Connect with us

Zadejte svůj dotaz

.

Kultura

Září ve znamení vinobraní, plesu a festivalů: Tyto akce by vás neměly minout

Kam na šťavnatý burger a skleničku dobrého vína, kde protančit střevíce a jaké festivaly lákají na jedinečnou atmosféru či zvuk burácejících motorů Harley-Davidson? Vybrali jsme pro vás ty nejlepší zářijové akce, které byste si neměli nechat ujít.

Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock

Za gurmánskými zážitky

Podzim přeje vínu! I letos se můžete těšit na tradiční vinobraní. Ve dnech 10. až 12. září zamiřte do Mikulova na Pálavské vinobraní, kde vás kromě degustace čeká našlapaný program plný hudby a dobrého jídla. V rámci akce vystoupí Marta Jandová, Olympic, Mig 21, Ben Cristovao nebo No Name. Chybět nebude ani cimbálová muzika, dechová hudba či jazz. Cena třídenní permanentky je 600 až 700 korun. Na místě lze zakoupit také denní vstupné.

Od 17. do 19. září proběhne Mělnické vinobraní, které se pyšní dlouholetou tradicí. Třídenní slavnost vinařů láká na gastronomické zážitky, multižánrový program a čtyři scény – hlavní, country, zámeckou a dětskou. Na pódium zavítá například Aneta Langerová, Horkýže Slíže, Bára Basiková, Jiří Schmitzer nebo J.A.R. Děti se pro změnu zabaví ve tvořivé dílně nebo při divadelních představeních. Základní vstupné je 250 korun.

Luxusní burgery, kulinářské show, koncerty či burácející motory strojů Harley-Davidson… přípravy na 10. ročník oblíbeného Burgerfestu + Prague Harley Days 2021 jsou v plném proudu. Letos navíc spojil festival své síly s moravským Burger Street Festivalem. Jedna z největších masožravých akcí v Česku proběhne 3. až 5. září na Křižíkově fontáně na Výstavišti. Vstupné startuje na 150 korunách.

Sendviče, pizzy, tacos, galetky, hamburgery, sushi nebo Pho. Nejen na tyhle pouliční dobroty vás zve 19. září holešovický Street Food Festival. Vstupné na akci je zdarma.

Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock

Za uměním

Všichni milovníci designu se v rámci festivalu Czech Design Week znovu setkají pod jednou střechou – konkrétně pak v prostorách funkcionalistického paláce U Stýblů. Akce proběhne 10. až 12. září, a kromě slavnostního zahájení je pro návštěvníky připraven i hudební a vzdělávací program. V rámci zakončení festivalu se budou tradičně předávat ceny Czech Design Award. Letos ji navrhl sklářský výtvarník František Jungvirt. Vstupné na akci je 150 korun.

Jste-li kreativci tělem i duší, neměli byste chybět ve dnech 11. až 12. září na Maker Faire Prague 2021. Pro všechny kutily a inovátory bude připraveno na holešovickém Výstavišti na 200 workshopů a přednášek. Základní vstupenku pořídíte za 250 korun.

18. září si nenechte ujít jedinečné představení Amadeus (tj. Milovaný Bohem). Inscenaci věnovanou českému režiséru Miloši Formanovi, ve které si zahrají Martin a Miroslav Donutilovi, uvede brněnské Divadlo Husa na provázku. Cena základní vstupenky je 450 korun.

Pokud vás baví tvorba streetartového umělce Banksyho, ale ještě jste si neudělali výlet do kostela sv. Michaela Archanděla v Praze, pak byste to měli napravit. Do. 30. září je zde k vidění exhibice The World of Banksy – The Immersive Experience. Základní vstupné je 360 korun.

Zdroj: Shutterstock
Tvorba umělce Banksyho
Zdroj: Shutterstock

Za zábavou

Ve dnech 3. až 5. září proběhne 26. ročník Mystic Sk8 Cupu – jednoho z největších skateboardových závodů v Evropě. V závěru akce vystoupí skupina Wohnout. Nechcete-li na Mystic Sk8 Cupu chybět ani vy, dorazte na Štvanici. K dostání jsou vstupenky za 390 či 890 korun.

Kdo si hraje, nezlobí aneb 4. ročník herního festivalu Gamer Pie je zpět. Uskuteční se 11. září v brněnském kině Art. Vedle hraní se můžete těšit i na přednášky či workshopy. Vstupné je 250 korun.

