Connect with us

Zadejte svůj dotaz

.

Sport

Chtěl bych být Jaromír Jágr českého MMA, říká Karlos Vémola

Karlos »Terminátor« Vémola platí za ikonu tuzemského MMA. Nutno přitom podotknout, že se není čemu divit, neboť zápasení podřizuje naprosto vše. Tvrdá práce a disciplína ho přímo definují. Kromě toho stíhá další dvě profese, jež ho podle všeho velmi baví a vyniká v nich. Čemu všemu se tento populární bojovník věnuje a co ho žene stále vpřed? Odpovědi najdete v našem rozhovoru.

Foto Miloš Schmiedberger
Foto Miloš Schmiedberger

Kdysi jste řekl, že nechcete, aby si syn musel projít tím, čím vy – zlámanýma rukama, vymlácenými zuby a rvaním se po diskotékách. Z popisu vaší minulosti vyplývá, že jste si prošel poměrně krušnými časy. Přesto teď přede mnou sedí snad největší osobnost českého MMA a vzor mnoha fanoušků tohoto bojového sportu. Nezdá se vám ten příběh až příliš neskutečný?

Myslím si, že každý, kdo v životě něco dokázal, má za sebou zajímavý příběh a nezáleží na tom, jestli se jedná o podnikání nebo sport. Rval jsem se od šesti let, k čemuž mě vedl otec. Zápasil jsem snad každý víkend, trénoval sedmkrát týdně… Nic jiného v životě bohužel neznám, nebo bohudík. Nechtěl bych, aby si můj syn procházel tím, čím si procházím já. Ať už jde o zlomeniny nebo neustálý stres. Dá se říct, že se nezastavím. I kdyby měl den 48 hodin, bylo by to pro mě málo. Přál bych si, aby moje děti měly život jednodušší, v podstatě to všechno dělám pro ně.

Kdo vás v začátcích nejvíce podporoval, komu byste zpětně poděkoval?

Rozhodně rodičům. Buď zpětně poděkoval, nebo vynadal. (smích) Vždy říkám svému tátovi, že buď jim mohu poděkovat za to, jakou touhu po vítězství ve mně vybudovali, nebo vynadat, že mě odmala nevedli třeba k fotbalu. Protože kdybych hrál fotbal tak dobře, jako zápasím, mohl jsem dnes být v důchodu. Mohl jsem žít úplně jinde a dělat jiné věci. Ale já si nestěžuji, pro mě je zápasení životní styl. Neberu to jako sport, což je ten zásadní rozdíl mezi mnou a ostatními zápasníky. Pro mě to znamená všechno a také tomu všechno přizpůsobuji.

Nastala někdy ve vaší kariéře chvíle, kdy jste chtěl se zápasením skončit?

Ano, každý den. Každý den bych nejradši skončil. Zápasím už třicet let. Bolí mě celé tělo a bez prášku na bolest bych ráno nevstal z postele. Poté se ale podívám na své děti, které mi fandí, jelikož už jsou ve věku, kdy to vážně prožívají. Otevřu Instagram a přečtu si pozitivní zprávy od fanoušků nebo vidím mladé kluky, kteří shazují váhy, protože to dělám já. Trénují, neboť je motivuji. Myslím si, že tvrdá dřina porazí talent. Říkám jim, že dřinou mohou dosáhnout všeho, čeho chtějí. Právě kvůli tomu teď nemohu přestat. Ale kdyby to záleželo jen na mně a neměl bych žádný z těchto hnacích motorů, dávno bych skončil.

Když se ohlédnete za svojí kariérou, jaký moment se vám vybaví jako první? Na co jste opravdu hrdý?

V kariéře by toho bylo hodně — mám to zápas od zápasu. Pro mě je každý zápas důležitý a žádný není důležitější než ten předchozí, protože mě každý posune někam jinam. Každá výhra mě posune o kus dál. Nejvíc jsem ale hrdý na děti. V životě jsem toho udělal opravdu hodně, nicméně děti jsou vždy to první, na co si vzpomenu.

