Connect with us

Zadejte svůj dotaz

.

Gastronomie

Umělé maso jako strava budoucnosti?

Rostlinný burger, „nekuřecí“ nugetky nebo veganský steak. Ještě před pár lety úsměvná slovní spojení, dnes vcelku běžná nabídka na pultech obchodů a ve vybraných restauracích a fastfoodech. Rostlinné náhražky masa zažívají ve světě v posledních letech boom a pomalu si na ně zvykají i čeští spotřebitelé. Co stojí za zájmem o redukci živočišných produktů a stane se v budoucnu alternativní stravování mainstreamem?

Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock

Odborníci se shodují na tom, že rostoucí spotřeba živočišných produktů je jednou z hlavních příčin klimatické krize. Ve zvláštní zprávě IPPC o změně klimatu, krajině a půdě z roku 2019 uvádějí, že přechod na rostlinnou stravu by mohl přispět k řešení klimatické krize a snížit emise potravinového průmyslu až o polovinu.

Nabídka potravin vyrobených čistě z rostlinných zdrojů proto rapidně roste a veganství, nebo alespoň výrazné snížení konzumace živočišných potravin (reduktariánství) je u spotřebitelů stále častějším jevem. Podle výzkumu agentury Ipsos chce V České republice v budoucnu do svého jídelníčku zařadit více rostlinných produktů na místo živočišných 28 % respondentů.

Rostlinně nejen ve větších městech

Trend rostlinného stravování získává na popularitě zejména ve větších městech. Podle projektu Rostlinně.cz je v Česku nejvíce restauračních zařízení, kde se můžete najíst vegansky, v Praze a v Brně. Přibývá jich ale i v dalších částech země.

Zatímco dříve byly alternativy masa (nejčastěji sója, tofu nebo tempeh a seitan) doménou specializovaných prodejen se zdravou výživou, dnes jsou součástí stálé nabídky běžných potravinových řetězců, a to i v menších obcích. Rostlinné náhražky masa samozřejmě seženeme online, čímž se jejich dostupnost výrazně zjednodušuje.

Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock

Zeleněji i ve fastfoodech

„Nemaso“ získává na popularitě také ve fastfoodech. V roce 2019 odstartoval Burger King prodej rostlinného burgeru, od jara tohoto roku prodává vedle kuřecích také rostlinné nugetky. Také obchod s nábytkem IKEA představil zákazníkům veganskou verzi oblíbených kuliček, a upozornil tak na možnost snížení klimatické stopy touto cestou.

V zahraničí se s některými fastfoodovými řetězci spojili výrobci náhražek masa Beyond Meet nebo Impossible. Místo na hovězím burgeru si tak můžete pochutnat na směsi ze sóji, luštěnin a obilovin. V laboratořích se testuje výroba umělého masa, pomoci by mohl také 3D tisk, se kterým experimentuje mimo jiné řetězec KFC. Na první pohled je umělé maso od toho skutečného k nerozeznání, chuťově se přeci jen liší.

Vzhledem k neudržitelnosti stávající spotřeby živočišných výrobků můžeme očekávat, že se v následujících letech podobné alternativy masa objeví na talířích nejen zapřisáhlých veganů a vegetariánů, ale i lidí stravujících se konvenčně. První krůčky k udržitelnosti ale může každý spotřebitel udělat už nyní – alespoň jedno masité jídlo týdně vyměnit za rostlinnou alternativu.

Zdroje dat:
ipcc, Science Direct, Ipsos, proveg, Rostlinně

Může se Vám líbít

Celebrity

Syn Kateřiny Kornové Filip slavil 30. narozeniny. Narodil se den před narozeninami svého otce zpěváka a herce Jiřího Korna, takže pánové slavili v tandemu....

Celebrity

Kdo ještě neslyšel o vztahu modelky Agáty Hanychové a mediálního magnáta Jaromíra Soukupa, jako by snad ani nebyl. Zprávy o tomto nově vzniklém páru...

Celebrity

Sto lidí, sto chutí, říká jedno známé české pořekadlo. O tom, že se člověk nikdy nezalíbí všem, se na vlastní kůži přesvědčila také herečka...

Reality shows

Napínavý souboj o kmenovou a individuální imunitu, konec klíčového hráče i neprofesionální chování moderátora Ondřeje Novotného, které tvůrci reality show raději vystřihli, ale trochu...