Connect with us

Zadejte svůj dotaz

Sport

Česká tenisová naděje Tomáš Macháč vyhlíží Australian Open. Jaký si stanovil cíl?

Jednadvacetiletý tenista Tomáš Macháč na finálovém turnaji Davis Cupu v Innsbrucku nadchl všechny české fanoušky. Během své daviscupové premiéry totiž porazil hráče z TOP 25 i bývalou světovou sedmičku. Nyní se 143. tenista žebříčku ATP připravuje na úvodní grandslam sezony, kde chce navázat na svoji výtečnou formu. S jakými ambicemi poletí do Austrálie? Co říká na možnou absenci Djokoviće? Řeč přišla také na jeho přítelkyni Kateřinu Siniakovou.

Zdroj: ČTK
Tomáš Macháč, zdroj: ČTK

Tomáši, na konci listopadu jste zažil daviscupovou premiéru, během níž jste zdolal 25. hráče světa Daniela Evanse i Richarda Gasqueta, který byl v minulosti v TOP 10. Jak moc vám pomůžou tato cenná vítězství do dalších zápasů?

Nejdříve bych chtěl poděkovat za to, že jsem vůbec měl možnost si na turnaji zahrát. Jsem za to moc rád, protože vyhrát a zároveň reprezentovat naši zem je pro mě vždycky čest. A ty dva zápasy na David Cupu mi daly strašně moc. Posunuly mě i do Austrálie, protože porazit takové dva hráče před grandslamem je vždycky lepší než s nimi prohrát. Určitě si díky tomu věřím víc, že postoupím z kvalifikace do hlavní soutěže.

Jak se těšíte na Australian Open 2022? Cítíte se sebejistěji než před rokem?

Loni jsem končil sezónu a měl jsem také dobrou formu, takže se pokusím navázat na loňský rok, kdy jsem měl skvělý začátek. Ale nyní se vracím po nemoci, tudíž se napřed musím vrátit zpět do formy. Mám tři týdny, v nich se pokusím připravit co nejlépe a doufám, že ta forma bude dobrá.

Připravujete se tedy již naplno, nebo pozvolna?

Normálně trénuji a jsem v plné přípravě. Měl jsem nějakou krátkodobou virózu, naštěstí to nebylo nic vážného. Ovlivnila mě minimálně, ale bohužel jsem musel vynechat turnaj v Itálii, to mě mrzí, ale nedá se nic dělat. Teď mě čeká poslední zápas tohoto roku, a to je finále tenisové extraligy.

Máte nějaký stanovený cíl, kterého byste chtěl na Australian Open dosáhnout?

Cíl vyloženě nemám, ale chtěl bych se kvalifikovat, jako se mi to podařilo loni, a navázat na dobrý start loňského roku. A další změna je ta, že bych chtěl zůstat co nejdéle zdravý, protože loni jsem byl nemocný, měl jsem mononukleózu. Takže do příštího roku mám jasný cíl – makat na trénincích, zlepšovat se na věcech a k tomu být zdráv.

Co říkáte na to, že se na tomto grandslamu možná neobjeví Novak Djoković, který nesouhlasí s tím, že je pro vstup do Austrálie povinné očkování?

Je to jeho rozhodnutí, že tam nejede. Respektuji to, ale uznávám i rozhodnutí Austrálie, kde mají nějaká pravidla a nemůžou je změnit kvůli Novakovi. Je to škoda, že tam první hráč světa nebude, ale bohužel to musíme akceptovat.

Zdroj: ČTK
Vítězná euforie v podání Tomáše Macháče
Zdroj: ČTK

Na loňském Australian Open jste potrápil Mattea Berrettiniho. Když se za tímto zápasem zpětně ohlédnete, v čem vás posunul z hlediska zkušeností?

Byl to hráč v TOP 10, takže mě ten zápas opravdu hodně posunul, protože hrál jinak než ostatní. Hrál chytře, nedělal moc chyb, takže to pro mě byla velká zkušenost a pomohlo mi to i v dalším turnaji, který jsem vyhrál. Takové zápasy se cení, nedá se to vyloženě natrénovat, ale posouvám se díky těmto zápasům.

Co se vám honí hlavou, když víte, že budete hrát proti hráči z TOP 10?

Vím, že nemám co ztratit. Neočekává se ode mě vítězství, takže by se mi mělo hrát líp, a většinou to tak i je. Vždycky se těším a očekávám skvělý zápas, takže se mi většinou povede hrát dobře a odehrát vyrovnané utkání. S takovým hráčem dostanu jednu šanci v setu, a pokud tu šanci nevyužiji, tak se to buď dotáhne do tie breaku, kde se ty body a síly ukážou na straně toho lepšího v setu, anebo ten set prohraji.

S kterým světovým hráčem byste se chtěl potkat na kurtu?

Chtěl bych si stihnout zahrát s hráči z TOP 3 – Federer, Nadal, Djoković. Je to hodně těžké, protože Federer se moc neobjevuje na turnajích, takže uvidíme.

A pokud byste si měl vybrat pouze jednoho hráče z TOP 3?

