„Tentokrát budeme hodně cestovat po České republice a současně hledat exotické prvky v rámci české kuchyně. Vnímáme totiž, že její součástí je mnoho různých národností, a rádi bychom tedy ukázali, jak je česká gastronomie pestrá. Když se řekne česká kuchyně, všichni si obvykle představíme knedlíky nebo smažák, a přitom je tady spousta zajímavých receptů a vlivů, které se sem v posledních letech dostávají,“ popisuje koncept letošní řady její režisér Radovan Síbrt.
Soutěž přináší každý rok nějakou novinku a v letošním roce se změny týkají už samotného vstupu soutěžících na jejich gastrocestu. Letos poprvé dostali soutěžící zadání už do castingových dílů. Porotci je prostřednictvím osobního dopisu požádali o přípravu jídla, které je nějakým způsobem vystihuje či charakterizuje. Při výběru postupujících totiž tentokrát hraje roli nejen chuť výsledného jídla, ale rovněž to, jak dobře se soutěžícím povedlo naplnit zadání.
„Letošní řada je zatím nejvyrovnanější. Je tady tolik špičkových amatérských kuchařů, že by mohli vyhrát úplně všichni,“ vyjadřuje se k letošním soutěžícím jeden z porotců Radek Kašpárek a jeho kolega Jan Punčochář doplňuje: „Letošní TOP 16 je velmi zajímavá, protože každý z kuchařů je trochu jiný, ti lidé si nejsou vůbec podobní. Myslím si, že je to jedna z nejsilnějších sestav, která tady kdy byla.“
Zdroj: Autorský text, TV Nova