnost vás zná jako porotce MasterChef Česko. Televizní skupina Nova oznámila, že chystá další řadu. Už víte, kdy by měla odstartovat?

V současné době tuto řadu točíme a vysílat se má na podzim 2022. Každá řada je něčím specifická a já se na tuhle strašně těším, protože tam vidím vzestupnou tendenci, máme tam opravdu hodně talentované lidi.

Na jaký okamžik, moment z natáčení nebo soutěžícího z předchozích řad nejraději vzpomínáte a proč?

Nejlepší okamžik je pro mě závěr každé řady. Ten moment, kdy vyhlašuji celkového vítěze. Je ve mně velký adrenalin, stoupá mi tlak i tep. Studio je plné lidí, jsou tam všichni soutěžící, jejich rodiny a fanoušci. Mám vlastně rád celý finálový díl, hlavou se mi honí vzpomínky a co jsme za celou řadu prožili. Je to opravdu hodně emotivní.

V soutěži působíte jako přísný a nekompromisní porotce, jste takový i v soukromí?

Nejsem. Jen v práci jsem přísný, ale korektní. Kdybych nebyl v práci přísný, tak bychom nebyli tam, kde jsme. Ale rozhodně nejsem hrubý nebo zlý, myslím, že mám srdce na správném místě.

Jaký je třemi slovy Radek Kašpárek?

Precizní, puntičkář, náročný.

Vítězka poslední řady MasterChef Česko, Veronika Danišová alias Besky, absolvovala ve vaší restauraci Field stáž. Jak jí to šlo? Utvrdil jste se v tom, že soutěž vyhrál opravdu ten nejlepší? 

Besky absolvovala ve Fieldu týdenní stáž. Pokud jí to něco dalo, jsem rád.

Jste fanouškem moderní kuchyně s důrazem na přímočarou a nepřikrášlovanou prezentaci surovin. Dokážete vypíchnout konkrétní nejoblíbenější jídlo?

Jídlo asi ne, ty pořád ve Fieldu obměňujeme, ale mám oblíbené suroviny. Třeba omáčky z droždí nebo pažitku. Rád dělám s morkem a z ryb mám rád jesetera. Morek, pažitka, droždí… tyto suroviny paradoxně nejsou drahé, ale o to kouzelnější je udělat z nich opravdu dobré jídlo. Také kladu důraz na čerstvost a sezónnost, nejlépe od našich farmářů, protože tam jsem přesvědčený o prvotřídní kvalitě.

Je nějaké jídlo z vašeho dětství nebo mládí, na které nedáte dopustit a je vám přitom úplně jedno, že nesplňuje atributy moderní kuchyně?

Určitě, moje mamka dělala hovězí krk s cibulovou omáčkou a bramborem. Od dětství mi to jídlo dávala do hlubokého talíře, aby tam bylo hodně omáčky a já jsem ho mohl jíst lžící.

Který pokrm by měl člověk alespoň jednou za život vyzkoušet?

Balut – ptačí nevylíhlé embryo, které se pojídá v celku. Já jsem říkal, že to v životě nedám do úst, ale v Souboji na talíři si to vyžádala situace a já myslím, že pokud člověk sní balut, tak už se ničeho bát nemusí. Je to opravdu hrozné, to se nedá ani popsat. (smích)

Existuje naopak něco, co byste vy sám nikdy nesnědl?

Myslím, že už jsem snědl a ochutnal asi všechno, nic mě nenapadá.

Jak je na tom podle vás česká gastronomie v současné chvíli?

Nejen česká, ale i světová gastronomie dostala velkou „ťafku“. Během covidové pandemie byla velká omezení, restaurace byly zavřené. Po dvou letech lockdownů se opravdu nedá říct, že česká gastronomii rozkvétá. Navíc pořád nikdo neví, co bude dál, jaká bude letní sezóna, co přijde s podzimem a do toho události na Ukrajině, zdražování… není příliš dobrá doba na hodnocení kondice gastronomie.

Objevuje se podle vás na jídelních lístcích v restauracích nějaký pokrm, který už tam dávno nemá co dělat?

No jasně, je jich hodně. Já třeba osobně nemám rád v takových těch rádoby českých pizzeriích těstoviny s hutnou smetanovou omáčkou bez chuti, s kuřecím masem a brokolicí.

Jakou nejhezčí pochvalu jste od svých hostů kdy dostal?

Asi nejvíc si cením pochvaly od lidí, kteří hodně cestují, často jedí v michelinských restauracích a mají přehled. Nedávno mi někdo takový řekl, že je pro něj Field číslo dva na světě, hned po jedné třímichelince v USA. To mi udělalo velkou radost.

Na co jste ve svém životě nejvíce pyšný?

Na svoji rodinu, na děti a ženu. Na to, jak mě rodiče vychovali. Na naši restauraci a svůj tým ve Fieldu.

Může se Vám líbít

Sticky Post

Vítěz soutěže MasterChef Roman Staša se pochlubil novinkou: dokončil psychoterapeutický výcvik a splnil si svůj sen.

Sticky Post

O vztahu Evy Burešové a Přemka Forejta se špitá ledacos. Objevily se i zvěsti, že se tato sympatická dvojice rozchází. Kde je pravda? K...

Sticky Post

Betty a Vojtu spojila soutěž MasterChef. Nyní sdílí nejen vášeň pro vaření, ale i příjmení. Ano, tento sympatický pár měl nedávno pohádkovou svatbu.

Společnost

Určitě se najde mnoho samozvaných gastroexpertů, kteří při vyslovení pojmu kuřecí plátek s broskví napodobí dávivou reakci. Přitom v principu na tomto pokrmu nic...

Sticky Post

Na konci prázdnin to vypukne: stanice TV Nova přináší další řadu úspěšného kulinářského klání, soutěž MasterChef. Oblíbený pořad startuje již 30. srpna!

Gastronomie

Umět uvařit skvělou rýži je tak trochu alchymie. Základem je samozřejmě kvalitní surovina, ale také pár fíglů, díky kterým už se vám rýže nikdy...

Gastronomie

Také vás v létě neláká představa hutných kořeněných jídel, ze kterých máte jen pocit těžkosti? Léto je čas svěžesti, lehkosti a hydratace. Opřete se...

Ekonomika

Inflace a zdražování produktů a služeb doléhá aktuálně na většinu z nás. Ale pokud nebudeme utrácet či chovat se zbrkle, lze chytře naše měsíční...

Celebrity

Sympatický Vojtěch Urban a krásná Betty Minaříková se seznámili na natáčení soutěže MasterChef. Byla to láska na první pohled a fanoušci jásají, že spolu...

Bydlení

Jak dnes efektivně ušetřit? V domácím rozpočtu lze poměrně jednoduše ušetřit stovky i tisíce měsíčně. Zde je několik praktických tipů, jak své peněžence pomoci...

Reality shows

Členy kmene Hrdinů udivuje velmi vřelý vztah, který panuje mezi Petrem Havránkem alias Pítrem a Andreou Bezděkovou. Na tento fakt poukázala soutěžící Pavlína. Důvod...

Společnost

Talentované finalistce kulinářské show Masterchef Denise Cziglové nadělil osud krutou ránu. V roce 2014 jí byl diagnostikován nádor na mozku. Po několika operacích a...