Jeden z nejprestižnějších plesů u nás proběhne 18. září v Obecním domě. Řeč je o velkolepém Česko-Slovenském plese, na němž ani letos nebudou chybět významné osobnosti z oblasti politiky, kultury, vědy nebo sportu. Během večera vystoupí například Jiří Korn, Katarína Knechtová nebo jazzový a swingový zpěvák Jan Smigmator. Vstupné na ples se pohybuje mezi 6 500–14 500 korunami a zahrnuje bohaté občerstvení a konzumaci nápojů v průběhu celého večera.

Víkend plný ekologických produktů, přírodní kosmetiky a zdravého jídla slibuje Festival Evolution. Jako řada jiných akcí, i on proběhne na pražském Výstavišti. Do kalendáře si poznamenejte termín 17. až 19. září. Základní jednodenní vstupné se pohybuje mezi 200–230 korunami.

Zdroj: ČTK
Tereza Kostková a Maroš Kramár na Česko-Slovenském plese
Zdroj: ČTK

Za hudbou

Plovoucí scéna na Vltavě přinese 4. září v rámci open air festivalu Prague Sounds 2021 jedinečný koncert amerického violoncellisty, virtuose a hudebního skladatele Yo-Yo Ma. Slavný umělec je držitelem několika cen Grammy a hrál například i pro Václava Havla či několik amerických prezidentů. Vstupné se pohybuje mezi 500–5000 korunami.

Léto sice pomalu končí, hudební festivaly ale prozatím nikoliv. 5. až 12. září zamiřte na Krnovské hudební slavnosti, na kterých nebudou chybět ani Lake Malawi, Janek Ledecký, Ben Cristovao, Vypsaná fiXa, Čechomor, Petra Janů nebo Sebastian. Informace o výši vstupného najdete na stránkách http://www.mikskrnov.cz/miks/hudebni-slavnosti/.

Ve dnech 10. až 12. září proběhne na pražském Výstavišti hudební festival Metronome Prague Warm-Up. Ten přivítá nejen fanoušky elektronické, popové či rockové hudby. V rámci festivalu vystoupí například Lenny, Debbi, Meky Žbirka, Ivan Hlas, Lenka Dusilová, Jiří Suchý, DJka BEC a DJ HOSH či britská hudební skupina Morcheeba. Vstupné startuje na 500 korunách.

Může se Vám líbít

Sticky Post

Ve Španělsku se ve středu (30.8.2023) odehrála již tradiční rajčatová bitva nazvaná La Tomatina a celé městečko se zbarvilo do ruda.

Sticky Post

I letos si můžete užít světoznámá díla Williama Shakespeara pod širým nebem. Hraje se od června do září. Každý rok uvede festival minimálně jednu...

Celebrity

Jan Bendig s Markétou Konvičkovou vydali na začátku července nový klip ke svému duetu NEBE PEKLO RÁJ. Klip se těší velké úspěšnosti, již jej...

Sticky Post

V sobotu 8.7.2023 skončil 57. ročník filmového festivalu v Karlových Varech. Diváci letos mohli shlédnout přes 140 filmů a zúčastnit se velmi pestrého doprovodného...

Sticky Post

V pátek 30.6.2023 byl zahájen 57. ročník Mezinárodního festivalu Karlovy Vary. Kdo se objevil na červeném koberci? Jaký byl zahajovací ceremoniál? Na jaké filmy...

Sticky Post

Festivalová sezóna je “oficiálně“ zahájena. Od středy 21. června do neděle 25. června se totiž konal jeden z největších a rozhodně nejznámějších festivalů na...

Celebrity

Sympatický Vojtěch Urban a krásná Betty Minaříková se seznámili na natáčení soutěže MasterChef. Byla to láska na první pohled a fanoušci jásají, že spolu...

Gastronomie

Oblíbená americká síť rychlého občerstvení Popeyes chystá expanzi na český trh. Již za pár měsíců otevře v Česku čtyři restaurace. Bude Popeyes stejně populární...

Zdraví

Čas od času dolehne na každého. Začíná nenápadně, ale může přerůst až v dlouhodobý problém se sníženou aktivitou, depresemi i nabouranými společenskými vztahy. Přitom...

České celebrity

Karla Šípa s Karlem Gottem pojilo nejen přátelství, ale i hudba. Moderátor mu napsal několik hitů, nebylo to však jediné, nad čím spolu trávili...

České celebrity

Ostravský producent Petr Baránek před pár dny rozeslal do médií e-mail, v němž obvinil herečku Jiřinu Bohdalovou z nespolehlivosti a lhaní, jelikož nedorazila na...

České celebrity

Zpěvák, skladatel a textař Pavel Callta působí na české hudební scéně bezmála 10 let. „Wow, ani bych neřekl, že už to bude 10 let,...