Imunita se nachází ve střevech
V trávicím traktu se nachází většina imunitních buněk, je proto důležité starat se o složení střevní mikroflóry. Pokud ve střevě převládají „špatné“ bakterie, organismus se hůře brání infekcím a zánětům. Naopak bychom se měli snažit o množení „přátelských“ bakterií, které se významně podílejí na naší imunitě.
Jak toho docílit? Snažte se zařadit do svého jídelníčku potraviny bohaté na vlákninu, která se nachází hlavně v zelenině, ovoci a luštěninách. Konzumujte také probiotika – v přirozené podobě je obsahuje například kefír a další zakysané mléčné výrobky, a dále kimchi, kysané zelí a kombucha. Zvažte také suplementaci prebiotik, jako je třeba psyllium.
Vitamíny a minerály pro zvýšení odolnosti
Mezi vitamíny, které se významně podílejí na podpoře obranyschopnosti, patří hlavně vitamín C a E, které mají zároveň silné antioxidační účinky. Vysoký obsah „céčka“ najdeme třeba v šípcích (pijte pravidelně šípkový čaj či výluh z doma nasušených bobulí), dále citrusy (s těmi to ale nepřehánějte, protože organismus zároveň ochlazují), černý rybíz nebo rakytník. Vitamín C najdeme také v zelenině – obsahuje ho například brokolice, kapusta nebo červená paprika.
Z potravin bohatých na „éčko“ můžeme zmínit rostlinné oleje, ořechy a semínka. Z dalších vitamínů, které stimulují imunitu, zmíníme vitamín D. Ten přirozeně přijímáme ze slunečního záření, ale vzhledem k tomu, že na podzim a v zimě sluneční paprsky slábnou, stojí za to tuto mikrosložku doplňovat formou tablet či kapek.
Z minerálů, jejichž deficit by se mohl negativně projevit na funkci imunity, jsou to především zinek a selen. Najdeme je například v hovězím mase, luštěninách (fazole a čočka), ořeších a semínkách. Nezapomínejte ani na beta-karoten, který se podílí na snižování zánětlivých buněk v organismu. Obsahuje ho třeba mrkev, listová zelenina nebo batáty, které jsou zároveň bohaté také na vlákninu.
Přirozená prevence i první pomoc
Pokud bychom měli vypíchnout dvě potraviny, které by ve vaší spíži během chladného období v roce rozhodně neměly chybět, byl by to česnek a zázvor. Česnek se považuje za přirozené antibiotikum, které tlumí záněty a pomáhá při léčbě různých infekcí. Při vaření s ním proto vůbec nešetřete – ochucujte s ním polévky, omáčky, pomazánky i hlavní chody na bázi masa či zeleniny. Když už ucítíte, že na vás leze obávaná „rýmička“, schroupejte stroužek česneku zasyrova. Sice se (vy i vaši spolubydlící) budete muset smířit s charakteristickým odérem, jako první pomoc ale tenhle dryják zafunguje dokonale. Jen pozor na podráždění žaludku, česnek nikdy nekonzumujte nalačno.
Také zázvor slouží jako skvělá prevence proti onemocněním, zároveň prohřívá vaše tělo zevnitř a podporuje imunitu. Pijte zázvorový čaj (dochuťte medem a citronovou šťávou), ale používejte ho i jako koření pro hlavní pokrmy, kterým dodá vynikající exotickou chuť.
Tip: Dopřejte si po ránu silného „panáka“. Domácí ginger shot vyrobíte jednoduše – asi palec dlouhý kus zázvoru oloupejte a nastrouhejte najemno, aby pustil co nejvíce prospěšné šťávy. Vložte do uzavíratelné sklenice a přidejte šťávu z poloviny citronu, lžíci medu a jednu čajovou lžičku kurkumy. Protřepejte, aby se všechny ingredience propojily a sceďte přes sítko. Pokud je na vás panák moc silný, můžete ho rozředit trochou vlažné vody.
Další tipy pro pevné zdraví
Vedle pestrého jídelníčku a konzumace potravin bohatých na vitamíny a minerály se snažte co nejvíce vyhýbat stresu, který je pro imunitu tím největším zabijákem. Snažte se spát alespoň osm hodin denně, trávit čas na čerstvém vzduchu a pravidelně se hýbat. Dbejte na dostatek odpočinku a dělejte věci, které vám přinášejí radost. Právě psychická pohoda je základem pro pevné zdraví.
Zdroje dat:
celostnimedicina.cz, veganskaspolecnost.cz, vimcojim.cz