Connect with us

Zadejte svůj dotaz

Kultura

Autorky projektu Červená propiska: Jak je na tom podle nich český národ s gramatikou, vzděláním a inteligencí?

Instagramový účet Červená propiska si oblíbilo téměř 100 tisíc Čechů. Korektorky Sabina Straková a Karla Tchawou Tchuisseu učí zábavnou formou nejen gramatiku, ale i lásku k češtině. V rozhovoru pro Zítřek se Sabina a Karla rozpovídaly o svých školních letech, nejčastějších chybách, na které naráží při korekturách, ale také o skloubení mateřství s prací a připravovaných projektech.

Foto: Sabina Straková a Karla Tchawou Tchuisseu
Foto: Sabina Straková a Karla Tchawou Tchuisseu

Karlo a Sabino, vystupujete pod úspěšným profilem Červená propiska, kde sdílíte tipy, pondělní diktáty a další informace ohledně českého jazyka a gramatiky. Co vás k tomu vedlo?

Karla: V roce 2018 jsem se chtěla vymanit z mateřského stereotypu. Už nějakou dobu jsem se korekturami živila a narážela jsem stále na ty samé chyby, a tak jsem si řekla, že by bylo fajn na ně nějakým nenásilným způsobem poukázat.

Sabina: Karla mě oslovila s nápadem založit vzdělávací projekt. Pracovala jsem v tištěných médiích jako korektorka, takže jsem byla z nápadu nadšená. Postupně jsme založily web, instagramový profil a už to jelo.

Prozraďte nám něco ze školních lavic, byly jste obě za tzv. „šprtky“ nebo padla i nějaká ta pětka?

Sabina: Já celkem i jo, známky jsem měla během studií víceméně dobré, avšak matematika mi nešla. Tam ty pětky padaly.

Karla: To o sobě říct nemohu, šprtka jsem nebyla nikdy. Na základce mi šlo učení tak nějak samo, ale jakmile jsem nastoupila na střední, šlo to z kopce. Tehdy jsem měla jiné priority a stačily mi čtyřky. Celkově mi nevyhovoval na střední ani na vysoké přístup většiny vyučujících. Výuka byla dosti fádní a motivace téměř žádná. Na vysoké nám dokonce jedna vyučující řekla: „Víte, tenhle předmět mi bohužel přidělili, takže doufám, že tenhle semestr přežijeme. Na každou hodinu bude mít jeden z vás referát.“ Přitom to byl předmět „literatura pro děti a mládež“, takové skvělé téma! To naprosto vybízí ke kreativnímu zpracování hodin.

Jak je na tom podle vás český národ s gramatikou, vzděláním či inteligencí?

Karla: Nerada bych takto generalizovala celý národ. Co se týče našich sledujících, tak vidíme za těch pár let zlepšení.

Sabina: Sledujeme statistiky diktátů a je čím dál tím těžší je nachytat, což je skvělé. Někteří si i dohledávají další informace z kvalitních zdrojů.

Foto: Sabina Straková a Karla Tchawou Tchuisseu
Foto: Sabina Straková a Karla Tchawou Tchuisseu

Co se podle vás musí v českém jazyce zlepšit?

Sabina: Ani ne tak v jazyce, ale lidé by se měli o jazyk zajímat i po škole. Tím nemyslím ležet v knihách, ale jednoduše si třeba vyhledat tvar, kterým si není člověk jistý. Často na profilu odkazujeme na důvěryhodné zdroje, protože lidé mají tendenci věřit strýčku Googlovi, který jim po zadání klíčového slova vyjede mnohdy jen nějaké nespolehlivé internetové diskuze.

Karla: Pokud máte na mysli v hodinách českého jazyka, tak by se mělo dbát na rétoriku. Ta byla za nás dost upozaděná a jediný ústní výstup byl referát, popřípadě ústní zkoušení. Ani jedno vás na život nepřipraví. Člověk si jde po škole hledat práci a na pohovoru zjistí, že se stydí mluvit a že se bojí diskutovat. Věřím, že se to už za ta léta od našich studií zlepšilo, nadšených učitelů je čím dál více.

Na sociální síti Instagram jste nedávno zmínily, že letos vydáte diář na rok 2023. Jak bude koncipovaný? Budou tam i typické diktáty?

Karla: Na diář se samy neskutečně těšíme, neboť jsme věrné papírovým diářům. Budou tam nejen diktáty, ale také etymologie (původ a význam slov). Tu si lidé v poslední době na Instagramu zamilovali.

Sabina: Tradičně na tomto projektu pracujeme s naší věrnou ilustrátorkou Aničkou Mackovou, takže diář bude vizuálně opravdu překrásný. Už se moc těšíme na finální podobu.

Foto: Sabina Straková a Karla Tchawou Tchuisseu0
Foto: Sabina Straková a Karla Tchawou Tchuisseu

Je něco, co vás dokáže rozčílit, když opravujete texty? Na jaké nejčastější chyby narážíte?

Sabina: My se nerozčilujeme. Je to naše práce a každý člověk má jedinečnou a samozřejmě i omezenou slovní zásobu. Za chyby nikoho nesoudíme.

Karla: Vlastně obě naše knihy jsou složené z nejčastějších chyb, na které jsme narazily. Uvedu pár příkladů: tchyně, ližiny, Himálaj, hranolek, dorazte, kvečeru, štrúdl atd.

Máte malé děti, jak zvládáte skloubit mateřství s prací?

Karla: Je to samozřejmě náročné, jenže my svou práci milujeme, takže se snažíme vybalancovat čas s rodinou a čas na práci.