Nejradši bych se ještě s pár lidmi porval…
Foto Miloš Schmiedberger

Svět MMA se zdá být nelítostný, navázal jste s některým ze svých soupeřů přátelský vztah?

Se všemi vycházím dobře. Přátelský vztah mám například s Petrem »Monster« Knížetem. Přitom jsme se nejdřív nenáviděli. Až později jsme zjistili, že máme společné zájmy, trénujeme spolu a jezdíme na kempy. Většinou to probíhá tak, že se porveme, ale po zápase si podáme ruce a fungujeme úplně normálně. S Attilou Véghem mám také obvyklý vztah. I když asi ne úplně přátelský, na pivo si spolu nezajdeme. Přesto spolu vycházíme normálně, asi jako s většinou lidí z branže.

Naposledy jste zvítězil nad slovenským MMA zápasníkem Milanem Ďatelinkou, čímž jste natáhl šňůru výher na čtyři v řadě. Jaký je teď plán, stále je vaším největším snem návrat do UFC?

Sny se v životě mění, jiné máte v deseti, jiné zase ve dvaceti. V kariéře to je stejné. Momentálně to pro mě není o snech, ale o hnacích motorech, tedy o dětech a fanoušcích. O lidech, kteří mi věří a fandí. Teď mám v hlavě jediné — prodloužit šňůru. Měl jsem šňůru jedenácti vítězství, letos mám čtyři. Rád bych se dostal ke světovým zápasům, k odvetě s Attilou Véghem a jediné, co pro to musím udělat, je vyhrávat. Cílů, jež mám před sebou tento rok, je hrozně moc. Chci stihnout ještě šest zápasů, což je číslo, které zápasník není schopný zvládnout. Já to ale zvládnu. Loni se mi všichni smáli, když jsem řekl, že do konce roku zvládnu tři zápasy a budu mít pás přes rameno. Když jsem nyní řekl, že jich udělám šest a budu mít přes rameno pásy dva, tak se nikdo nesmál. Všichni ví, že si za tím tvrdě jdu.

Zdá se, že nyní jste plný sil a vrháte se s nadšením do každé výzvy. Přesto mi nedá se nezeptat, v kolika letech byste chtěl jít naposledy do klece? Máte nějaký věkový limit?

Já říkám, že »sky is the limit«! Nemám žádný věkový limit, je to o tom, jak dlouho to bude lidi bavit, jak dlouho mě budou hnát vpřed. Jedna polovina lidí mi fandí a chtějí, abych vyhrál. Druzí mě chtějí vidět prohrát jen kvůli tomu, že mi to nepřejí. Právě proto do té klece jdu, abych jim zkazil radost. Takže do té doby, kdy mě budou lidé motivovat, ať už pozitivně nebo negativně, prostě nepřestanu. Ve sportu nikdy nevíte, jestli přijde nějaké zranění nebo kdy skončí kariéra. Chtěl bych být takový Jaromír Jágr českého MMA. Říkám si, proč ne, když on může hrát hokej do padesáti, proč bych já nemohl zápasit.

Uvažoval jste někdy i nad jinou profesí? V současnosti moderujete vlastní talk show, jež nese příznačný název Karlos Show. Je moderování to, čemu byste se chtěl v budoucnu věnovat?

Určitě ne. Nejde mi ani o to moderovat, jde mi spíše o sport jako takový. Miluji ho tělem i duší. V té době, kdy jsem žil v Americe, u nás zápasení nikdo neznal. Tam to byl obrovský boom, hodně lidí ten sport uznávalo. U nás na to lidé nebyli zvyklí. Naše komunita dokázala, že to je dnes jeden z předních sportů. Jenže nejde jen o zápasení, třeba baseball nebo ragby u nás také moc lidí nesleduje. V Čechách chybí vyloženě sportovní talk show, která by o těchto sportech zvýšila povědomí. A to by Karlos Show měla změnit! Rád bych ukázal sporty, jež nejsou tolik vidět a sportovce, kteří se cítí jako já před osmi lety. O mně se také nepsalo, poprvé jsem se objevil v rubrice Borec na konec. Vstup měl deset vteřin, bylo to protekční a stejně jsem si říkal, jaký to je úspěch! Lidé nás měli za barbary, co se mlátí v kleci. Poté se to naštěstí změnilo, jelikož ten sport je o něčem jiném. V Karlos Show jsem měl spoustu skvělých hostů, dokonce i ze starší generace, o kterých se toho tolik neví a já si myslím, že si prostor na obrazovkách zaslouží.

