Široká veřejnost vás zná jako porotce MasterChef Česko. Televizní skupina Nova oznámila, že chystá další řadu. Už víte, kdy by měla odstartovat?
V současné době tuto řadu točíme a vysílat se má na podzim 2022. Každá řada je něčím specifická a já se na tuhle strašně těším, protože tam vidím vzestupnou tendenci, máme tam opravdu hodně talentované lidi.
Na jaký okamžik, moment z natáčení nebo soutěžícího z předchozích řad nejraději vzpomínáte a proč?
Nejlepší okamžik je pro mě závěr každé řady. Ten moment, kdy vyhlašuji celkového vítěze. Je ve mně velký adrenalin, stoupá mi tlak i tep. Studio je plné lidí, jsou tam všichni soutěžící, jejich rodiny a fanoušci. Mám vlastně rád celý finálový díl, hlavou se mi honí vzpomínky a co jsme za celou řadu prožili. Je to opravdu hodně emotivní.
V soutěži působíte jako přísný a nekompromisní porotce, jste takový i v soukromí?
Nejsem. Jen v práci jsem přísný, ale korektní. Kdybych nebyl v práci přísný, tak bychom nebyli tam, kde jsme. Ale rozhodně nejsem hrubý nebo zlý, myslím, že mám srdce na správném místě.
Jaký je třemi slovy Radek Kašpárek?
Precizní, puntičkář, náročný.
Vítězka poslední řady MasterChef Česko, Veronika Danišová alias Besky, absolvovala ve vaší restauraci Field stáž. Jak jí to šlo? Utvrdil jste se v tom, že soutěž vyhrál opravdu ten nejlepší?
Besky absolvovala ve Fieldu týdenní stáž. Pokud jí to něco dalo, jsem rád.
Jste fanouškem moderní kuchyně s důrazem na přímočarou a nepřikrášlovanou prezentaci surovin. Dokážete vypíchnout konkrétní nejoblíbenější jídlo?
Jídlo asi ne, ty pořád ve Fieldu obměňujeme, ale mám oblíbené suroviny. Třeba omáčky z droždí nebo pažitku. Rád dělám s morkem a z ryb mám rád jesetera. Morek, pažitka, droždí… tyto suroviny paradoxně nejsou drahé, ale o to kouzelnější je udělat z nich opravdu dobré jídlo. Také kladu důraz na čerstvost a sezónnost, nejlépe od našich farmářů, protože tam jsem přesvědčený o prvotřídní kvalitě.
Je nějaké jídlo z vašeho dětství nebo mládí, na které nedáte dopustit a je vám přitom úplně jedno, že nesplňuje atributy moderní kuchyně?
Určitě, moje mamka dělala hovězí krk s cibulovou omáčkou a bramborem. Od dětství mi to jídlo dávala do hlubokého talíře, aby tam bylo hodně omáčky a já jsem ho mohl jíst lžící.
Který pokrm by měl člověk alespoň jednou za život vyzkoušet?
Balut – ptačí nevylíhlé embryo, které se pojídá v celku. Já jsem říkal, že to v životě nedám do úst, ale v Souboji na talíři si to vyžádala situace a já myslím, že pokud člověk sní balut, tak už se ničeho bát nemusí. Je to opravdu hrozné, to se nedá ani popsat. (smích)
Existuje naopak něco, co byste vy sám nikdy nesnědl?
Myslím, že už jsem snědl a ochutnal asi všechno, nic mě nenapadá.
Jak je na tom podle vás česká gastronomie v současné chvíli?
Nejen česká, ale i světová gastronomie dostala velkou „ťafku“. Během covidové pandemie byla velká omezení, restaurace byly zavřené. Po dvou letech lockdownů se opravdu nedá říct, že česká gastronomii rozkvétá. Navíc pořád nikdo neví, co bude dál, jaká bude letní sezóna, co přijde s podzimem a do toho události na Ukrajině, zdražování… není příliš dobrá doba na hodnocení kondice gastronomie.
Foto: Field Restaurant
Objevuje se podle vás na jídelních lístcích v restauracích nějaký pokrm, který už tam dávno nemá co dělat?
No jasně, je jich hodně. Já třeba osobně nemám rád v takových těch rádoby českých pizzeriích těstoviny s hutnou smetanovou omáčkou bez chuti, s kuřecím masem a brokolicí.
Jakou nejhezčí pochvalu jste od svých hostů kdy dostal?
Asi nejvíc si cením pochvaly od lidí, kteří hodně cestují, často jedí v michelinských restauracích a mají přehled. Nedávno mi někdo takový řekl, že je pro něj Field číslo dva na světě, hned po jedné třímichelince v USA. To mi udělalo velkou radost.
Na co jste ve svém životě nejvíce pyšný?
Na svoji rodinu, na děti a ženu. Na to, jak mě rodiče vychovali. Na naši restauraci a svůj tým ve Fieldu.