Connect with us

Zadejte svůj dotaz

.

Sport

Emerickson: Jsem vděčný, že do mě Sparta vkládá takovou důvěru

Jan Krupička alias Emerickson patří mezi nejsledovanější české herní streamery konzolových her. Hru FIFA hraje pravidelně od ročníku 2002, od ledna 2019 patří mezi hlavní pilíře e-sportové divize klubu AC Sparta Praha. V našem rozhovoru jsme s Emericksonem rozebrali novinky ve FIFA 22. Jak hodnotí nový systém Víkendové ligy a Division Rivals? Řeč přišla také na současné výkony Sparty. V čem je podle něj Sparta momentálně lepší a silnější než v předchozí sezóně?

Foto: Sparta
Foto: Sparta

Eme, na začátku října konečně vyšla FIFA 22. V čem je pro vás lepší a pokročilejší než FIFA 21, která nebyla mezi gamery příliš oblíbená?

Hra zase na oko vypadá o něco líp. S tím se ale dalo počítat, protože už jsme přešli na next-gen. Na tomto ročníku se mi líbí, že už se dá vystřelit z dálky. To je zatím za mě největší plus tohoto ročníku.

Je něco, co vám ve FIFA 22 naopak stále chybí?
Rozhodně rychlost jako i v předešlých ročnících. Hra by měla mít podle mě daleko větší spád. Zrychlení hry by přidalo i na zábavě. Další věc, která mi chybí tento ročník, je větší rozdíl v manuálním bránění než v AI. Zkrátka hráči, kteří se snaží manuálně napadat, nejsou za to z mého pohledu patřičně odměněni.

Jak vám vyhovuje nová next-gen verze na PS5?

Je to rozhodně rozdíl. Pro mě je to asi největší skok za poslední roky, ale už si začínám zvykat. S odehranými zápasy přijde i ta jistota. Ze začátku jsem se hledal, ale pomalu si začínám být jistější a jistější.

Které skill moves používáte nejčastěji?

Tento rok to zatím vypadá, že skill moves nejsou tak potřebné. Stále ale využívám scoop-turn, fake shot a elastico. To jsou kličky, které fungují stále dobře, a hráč se přes ně dokáže dobře uvolnit nebo získat nějaký ten prostor a čas navíc.

Co podle vás teď nyní ve FIFĚ dobře funguje z hlediska broken věcí, ze kterých se dává nejvíce gólů?

Určitě technické střely z dálky. Navíc když se střela načasuje na zelenou, tak je velká pravděpodobnost, že skončí v brance. Dále se dost využívají prudké přihrávky, které jsou rozhodně přesnější než klasická nahrávka křížkem. Dobře se s ním překonává ta obranná nebo záložní řada.

Foto: eRepre
Emerikson se v roce 2021 stal prvním eReprezentantem ČR, když se mu v roce 2021 podařilo vyhrát celou kvalifikaci
Foto: eRepre

Kteří hráči vám v nové FIFĚ zatím nejvíc svědčí?

V prvním týdnu to byl Messi. Toho si ale lepší hráči dokážou pohlídat, protože ví, že ho nesmí nechat vystřelit tu technickou střelu za vápnem. Momentálně dost spoléhám na ikony Pelého s Cruyffem.

Co říkáte na nově vytvořenou kvalifikaci do Víkendové ligy FUT Champions (WL)?

Stále z toho mám smíšené pocity, jestli to je dobře nebo špatně. Nebo spíš mi tam chybí nějaká automatická kvalifikace přes nějaký rank ve WL. Zase je co hrát přes týden, ale bojím se, že s postupem času to bude spíš otrava.

Ve „víkendovce“ musíte nyní odehrát 20 místo 30 zápasů. Jak se změnily rankingy?

Už neexistují ranky jako Silver, Gold, Elite a Top 200. Přeměnilo se to na rank 6-1. Mít na odehrání 20 zápasů na víkend je fajn. Někteří to stihnou dohrát i přes pátek a sobotu. I já to hodnotím jako kladnou změnu.

Jak hodnotíte tento nový systém Víkendové ligy (WL)?

Jelikož se kompetitivní scéna tlačí do Division Rivals, tak jsem rád, že WL se zkrátila o 10 zápasů, a navíc dosáhnout ten nejvyšší rank není pro dobrého hráče nic těžkého. Stále mi tam ovšem chybí 1 rank navíc, a to za 20-0. Teď prakticky není rozdíl, jestli dáte 16-4 nebo 20-0. Stále jste rank 1 se stejnými odměnami. Pro standartní hráče FIFY je tohle určitě dobrá změna, jelikož na velmi slušné odměny stačí pouze 8 výher z 20 zápasů, a to není nic hrozného. Oproti minulému ročníku bych řekl, že ta WL je více odpočinková.

Foto: Shot by Fredy
Emerickson stráví přibližně 8 hodin denně hraním FIFA.
Foto: Shot by Fredy

Jednou z novinek ve FUT je nový soutěžní systém v Divison Rivals (DR). Co na něj říkáte?

