Odborníci se shodují na tom, že rostoucí spotřeba živočišných produktů je jednou z hlavních příčin klimatické krize. Ve zvláštní zprávě IPPC o změně klimatu, krajině a půdě z roku 2019 uvádějí, že přechod na rostlinnou stravu by mohl přispět k řešení klimatické krize a snížit emise potravinového průmyslu až o polovinu.
Nabídka potravin vyrobených čistě z rostlinných zdrojů proto rapidně roste a veganství, nebo alespoň výrazné snížení konzumace živočišných potravin (reduktariánství) je u spotřebitelů stále častějším jevem. Podle výzkumu agentury Ipsos chce V České republice v budoucnu do svého jídelníčku zařadit více rostlinných produktů na místo živočišných 28 % respondentů.
Rostlinně nejen ve větších městech
Trend rostlinného stravování získává na popularitě zejména ve větších městech. Podle projektu Rostlinně.cz je v Česku nejvíce restauračních zařízení, kde se můžete najíst vegansky, v Praze a v Brně. Přibývá jich ale i v dalších částech země.
Zatímco dříve byly alternativy masa (nejčastěji sója, tofu nebo tempeh a seitan) doménou specializovaných prodejen se zdravou výživou, dnes jsou součástí stálé nabídky běžných potravinových řetězců, a to i v menších obcích. Rostlinné náhražky masa samozřejmě seženeme online, čímž se jejich dostupnost výrazně zjednodušuje.
Zeleněji i ve fastfoodech
„Nemaso“ získává na popularitě také ve fastfoodech. V roce 2019 odstartoval Burger King prodej rostlinného burgeru, od jara tohoto roku prodává vedle kuřecích také rostlinné nugetky. Také obchod s nábytkem IKEA představil zákazníkům veganskou verzi oblíbených kuliček, a upozornil tak na možnost snížení klimatické stopy touto cestou.
V zahraničí se s některými fastfoodovými řetězci spojili výrobci náhražek masa Beyond Meet nebo Impossible. Místo na hovězím burgeru si tak můžete pochutnat na směsi ze sóji, luštěnin a obilovin. V laboratořích se testuje výroba umělého masa, pomoci by mohl také 3D tisk, se kterým experimentuje mimo jiné řetězec KFC. Na první pohled je umělé maso od toho skutečného k nerozeznání, chuťově se přeci jen liší.
Vzhledem k neudržitelnosti stávající spotřeby živočišných výrobků můžeme očekávat, že se v následujících letech podobné alternativy masa objeví na talířích nejen zapřisáhlých veganů a vegetariánů, ale i lidí stravujících se konvenčně. První krůčky k udržitelnosti ale může každý spotřebitel udělat už nyní – alespoň jedno masité jídlo týdně vyměnit za rostlinnou alternativu.
Zdroje dat:
ipcc, Science Direct, Ipsos, proveg, Rostlinně