S Djokovićem snad ještě budu mít možnost si zahrát. Myslím si, že Nadal mu bude dlouho trhat vlasy, bude s ním bojovat o to, kdo bude v historii lepší, tudíž ten taky bude hrát ještě dlouho. Takže v nejbližší době bych si chtěl zahrát s Federerem. Doufám, že se s ním potkám.

Zdroj: Shutterstock
Tomáš Macháč má velké předpoklady k tomu stát se českou tenisovou jedničkou.
Zdroj: Shutterstock

Máte nějaký předzápasový rituál?

Asi ne. Namotávám si rakety, mám vždycky připravené pití, ale jinak nemám žádný předzápasový rituál.

Kolik tenisových raket jste už rozsekal?

V mládí jsem jich rozsekal hodně. Teď už moc ne. Možná tak jednu za sezónu, když mám špatný den.

Klíčem k úspěchu je v tenise nejen dobrá forma, ale také psychika. Přemýšlel jste někdy nad mentálním koučem, nebo ho už máte?

Mám ho nově.

Co vás přimělo k tomuto kroku?

Lepší hráči mají běžně mentálního kouče. Je to něco nového, nový pohled na situaci, takže tyhle věci hodnotím kladně.

Vaší partnerkou je tenistka Kateřina Siniaková. Sledujete její zápasy, pokud máte zrovna volno?

Když se to sejde, tak se vždy dívám. A když ten zápas nedávají v televizi, dívám se alespoň na skóre, takže se snažím stihnout co nejvíc zápasů.

Dáváte si navzájem nějakou zpětnou vazby na vaše výkony?

Ano. Někdy si určitě vyměníme názory, ne vyloženě herní, ale po psychické stránce se vždy vzájemně podpoříme.

Oba máte jako profesionální tenisté velmi nabitý program. Jak často spolu trávíte čas, když permanentně cestujete po turnajích?

Většinou jsme se sešli na turnajích, kde se řídíme podle jeho programu. Pokud jsme v Praze, pokoušíme se co nejvíc vzdalovat od kurtů a vymyslet si soukromý program.

Jak budete trávit Vánoce?

Doma s rodinou a blízkými přáteli. Uděláme si vánoční pohodu, protože do Austrálie odlétám až 27. prosince.

Budete držet před turnajem dietu, nebo si dáte řízek s bramborovým salátem a cukroví?

Dám si všechno, co k českým Vánocům patří. Dietu držíme až den před zápasem. Dodržujeme pitný režim i jídlo, na to si dávám pozor, ale jelikož bude zápas někdy až třetího nebo čtvrtého ledna, tak je to hodně daleko.

Může se Vám líbít

Sticky Post

Jiří Procházka opět dokázal svou sílu v UFC aréně, když porazil Rakiče ještě před koncem limitu. Jeho vítězství však nebylo jen o síle, ale...

Sticky Post

Vždy milou a usměvavou Martinu Preissovou zastihla naše redaktorka Veronika na akci Hanky Kynychové Dopisy Ježíškovi, kterou už šest let pořádá obchodní centrum EUROPARK...

Sticky Post

Už od mládí milovala pletení a šití, ten tvůrčí proces, kdy jí něco vznikalo pod rukama. K tomu se pak s malými pauzami vracela celý svůj...

Sticky Post

Zahájení akce Dopisy Ježíškovi, kterou už šest let pořádá obchodní centrum EUROPARK a Nadační fond Hanky Kynychové, podpořila řada známých osobnosti. Letos se plní...

Sticky Post

Řeč herečky Jitky Asterové při křtu loga nově vzniklé Nadace Anežka zaujala všechny přítomné "Nejsem tady tak úplně náhodou, mám také tak trochu zkušenost,...

Sticky Post

Každé Vánoce nakupujete dětem nové a nové hračky, které po pár týdnech končí ve skříni? Prodejte je! Pomůžete tak své peněžence a planetě. Společnost...

Sticky Post

Streamovací platforma Netflix představila nevídaný projekt inspirovaný kultovním seriálem „Hra na oliheň“. Je tato soutěž pro hráče nebezpečná podobně jako seriál, v kterém hráči...

Sticky Post

Sympatického zpěváka Vojtu Drahokoupila redaktorka magazínu Zítřek zastihla na představení nově vzniklé nadace Anežka. Tu založila jeho kolegyně z divadla Michaela Gemrotová společně s...

Sticky Post

Herečka Barbora Seidlová (42) září v současné době v roli maminky tří dětí ve filmu Tajemství a smysl života. Jak herečka zareagovala na otázky...

Kultura

Svařené víno, kapr, dárky, reklama s prasátkem na Kofolu a Láska nebeská. To vše je pro mnohé z nás neodmyslitelně spojené s Vánocemi. Takového...

Ostatní sporty

Žádné překvapení. Titul na mužském Turnaji mistrů opět vyhrál Novak Djoković. Ziskem sedmé trofeje se stal rekordmanem této soutěže. Dosud se 6 tituly jen...

Sticky Post

Jako každý rok, i letos Česká televize představí na Štědrý den novou pohádku. Na jakou premiéru se mohou těšit diváci všech věkových kategorií?