Connect with us

Zadejte svůj dotaz

.

Gastronomie

Zahřejte své tělo zevnitř: Jaké potraviny zařadit do podzimního jídelníčku?

Také máte s příchodem sychravých dní tendenci více jíst a trápí vás permanentní pocit zimy? Udělejte pár jednoduchých změn ve svém jídelníčku v duchu tradiční čínské medicíny a uvidíte, že se hned budete cítit o něco vyrovnanější. Jaké potraviny zahřejí vaše tělo zevnitř?

Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock

Určitě jste si všimli, že zatímco v létě máte daleko větší chuť na čerstvý salát nebo šťavnatý vodní meloun, v zimě si na tato jídla ani nevzpomenete. Vaše tělo si přirozeně říká o sezónní potraviny, které přirozeně respektují potřeby vašeho organismu. Termickým účinkům potravin, respektive jejich vnitřní energii, se rozsáhle věnuje tradiční čínská medicína. Když se budete řídit jejími základními principy (a nebojte, není to žádná věda), uvedete tak svoje tělo do rovnováhy. Kromě toho také předejdete nepříjemným onemocněním v důsledku oslabení vaší obranyschopnosti.

Podpořte svůj „jang“

Na podzim a v zimě byste do svého jídelníčku měli zařadit především tzv. zahřívací potraviny. Tedy ty, které podle TČM podporují mužskou energii, jang. Představte si tuto energii jako oheň, který vaše tělo prohřívá zevnitř a zároveň spaluje toxiny, které snižují obranyschopnost organismu a přispívají ke vzniku různých onemocnění. Jangové potraviny zároveň brání ukládání tukových zásob v těle, které nás v tomto období často trápí.

Polévka je grunt

Říkávaly nám to naše babičky a odborníci z pole tradiční čínské medicíny s nimi souhlasí. Poctivé polévky se snažte do svého jídelníčku zařazovat v chladnějším ročním období co nejčastěji. V Asii se poctivé vývary z masa a zeleniny běžně konzumují hned ráno na snídani, pokud se nebojíte experimentů, inspirujte se touto tradicí. Tělo tak hned po probuzení zásobíte pořádnou dávkou vitamínů a minerálů, a navíc ho důkladně hydratujete.

Krémové polévky jsou výživné a s kusem celozrnného pečiva poslouží jako plnohodnotný hlavní chod k obědu i k večeři. Navíc je připravíte velmi jednoduše. Vybranou zeleninu lehce orestujete spolu s cibulkou na troše kvalitního oleje, zalijete vodou či předpřipraveným vývarem, povařené rozmixujete dohladka a na závěr zahustíte smetanou nebo kokosovým mlékem. Vyzkoušejte třeba oblíbenou dýňovou polévku, mrkvový, brokolicový, hráškový nebo řepný krém.

Zdroj: Shutterstock
Mrkvová polévka
Zdroj: Shutterstock

Zeleninu tepelně upravte

Milujete zeleninu, ale na studené saláty vůbec nemáte chuť? Není divu, syrová zelenina tělo ochlazuje. Zeleniny se ale nevzdávejte úplně. Na podzim konzumujte hlavně kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, řepa, celer), sladké brambory, zelí, pórek, cibuli a různé druhy dýní. Zeleninu tepelně upravte pomocí pečení, grilování nebo blanšírování. Podávejte v kombinaci s obilovinou (například s jáhlami, pohankou nebo kulatozrnnou rýží) a luštěninami (červená a černá čočka, cizrna, fazole), které také přirozeně zahřejí, a dochuťte bylinkami a opraženými semínky.

Nešetřete kořením

Zahřívací efekt potravinám dodá samozřejmě i správné koření. Mějte v zásobě hlavně „svatou trojici“ – česnek, zázvor a chilli, a to ideálně v čerstvé podobě. Tato kombinace skvěle poslouží jako základ mnoha jídel „z jedné pánve“, dodá pokrmům výraznější chuť, a navíc má přirozené protizánětlivé účinky. Ze zázvoru si připravíte také vynikající zdravý čaj. Z dalšího koření, které zahřeje, použijte například oregano, tymián, rozmarýn a pepř. Výborný je také nastrouhaný křen a hořčičné semínko.

Do sladkých pokrmů použijte skořici, hřebíček a kardamom. Snažte se co nejvíce vyhnout rafinovanému cukru (což ostatně platí pro všechna roční období). Místo toho si pokrmy (třeba snídaňovou obilnou kaši) dochuťte kvalitním medem, kakaem, povařeným ovocem (výborná jsou jablka, hrušky a švestky) nebo sušeným ovocem.

Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock

S citrusy počkejte na léto

Pomeranče, grepy a citrony sice obsahují velké množství vitamínu C, který obzvlášť v době chřipkových onemocnění potřebujeme dodávat ve zvýšených dávkách, tradiční čínská medicína je však radí z jídelníčku co nejvíce eliminovat. Mají totiž výrazný ochlazující účinek (energii jin), která organismus naopak vyčerpává. Ze stejného důvodu byste se na podzim a v zimě měli raději vyhnout kravskému mléku a mléčným výrobkům, smoothies z čerstvého ovoce, zmíněné syrové zelenině nebo mátě.

Může se Vám líbít

Sticky Post

Ceny energií na trhu v posledních týdnech klesají a Česku se po 3 letech může ulevit. Extrémní nárůst cen začal již v roce 2021,...

Sticky Post

Založení společnosti Tegos znamenalo zásadní obrat v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Vznikla na základě iniciativy skupiny odborníků, kteří chtěli přinést na trh novou kvalitu...

Sticky Post

Každý by měl znát obchodní cenu, za kterou aktuálně odebírá od svého dodavatele elektřinu nebo plyn. Realita však bývá taková, že lidé si tyto...

Sticky Post

Česko již prakticky zkrotilo inflaci. Potvrzují to i zveřejněná data Eurostatu. Meziročně sice inflace v září podle statistiků EU stoupala o 8,3 procenta, ale...

Sticky Post

Online letáky supermarketů jsou mezi Čechy stále oblíbenější. Češi totiž slevy milují, a zároveň oceňují, že už nejsou zatíženi tunami papírových letáků. Exkluzivní průzkum...

Zdraví

Podle nových vědeckých studií průmyslově zpracované potraviny výrazně zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění, tento závěr byl prezentován na zasedání Evropské kardiologické společnosti.

Zdraví

Trápí vás mravenčení, brnění jazyka či konečků prstů, noční křeče lýtek, křečové záchvaty, neúmyslné trhavé pohyby (tiky) nebo jste podráždění? Trpíte depresemi, změnami nálad,...

Gastronomie

Stalo se vám někdy, že vám zelenina zvadla už během dvou dní? V době kdy ceny potravin strmě stoupají nic příjemného. Vyzkoušejte ty nejlepší...

Otázky, které hýbou Českou republikou

Češi šetří na potravinách, jinak ale v únoru celkově nakupovali více, než se čekalo, své útraty zvýšili třeba za oděvy a obuv. Jejich nákupní...

Zdraví

Jídlo někdy dokáže skutečně zázraky. Ale potraviny, které rozvíří energii a zahrnou vás pocity štěstí? To už je skutečně high level. Soustřeďte se na...

Otázky, které hýbou Českou republikou

Státní rozpočet skončil v rekordním schodku. Ten v březnu činil 166 miliard a 200 milionů korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Je to nejhorší...

Společnost

Vejce, základní potravina, kterou si alespoň jednou týdně dopřeje skoro každý Čech. Podle ČZSO činí spotřeba vajec v Česku 263 kusů ročně na osobu....