Do jaké míry se podílíte na přípravě pořadu?

Značnou částí. S Ondřejem Němcem děláme prakticky všechno od A do Z, tedy až na vyloženě »režisérské« záležitosti. Vybíráme hosty, připravujeme témata a videa. Velmi mě to baví.

Myslím si, že tvrdá dřina porazí talent. Říkám jim, že dřinou mohou dosáhnout všeho, čeho chtějí.
Foto Miloš Schmiedberger

Existuje někdo, koho byste si přál ve své show vyzpovídat, ale zatím se vám to nepovedlo?

Určitě nějakou ze zahraničních hvězd. V žádné show v Česku nebyl třeba Mike Tyson, Michael Jordan, Tyson Fury nebo třeba Arnold Schwarzenegger. Mít někoho takového jako hosta je snem každého moderátora. Z českých hvězd zmíním třeba Jardu Jágra. Jsem ale vděčný za všechny své hosty, třeba Antonína Panenku nebo Dominátora (Dominika Haška, pozn. red.). Ten moment, kdy spolu sedí Terminátor a Dominátor a povídají si o prezidentské kandidatuře, je pro mě jednoduše splněný dětský sen.

Jak to teď časově zvládáte? Koneckonců musíte pravidelně trénovat, nyní máte vlastní talk show…

Já vlastně neumím pasivně relaxovat. Že bych si lehl k televizi, to pro mě není. Mám radši aktivní odpočinek, to mě strašně baví. Ráno jdu na trénink, pak na show a znovu na trénink. Odpočívám tím, že se bavím s pozoruhodnými lidmi a dozvídám se od nich zajímavé věci. To je pro mě velká zkušenost a životní škola.

Kdy tedy odpočíváte?

Občas si s partnerkou pustíme film, ale to se musím vyloženě těšit, že vyjde něco nového. Teď toho bohužel moc není, takže odpočívám spíše aktivně, třeba s dětmi. Když večer přijdu unavený domů, tak místo toho, abych si šel odpočinout, jdu radši nakrmit krokodýly, ryby a lvici Elsu. Také uklidím po Prckovi (želvě, pozn. red.). Líbí se mi, že od lidí i zvířat dostanete to, co jim dáváte. Jsou to zrcadla. Elsa po mně skáče, je ráda, že mě vidí. Já ji krmím a ona mi žere z ruky. Jak říkám, lvi žerou první. To je moje hodina odpočinku a naplňuje mě víc, než kdybych si zapnul televizi.

Výčet vašich aktivit ale stále není konečný. Režisér Tomáš Magnusek vás obsadil do čtvrtého pokračování snímku Bastardi. Prozradíte nám, o jakou roli se jedná?

Je to role ze života. Budu hrát takového bodyguarda. Tomáš Magnusek se podivoval, že mi to jde, i když to je pro mě první angažmá v českém filmu. Řekl jsem mu, že nic nehraju. Jen dělám to, co dělám celý život.

V jaké fázi je natáčení?

To je především otázka na pana režiséra, já do toho nerad mluvím. Když mi zavolají, jsem připraven. Jak jsou daleko, to opravdu nevím. Hlavně se jich ptám, co se očekává ode mě a chystám se na to, co mám dělat.

Tomáš Magnusek angažoval i hereckého barda Jiřího Krampola. Jak se vám s ním pracuje?

S Jiřím Krampolem jsme se sice na place setkali, ale ve skutečnosti se známe už dlouho. Je pro mě velkým hereckým i moderátorským vzorem. Například jeho show Nikdo není dokonalý byla jednou z nejsledovanějších u nás. Také byl mým hostem v Karlos Show, mám se od něj stále co učit.