Sabina: Se dvěma dětmi je to, lidově řečeno, záhul. Naštěstí jsme dvě a můžeme si práci rozdělit. Nezdá se to, ale správa Instagramu zabere dost času: focení, psaní recenzí, vytváření příspěvků, diktátů aj. Kromě toho máme ještě korektury a workshopy.

Na kontě máte již dvě knihy a třetí vám vyjde v červnu tohoto roku, ale když zmiňujeme děti, máte v plánu napsat knihu právě pro děti?

Sabina: Už nad tím přemýšlíme nějakou dobu. Napsat knihu pro děti je náš další sen, který si možná jednou splníme.

Karla: Nápadů máme hodně, kéž by měl den více hodin, abychom to všechno mohly zpracovat. Nechceme tlačit na pilu a psát něco ve spěchu. Zatím jsme ve fázi skládání společných myšlenek. Až bude ten správný čas, určitě vydáme i něco pro děti.

Myslíte si, že vás považují sledující za důvěryhodný zdroj?

Karla: Mnozí ano. Dokonce nám pár lidí napsalo, že si určitý výraz hledali v Internetové jazykové příručce, ale chtějí si to ověřit ještě u nás. To nás samozřejmě velmi potěšilo, ale oproti Ústavu pro jazyk český jsme malé ryby.

Sabina: Snažíme se lidem ukazovat, že ověřování informací je důležité. Každý chybuje a také se kodifikují nové tvary.

Foto: Sabina Straková a Karla Tchawou Tchuisseu
Foto: Sabina Straková a Karla Tchawou Tchuisseu

Samy se označujete za vášnivé knihomolky, kterou knihu z posledních týdnů doporučíte našim čtenářům?

Karla: Náhodou jsem v knihkupectví sáhla po knize „Brouci v hlavě“, jež pojednává o vtíravých myšlenkách. Dle mého názoru je skvěle zpracovaná a doporučila bych ji opravdu každému, neboť vtíravé myšlenky potkávají každého z nás. Mnozí nevědí, jak s nimi naložit. Ani já jsem to nevěděla, kéž bych si tuto publikaci přečetla v pubertě, ušetřila bych si tím trápení spojená s obdobím dospívání. Úžasný thriller, na kterém jsem se podílela redakčně, je „Ztracena v bílém šumu“. Teď se chystám na oddychovku „Domek v Irsku“.

Sabina: Jako oddychovku mohu doporučit nového Hartla, o jehož knize jsem nedávno napsala příspěvek. Pokud máte chuť na něco psychologického, právě jsem dočetla knihu „Terapie“ od B. A. Paris. Tu jsem doslova přečetla jedním dechem.

Na závěr nám prozraďte něco, na co jsem se vás nezeptala, ale chtěly jste to zmínit.

Sabina: Naše motto zní „Čeština je láska“. Naším skromným přáním je, aby se lidé o svůj mateřský jazyk zajímali, protože ho denně používají.

Karla: Dnes už existuje několik zajímavých stránek a profilů o češtině. Člověk by se měl vzdělávat celý život, aby nezakrněl. Když se podíváte na náš profil, tak to jde i hravou a nenásilnou formou.

Může se Vám líbít

Sticky Post

Britská královská rodina se chystá na další bulvární smršť. Dnes má být vydána kniha s názvem „Endgame“, navazující na předchozí kontroverzní knihu „Finding Freedom“.

České celebrity

Už je to pár dnů, co padla poslední klapka filmu Jak přežít svého muže v hlavní roli s Janou Bernáškovou. Tato romantická komedie vzniká...

Sticky Post

Přední český písničkář Tomáš Klus je vážně znepokojen tím, kam směřuje lidstvo. Tentokrát promluvil o umělé inteligenci, která způsobila rozruch mezi odborníky i širokou...

Reality shows

I když Petr Havránek alias Pítr už není součástí kmene Hrdinů, nadále čelí nelehkým výzvám. Momentálně musí vysvětlovat, jaký ho doopravdy pojí vztah s...

Reality shows

V drsné reality show Survivor se sešli bývalí milenci Andrea Bezděková a Petr Havránek alias Pítr. Ten už má novou známost, jeho přítelkyní je...

České celebrity

Kateřina Kristelová je známá především jako moderátorka, avšak nyní se rozhodla vydat trochu jiným směrem. Koncem roku představila svůj knižní projekt a prozradila, že...

Královská rodina

Princ Harry ve své knize odhalil mnoho šokujících detailů nejen ze zákulisí královské rodiny, ale i ze svého soukromí. Nevynechal ani pikantnosti ze svého...

České celebrity

Herečka Jitka Čvančarová se netají tím, že v prezidentských volbách podporuje generála Petra Pavla, kterého považuje za laskavého a zdravě sebevědomého gentlemana. V Ranním...

Královská rodina

Britský princ Harry ve své knize vzpomínek s názvem Spare uvedl, že během působení v Afghánistánu zabil 25 lidí. Přiznal se i k tomu,...

České celebrity

Karla Šípa s Karlem Gottem pojilo nejen přátelství, ale i hudba. Moderátor mu napsal několik hitů, nebylo to však jediné, nad čím spolu trávili...

Královská rodina

Princ Harry odhalil název a obálku svých netrpělivě očekávaných memoárů, přičemž královští zasvěcenci označili tento výběr za „další útok na královskou rodinu“. Kontroverzní kniha...

Celebrity

Založila a vedla několik časopisů. Halina Pawlowská je známou spisovatelkou a do povědomí většiny Čechů se dostala díky pořadu Banánové rybičky. V každé situaci...