Jsem rád, že DR prošlo nějakou změnou. Přeci jen to v posledních letech byl krátce po vydání hry nudný mód. Takhle se aspoň stále musíte udržovat v Top 200 žebříčku a bojovat o každou pozici. Skrze žebříček se potom dostat do EA kvalifikace a zabojovat o event. Jen mi trošičku chybí, že není v DR možné sestoupit. To bych pozměnil.

Budete se víc soustředit na Víkendovou ligu, nebo na Divison Rivals (DR)?

Soustředit se budu na oba módy. Beru to jako trénink. Nicméně na DR asi jen o něco víc. Na druhou stranu víkendovka je super kontent na streamy. V obou módech budu hrát naplno a chci v nich co nejlepší výsledky.

Jaké jsou vaše cíle s FIFA 22?

Chtěl bych být podobně úspěšný jako minulý rok. Pravidelně se umisťovat na všech velkých turnajích u nás. Vyhrát jeden velký jako např. e:LIGU. Jinak nadále pravidelně streamovat na twitchi a vytvářet kontent na youtube. Být vidět v této době na sociálních sítích je za mě nezbytné.

Jste nejsledovanějším i nejlepším hráčem Sparta eSports. Co pro vás osobně znamená reprezentovat Spartu v e-sportovém světě?

Jsem rád, že mám možnost u toho být od samého začátku. eSportová Sparta je nejznámější tým u nás na FIFA scéně. Podepsal jsem nedávno prodloužení kontraktu na další 2 roky a jsem vděčný, že do mě Sparta vkládá takovou důvěru. Udělám maximum, abych jí to splatil. Ať dobrými výsledky nebo kvalitní reprezentací na socials a mimo virtuální hřiště.

Foto: Shot by Fredy
Emerickson se svým klubovým kolegou Casterem
Foto: Shot by Fredy

Pravidelně sledujete i zápasy fotbalové Sparty, která před několika dny vyhrála 300. derby. V čem je podle vás Sparta momentálně lepší a silnější než v předchozí sezóně?

Dobré přestupy a předvedená hra pod panem Vrbou. Jen škoda některých zranění. S tím se ale musí počítat. Boj o titul bude tento rok velmi vyrovnaný.

Jste také fanouškem londýnské Chelsea. Kdybyste mohl strávit 24 hodin s jedním hráčem Chelsea, kdo by to byl a proč?

To by bylo hrozně těžké si vybrat. Asi Mason Mount. Velký sympaťák. Připomíná mi v mnoha věcech Franka Lamparda. Myslím, že se u nás může stát klubovou legendou.

Může se Vám líbít

Fotbal

Původně se v sobotu mělo odehrát 5 zápasů Fortuna:ligy, nakonec zbývá jen jediný. A kdo ví, jestli dopadne ten. O duelu Olomouce proti Slovácku...

Sticky Post

Dne 3. listopadu 2023 zasáhla porotce show TV Prima Česko Slovensko má talent smutná zpráva: zemřel legendární účastník Jozef Pátrovič.

Sticky Post

Legendární zpěvačka Marie Rottrová si přichystala pro fanoušky opravdové vánoční překvapení: 28. prosince 2023 vystoupí v O2 areně a dodatečně oslaví své kulatiny!

Sticky Post

Moderátor a mystifikátor Kamil Bartošek alias Kazma nedávno slíbil, že rozdá výhru 22 milionů korun lidem, kteří se zapojili do hry. Peníze létaly doslova...

Sticky Post

Již 13. listopadu 2023 startuje na obrazovkách TV Nova reality show Big Brother. Na co se diváci mohou těšit a v čem se bude...

Fotbal

Kvalifikační systém mistrovství Evropy ve fotbale je složitý jako motor letounu poslední generace. A kromě toho, že je těžké se v něm vyznat, může...

Společnost

Prasklo to. Tak dlouho naléhala redakce TV Nova na vedení fotbalového klubu Ústí nad Labem, ať jí sdělí detaily o zamýšleném "přestupu" Martina Podhajského,...

Sticky Post

Legendární rockový zpěvák Alice Cooper se vyjádřil na téma „transgenderismus“, které hýbe západní společností. Proč si myslí, že je to potenciální hrozbou pro ženy...

Sticky Post

Na konci prázdnin to vypukne: stanice TV Nova přináší další řadu úspěšného kulinářského klání, soutěž MasterChef. Oblíbený pořad startuje již 30. srpna!

Fotbal

Z fotbalistů, kteří byli přítomni u mistrovství světa 1998, nastoupili roku 2023 k soutěžnímu zápasu jen tři vytrvalci. Jsou to Japonci Miura a Ono...

Fotbal

Již tento víkend startuje 31. ročník nejvyšší české fotbalové soutěže Fortuna Liga. Pojďme se podívat na jednotlivé týmy, které jsou seřazeny podle toho, jaká...

Fotbal

Již tento víkend startuje 31. ročník nejvyšší české fotbalové soutěže Fortuna Liga. Pojďme se podívat na jednotlivé týmy, které jsou seřazeny podle toho, jaká...