Pokud by přišly i další role, vzal byste je? Baví vás herectví?

Záleží na tom, jestli by mi ta úloha sedla. Nedokázal bych hrát něco, s čím se neztotožňuji. Například moje role v Bastardech mě baví, protože je ze života, navíc to je pro mě nová zkušenost. To, že by ze mě byla hollywoodská hvězda, si úplně nenamlouvám, ale uvidíme. Nikdy nevíme, kam nás život zavane…

Foto Miloš Schmiedberger

Když už jsme u filmu, uvažoval jste někdy nad tím, že byste svůj příběh nechal přenést na velké plátno? Teď ale nemám na mysli životopisný dokument, nýbrž film, který by vyprávěl o zrození šampiona Karlose Vémoly.

Něco takového je v plánu. Bude to ale spíše dokument, který se na konci střihne a budu tam já v pozdějším věku. Jsem velký fanoušek Hynka Čermáka, kdyby to právě on dohrál za mě, bylo by to ideální…

Jste bojovníkem MMA, moderujete, nyní i hrajete. Je ještě něco, co byste si chtěl v rámci profesního života zkusit?

Momentálně toho dělám dost. Nejradši bych se ještě s pár lidmi porval, pak se uvidí. (smích)

_ _ _

Karlos je vynikající otec, lepšího si neumím představit, říká Lela Ceterová

Lela Ceterová je vyvolenou hvězdy českého MMA Karlose Vémoly, jenž v ní má tu největší oporu. Jaký je život po boku populárního bijce? Právě o tom se slovenská modelka rozpovídala.

Říká se, že za každým úspěšným mužem stojí silná žena, jak to vidíte vy?

Určitě by to tak mělo být, ale platí to i naopak.

Jak obecně zvládáte předzápasové období svého partnera?

Velmi to s ním prožívám, snažím se mu maximálně pomoct. Už jsem se za ty roky naučila, jak vytvořit potřebnou atmosféru, aby měl Karlos vše připravené a byl v klidu. Snažím se s ním držet i dietu, vím, že v ledničce nesmí být nic, co by ho mohlo lákat. Nejím před ním žádné lahůdky, když mám chuť, jdu si to raději sníst do šatny. Takže se ho opravdu snažím všemožně podpořit.

Čím mu zaručeně zvednete náladu?

Velkou radost mu dělá naše dcera Lilinka a potom samozřejmě nějaké dobré jídlo. Myslím si totiž, že když je muž najedený, není co řešit. (smích)

Máte o něj strach, když bojuje v kleci?

Po těch letech to beru jako rutinu. Věřím mu, vím, že je šampion. Když jde Karlos do klece, předem vím, že to bude ok. Je to taková moje ženská intuice, která mě pokaždé drží. Před zápasem mu říkám, co cítím: „Vítězství budeme mít doma…“

Rozmlouvala jste mu někdy jeho profesi?

Ani ne. Zápasení je jeho život, životní poslání.

A byla byste třeba raději, kdyby se věnoval něčemu jinému?

Myslím si, že je velice šikovný. Pokud by se v budoucnu nevěnoval této profesi, jednoduše se najde v jakékoli jiné a nebude s tím mít problém.

Jak moc Karlosova sportovní kariéra ovlivňuje váš soukromý život?

Foto Miloš Schmiedberg
Foto Miloš Schmiedberg

Asi každá žena, která žije se sportovcem, mi dá za pravdu, že to není jednoduché. Je to opravdu náročné, co se týče přípravy, změn nálad, cestování a podobně. Jako rodina nemůžeme být v klidu, jít, kam chceme. Až teď po zápase můžeme vyrazit na dovolenou, trochu si oddechnout, načerpat sílu a energii…

Jak nejraději trávíte společný čas?

S dobrým jídlem nebo se díváme na nějaký pěkný film. Vždy si něco najdeme, abychom se cítili dobře a měli dobrou náladu.

Společně máte dceru Lili, popište nám, jaký je Karlos otec?

