Connect with us

Zadejte svůj dotaz

Sport

Rivalita stranou: Těžce zraněného syna bývalého slávisty přijeli podpořit i sparťané

Během sobotního odpoledne se ve Strakonicích sešel úspěšný sešívaný ročník 2007 a „Janda team“, složený i z aktivních ligových hráčů. O výsledek zápasu ovšem primárně nešlo. Hlavním cílem bylo pobavit diváky a vybrat co nejvíc peněz pro dvouletého syna Petra Jandy, který utrpěl úraz krční míchy. Vybraná částka pomůže malému Jakoubkovi v jeho náročné léčbě. Statečného bojovníka podpořili i fanoušci pražské Sparty, a tímto gestem ukázali, že když jde o zdraví, jde rivalita stranou.

Foto: Martin Malý/ Archiv SK Slavia Praha
Foto: Martin Malý/ Archiv SK Slavia Praha

Na strakonický stadion Na Křemelce dorazilo celkem 1146 diváků, aby se přišli podívat na známé fotbalové tváře a zároveň pomohli malému Jakoubkovi, který krátce před svými druhými narozeninami utrpěl vážný úraz, při němž si poškodil míchu v oblasti krku.

Jedinou možností ke zlepšení jeho stavu je intenzivní rehabilitace, a proto po propuštění z nemocnice sháníme prostředky na cvičení ve specializované dětské neuroklinice. V té by Jakoubek mohl dostat tu nejlepší péči, ale tato rehabilitace je dlouhodobá, a tudíž velmi finančně nákladná,“ uvedl otec Jakoubka a bývalý hráč sešívaných Petr Janda.

V exhibičním zápase nastoupil slávistický tým ročníku 2007 se známými fotbalovými jmény. V červenobílém sešívaném dresu se objevil například Martin Latka, Stanislav Vlček, Erich Brabec, Tijani Belaid, Zdeněk Šenkeřík, Zdeněk Zlámal a stále hrající Tomáš Necid.

Foto: Martin Malý/ Archiv SK Slavia Praha
Tým Slavia 2007
Foto: Martin Malý/ Archiv SK Slavia Praha

Na opačnou stranu se postavil „Janda team“, kde se v brance objevil Jan Koller a na hřišti například boleslavské duo se slávistickou historií Marek Suchý & Milan Škoda, nebo dva hráči Bohemians Praha 1905 Martin Dostál a Josef Jindřišek.

Foto: Martin Malý/ Archiv SK Slavia Praha
Janda team
Foto: Martin Malý/ Archiv SK Slavia Praha

Během poločasu se dražily dva slávistické dresy. Jeden přímo ze slávistické kabiny od Nica Stancia, jenž se vydražil za 12 000 korun, a druhý podepsaný od všech přítomných aktérů, který poputoval k novému majiteli za částku 6 200 korun. Pak se všichni hráči sešli na hřišti a následovalo předání šeků. Kabina FK Mladá Boleslav věnovala 50 000 Kč stejně jako FC Písek fotbal a SK Slavia 2007. Mezi dárci se objevil také Okresní fotbalový svaz Strakonice a Okresní fotbalový Svaz Písek. Přes 10 000 korun věnoval i fanklub Sparty.

„Je to úžasné a myslím si, že takhle by to mělo být. Fotbal je krásná věc a rivalita mezi Spartou a Slavií je a vždycky bude, ale ve finále jsou na světě důležitější věci. Tohle ukázalo, že fotbal spojuje a pomáhá,“ řekl dojatý Petr Janda.

Foto: Šárka Peková
Zástupci fanklubu Sparty předávají obálku s vybranými penězi Petru Jandovi.
Foto: Šárka Peková

Když jde o takové věci, jde opravdu rivalita stranou. To se již potvrdilo během tragické nehody, při níž zahynul bývalý hráč AC Sparta Praha Josef Šural. Místopředseda představenstva Tomáš Syrovátka se tenkrát vydal na opačný břeh Vltavy, kde na pietním místě položil věnec s vyjádřením úcty od celého klubu.

