Connect with us

Zadejte svůj dotaz

Gastronomie

Umělé maso jako strava budoucnosti?

Rostlinný burger, „nekuřecí“ nugetky nebo veganský steak. Ještě před pár lety úsměvná slovní spojení, dnes vcelku běžná nabídka na pultech obchodů a ve vybraných restauracích a fastfoodech. Rostlinné náhražky masa zažívají ve světě v posledních letech boom a pomalu si na ně zvykají i čeští spotřebitelé. Co stojí za zájmem o redukci živočišných produktů a stane se v budoucnu alternativní stravování mainstreamem?

Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock

Odborníci se shodují na tom, že rostoucí spotřeba živočišných produktů je jednou z hlavních příčin klimatické krize. Ve zvláštní zprávě IPPC o změně klimatu, krajině a půdě z roku 2019 uvádějí, že přechod na rostlinnou stravu by mohl přispět k řešení klimatické krize a snížit emise potravinového průmyslu až o polovinu.

Nabídka potravin vyrobených čistě z rostlinných zdrojů proto rapidně roste a veganství, nebo alespoň výrazné snížení konzumace živočišných potravin (reduktariánství) je u spotřebitelů stále častějším jevem. Podle výzkumu agentury Ipsos chce V České republice v budoucnu do svého jídelníčku zařadit více rostlinných produktů na místo živočišných 28 % respondentů.

Rostlinně nejen ve větších městech

Trend rostlinného stravování získává na popularitě zejména ve větších městech. Podle projektu Rostlinně.cz je v Česku nejvíce restauračních zařízení, kde se můžete najíst vegansky, v Praze a v Brně. Přibývá jich ale i v dalších částech země.

Zatímco dříve byly alternativy masa (nejčastěji sója, tofu nebo tempeh a seitan) doménou specializovaných prodejen se zdravou výživou, dnes jsou součástí stálé nabídky běžných potravinových řetězců, a to i v menších obcích. Rostlinné náhražky masa samozřejmě seženeme online, čímž se jejich dostupnost výrazně zjednodušuje.

Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock

Zeleněji i ve fastfoodech

„Nemaso“ získává na popularitě také ve fastfoodech. V roce 2019 odstartoval Burger King prodej rostlinného burgeru, od jara tohoto roku prodává vedle kuřecích také rostlinné nugetky. Také obchod s nábytkem IKEA představil zákazníkům veganskou verzi oblíbených kuliček, a upozornil tak na možnost snížení klimatické stopy touto cestou.

V zahraničí se s některými fastfoodovými řetězci spojili výrobci náhražek masa Beyond Meet nebo Impossible. Místo na hovězím burgeru si tak můžete pochutnat na směsi ze sóji, luštěnin a obilovin. V laboratořích se testuje výroba umělého masa, pomoci by mohl také 3D tisk, se kterým experimentuje mimo jiné řetězec KFC. Na první pohled je umělé maso od toho skutečného k nerozeznání, chuťově se přeci jen liší.

Vzhledem k neudržitelnosti stávající spotřeby živočišných výrobků můžeme očekávat, že se v následujících letech podobné alternativy masa objeví na talířích nejen zapřisáhlých veganů a vegetariánů, ale i lidí stravujících se konvenčně. První krůčky k udržitelnosti ale může každý spotřebitel udělat už nyní – alespoň jedno masité jídlo týdně vyměnit za rostlinnou alternativu.

Zdroje dat:
ipcc, Science Direct, Ipsos, proveg, Rostlinně

Může se Vám líbít

Celebrity

Syn Kateřiny Kornové Filip slavil 30. narozeniny. Narodil se den před narozeninami svého otce zpěváka a herce Jiřího Korna, takže pánové slavili v tandemu....

Reality shows

Napínavý souboj o kmenovou a individuální imunitu, konec klíčového hráče i neprofesionální chování moderátora Ondřeje Novotného, které tvůrci reality show raději vystřihli, ale trochu...

Celebrity

Sto lidí, sto chutí, říká jedno známé české pořekadlo. O tom, že se člověk nikdy nezalíbí všem, se na vlastní kůži přesvědčila také herečka...

Reality shows

Vrabci na střeše si o tom štěbetali už dlouho, ale ani jeden z nich vztah zatím oficiálně nepotvrdil. Po zhlédnutí 11. epizody reality show...