Vynikající, lepšího si neumím představit. Jsem velmi spokojená. A jak už bývá zvykem, holčička je zkrátka tatínkova… Já jsem s Lilinkou dvacet čtyři hodin denně, po celou dobu se o ni starám a když přijde Karlos domů, malá se může zbláznit. Je krásné to pozorovat.

Jak je vidno, doma chováte celou řadu zvířat. Mezi ty nejkurióznější bezesporu patří lvice Elsa. Musím se zeptat, nemáte z ní strach?

Elsu jsem vychovávala od malička, krmila ji a učila chodit na záchod. Neuměla to, tak jsem se toho ujala já. Ale pravdou je, že teď, když má 70 kilo, to není žádná sranda. Jsem v podstatě bázlivější člověk. Možná to je i tím, že jsem už máma, mám Lilinku a beru ty věci zodpovědně. Takže k ní nechodím, mám odstup, možná i strach a myslím si, že zvířata to vycítí. Určitě by mi neublížila, ale kdyby na mě skočila, vylekala bych se. Nechtěla bych to zažít.

Takže ji nechodíte ani krmit?

Ne, maximálně pohladit přes plot.

Chcete si pořídit i další zvířecí přátele?

To nevím, musíte se zeptat mého muže. Ale jak ho znám, určitě ještě s něčím přijde. Myslím, že to nezůstane u zvířat, které máme nyní doma. (smích)

Jaké máte s Karlosem plány? Blíží se léto, na co se těšíte?

V létě máme svatbu. Chceme cestovat, ale vše se bude odvíjet od toho, jakou bude mít Karlos přípravu, kdy proběhnou zápasy a tak dále… Ale svatební cesta je v plánu! (smích)

Může se Vám líbít

Ostatní sporty

MMA zápasník Jiří Procházka nastoupí za pár dní proti brazilskému soupeři Alexu Pereirovi. Při rozhovoru s médii se postaral o senzaci, která se rázem...

Ostatní sporty

Bývá zvykem, že jsou bojovníci MMA akční dávno před začátkem soutěžního klání. Na sociální sítě hážou více nebo méně uvěřitelné příspěvky o tom, jak...

Celebrity

K ukončení zápasu totiž došlo ve chvíli, kdy po úderu kolenem Michaela Dostálová lehla na podlahu a neměla se k tomu, aby vstala. Rozhodčí...

Celebrity

A jdeme do finále. To nejzajímavější se na Clash of the Stars 6 dělo až po desáté večerní. Žádný z klíčových momentů nám neunikl.

Celebrity

Svátek bizáru Clash of the Stars nezklamal. Výstřední figurky se střídaly jako na orloji a emoce tekly proudem. Nakonec se diváci dočkali i několika...

Celebrity

Svátek bizáru Clash of the Stars je za námi. 28. října došlo k mnoha drsným bitvám. Výsledky ale vesměs nejsou nijak překvapivé. Pojďme po...

Ostatní sporty

Ve všech grafikách k turnaji UFC 295 bude jeho jméno největším fontem a jeho tvář nejviditelnější. Samozřejmě společně s Alexem Pereirou, který bude jeho...

Celebrity

Proběhl další B4TheClash, neboli rozhovor účastníků nadcházejícího turnaje Clash of the Stars. Pozvání moderátora Tomáše Le Syho tentokrát přijala čtveřice Kobra, Snejks, Sajmonos a...

Celebrity

Tisková konference Clash of the Stars byla od začátku do konce velký bizár. Ale nejvíce to v sále hučelo ve chvíli, kdy se začalo...

Celebrity

Romská komunita má na něj pořádně spadeno. Karlos Benda vyhrál hned dva zápasy proti Kotlárovcům, přičemž Diega doslova zesměšnil. Na dalším Clash of the...

Celebrity

Po klasických soubojích Clash of the Stars někdy mohou zápasníci skončit s polámanými žebry. Tentokrát se ale žebírka jedla. A to pochopitelně vepřová. Ke...

Celebrity

Oba borci se profilují hlavně jako influenceři. Jeden má 15, druhý 21 tisíc sledujících, což není moc – roztomilý pejsek z Prahy Seňor Pupík...