Určitě jste si všimli, že zatímco v létě máte daleko větší chuť na čerstvý salát nebo šťavnatý vodní meloun, v zimě si na tato jídla ani nevzpomenete. Vaše tělo si přirozeně říká o sezónní potraviny, které přirozeně respektují potřeby vašeho organismu. Termickým účinkům potravin, respektive jejich vnitřní energii, se rozsáhle věnuje tradiční čínská medicína. Když se budete řídit jejími základními principy (a nebojte, není to žádná věda), uvedete tak svoje tělo do rovnováhy. Kromě toho také předejdete nepříjemným onemocněním v důsledku oslabení vaší obranyschopnosti.
Podpořte svůj „jang“
Na podzim a v zimě byste do svého jídelníčku měli zařadit především tzv. zahřívací potraviny. Tedy ty, které podle TČM podporují mužskou energii, jang. Představte si tuto energii jako oheň, který vaše tělo prohřívá zevnitř a zároveň spaluje toxiny, které snižují obranyschopnost organismu a přispívají ke vzniku různých onemocnění. Jangové potraviny zároveň brání ukládání tukových zásob v těle, které nás v tomto období často trápí.
Polévka je grunt
Říkávaly nám to naše babičky a odborníci z pole tradiční čínské medicíny s nimi souhlasí. Poctivé polévky se snažte do svého jídelníčku zařazovat v chladnějším ročním období co nejčastěji. V Asii se poctivé vývary z masa a zeleniny běžně konzumují hned ráno na snídani, pokud se nebojíte experimentů, inspirujte se touto tradicí. Tělo tak hned po probuzení zásobíte pořádnou dávkou vitamínů a minerálů, a navíc ho důkladně hydratujete.
Krémové polévky jsou výživné a s kusem celozrnného pečiva poslouží jako plnohodnotný hlavní chod k obědu i k večeři. Navíc je připravíte velmi jednoduše. Vybranou zeleninu lehce orestujete spolu s cibulkou na troše kvalitního oleje, zalijete vodou či předpřipraveným vývarem, povařené rozmixujete dohladka a na závěr zahustíte smetanou nebo kokosovým mlékem. Vyzkoušejte třeba oblíbenou dýňovou polévku, mrkvový, brokolicový, hráškový nebo řepný krém.
Zeleninu tepelně upravte
Milujete zeleninu, ale na studené saláty vůbec nemáte chuť? Není divu, syrová zelenina tělo ochlazuje. Zeleniny se ale nevzdávejte úplně. Na podzim konzumujte hlavně kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, řepa, celer), sladké brambory, zelí, pórek, cibuli a různé druhy dýní. Zeleninu tepelně upravte pomocí pečení, grilování nebo blanšírování. Podávejte v kombinaci s obilovinou (například s jáhlami, pohankou nebo kulatozrnnou rýží) a luštěninami (červená a černá čočka, cizrna, fazole), které také přirozeně zahřejí, a dochuťte bylinkami a opraženými semínky.
Nešetřete kořením
Zahřívací efekt potravinám dodá samozřejmě i správné koření. Mějte v zásobě hlavně „svatou trojici“ – česnek, zázvor a chilli, a to ideálně v čerstvé podobě. Tato kombinace skvěle poslouží jako základ mnoha jídel „z jedné pánve“, dodá pokrmům výraznější chuť, a navíc má přirozené protizánětlivé účinky. Ze zázvoru si připravíte také vynikající zdravý čaj. Z dalšího koření, které zahřeje, použijte například oregano, tymián, rozmarýn a pepř. Výborný je také nastrouhaný křen a hořčičné semínko.
Do sladkých pokrmů použijte skořici, hřebíček a kardamom. Snažte se co nejvíce vyhnout rafinovanému cukru (což ostatně platí pro všechna roční období). Místo toho si pokrmy (třeba snídaňovou obilnou kaši) dochuťte kvalitním medem, kakaem, povařeným ovocem (výborná jsou jablka, hrušky a švestky) nebo sušeným ovocem.
S citrusy počkejte na léto
Pomeranče, grepy a citrony sice obsahují velké množství vitamínu C, který obzvlášť v době chřipkových onemocnění potřebujeme dodávat ve zvýšených dávkách, tradiční čínská medicína je však radí z jídelníčku co nejvíce eliminovat. Mají totiž výrazný ochlazující účinek (energii jin), která organismus naopak vyčerpává. Ze stejného důvodu byste se na podzim a v zimě měli raději vyhnout kravskému mléku a mléčným výrobkům, smoothies z čerstvého ovoce, zmíněné syrové zelenině nebo mátě.