Mezi dárci Pro Jakoubka se objevil i A-tým SK Slavia Praha, který přispěl částkou 250 000 Kč. Celkem bylo vybráno přes 4 000 0000 Kč, během charitativního dne se vybralo téměř půl milionu korun. Na závěr akce proběhla autogramiáda se všemi hráči, jež trvala hodinu.

Foto: Martin Malý/ Archiv SK Slavia Praha
Stanislav Vlček předal šek za A-tým SK Slavia Praha.
Foto: Martin Malý/ Archiv SK Slavia Praha

„Chtěl bych všem strašně moc poděkovat, že si ve svém volnu udělali čas a přijeli za mnou. Přijeli kluci z Tuniska, Francie, Rakouska a Slovenska. Luboš Kozel měl dopoledne trénink a cestoval sem z Liberce alespoň na autogramiádu. Já si toho strašně vážím a vážím si i všech lidí, co sem přišli nás podpořit. Vybralo se spoustu peněz, takže jim moc děkuji. Snad Jakoubkovi ty peníze pomohou a postaví ho na vlastní nohy,“ doufá Petr Janda.

Foto: Martin Malý/ Archiv SK Slavia Praha
Dojatý Petr Janda
Foto: Martin Malý/ Archiv SK Slavia Praha

Přispívat můžete i nadále v rámci internetové aukce dresů. Na pomoc Jakoubkovi je také zřízen účet u neziskového sdružení DONOR, kam můžete přispívat jakoukoliv částkou. Číslo účtu je: 2362424002/5500. Celý příběh malého Jakoubka najdete na stránce Projakoubka.cz. Celé rodině Jakoubka Jandy držíme palce a přejeme hodně zdraví.

Může se Vám líbít

Sticky Post

Hledání po nezvěstných pokračuje poté, co se část budovy zřítila a způsobila záplavy u elektrárny Enel poblíž Boloně.

Sticky Post

V Zambii došlo k tragické události, kdy osmdesátiletá Američanka při safari v národním parku Kafue zemřela po útoku slona na vozidlo. Ostatní cestující utrpěli...

Sticky Post

Tragická událost zasáhla východní Nĕmecko nedaleko Lipska, kde se autobus FlixBus převrátil na dálnici A9, přičemž nejménĕ pĕt osob zahynulo a další utrpĕly zranĕní.

Byznys

Po pátečním vzletu letadla Alaska Airlines z Portlandu, Oregon, došlo k odtržení nevyužívaných kabinových dveří. Šéf Boeingu, Dave Calhoun, nyní přiznal chybu společnosti poté,...

Fotbal

Původně se v sobotu mělo odehrát 5 zápasů Fortuna:ligy, nakonec zbývá jen jediný. A kdo ví, jestli dopadne ten. O duelu Olomouce proti Slovácku...

Sticky Post

Dlouho očekávaný proces s obžalovaným Janem Cimickým, původně naplánován na 7. listopadu, se odkládá. Známý psychiatr měl nehodu ve svém domě.

Fotbal

Toto se jen tak nevidí. Fotbalový tým Fastav Zlín prohrál na domácím hřišti s Mladou Boleslaví 5:9. Šílená prohra přepisuje české rekordy - dosud...

Fotbal

Kvalifikační systém mistrovství Evropy ve fotbale je složitý jako motor letounu poslední generace. A kromě toho, že je těžké se v něm vyznat, může...

Sticky Post

Seriál z 90. let Beverly Hills 90210 si v Česku vybudoval fanouškovskou základnu. Zajímá vás, co se stalo s hvězdami seriálu? Zjistili jsme to...

Společnost

Prasklo to. Tak dlouho naléhala redakce TV Nova na vedení fotbalového klubu Ústí nad Labem, ať jí sdělí detaily o zamýšleném "přestupu" Martina Podhajského,...

Zahraniční politika

Dosud neobjasněná havárie letadla, na jehož palubě zemřel vůdce wagnerovců Jevgenij Prigožin, byla podle Navalného teroristickým činem, za viníka označil prezidenta Putina.

Ukrajina

Tanky typu Leopard 1, které jsou určené pro ukrajinskou armádu, nakoupil neznámý dárce od belgické společnosti OIP.