Connect with us

Zadejte svůj dotaz

.

Fotbal

Fortuna liga je za rohem! Jak se (ne)vyvedla příprava první čtyřce týmů posledního ročníku a jaké jsou ohlasy fanoušků?

Již tento víkend odstartuje nový ročník Fortuna ligy a jako tradičně bude zajímavé sledovat, kdo nad hlavu zvedne mistrovský pohár. Již samotná příprava může napovědět, v jakém rozpoložení vstoupí jednotlivé týmy do začátku sezóny. Jak si v přípravě vedly celky, které v posledním ročníku skončily na prvních čtyřech místech?

Zdroj: AC Sparta Praha
Zdroj: AC Sparta Praha

Viktoriáni odehráli zajímavou přípravu

Hráči Viktorie Plzeň v prvním zápase nastoupili proti divizním Klatovům, které jednoznačně porazili 6:0. Největší zásluhu na této výhře měl bývalý bundesligový hráč Václav Pilař, jenž vstřelil tři góly.

Viktoriáni v Čechách odehráli ještě tři utkání, proti Karlovým Varům (výhra 9:0), Slovanu Bratislava (výhra 3:1) a Táborsku (výhra 3:0). Další tři klání se odehrála v rakouském Westendorfu, kam odjel celý tým na soustředění. V rámci tohoto soustředění vyzvala Viktoria Plzeň rumunský mančaft Botosani (remíza 0:0), belgický St. Truiden (prohra 1:3) a na závěr celého soustředění, jako generálku před kvalifikací Ligy mistrů, turecký Besiktas (remíza 0:0).

Mnoho Fanoušků Plzně se po posledním přípravném zápase shodlo na tom, že hráčům chybí tvořivost a v sestavě citelně chybí Jean-David Beuaguel, který v létě klub opustil.Chybí Beauguel, uměl podržet balón a rozdat, Dědič překvapil, za 15 minut dokázal míče zklepnout a rozdat, což prostě Chorý neumí, ten radši spadne. Ostatní průměr. Málo využíváme střed zálohy. Chybí mi tam živější pohyb bez balonů,” ohodnotil celou přípravu fanoušek na klubovém Facebooku.

Ani v prvním duelu 2. předkola Ligy Mistrů Plzeň svým výkonem proti Helsinkám nijak neoslnila. „Z herního hlediska to nebylo žádné extra pokoukání, ale to je vzhledem k začátku sezóny z naší strany celkem pochopitelné,“ napsal jeden z fanoušků. V odvetě si viktoriáni ale snadno došli pro postup do 3. předkola Ligy Mistrů, a to vysokou výhrou 5:0.

Optimistická vize sparťanských fanoušků

Mužstvo Sparty Praha nastoupilo do prvního zápasu pod trenérem Brianem Priskem proti Dukle Praha na Strahově a povedlo se mu vyhrát rozdílem jednoho gólu 2:1. Do utkání proti Dukle nastoupili hráči, kteří se vrátili z hostování, nebo v minulé sezóně nastupovali za B-tým. Dalším týmem, který vyzval Spartu na Strahově, je SFC Opava (výhra 3:0). O necelý týden později se uskutečnil přátelský zápas mezi Spartou Praha a chorvatským celkem Rijekou (výhra 2:0). První zaváhání Sparty přišlo o tři dny později.

Mužstvo se utkalo tradičně proti rakouskému Wolfsbergu a prohrálo 1:0. V generálce před kvalifikací Evropské konferenční ligy se sparťané museli smířit s remízou 1:1 proti maďarskému celku Paks. Sparťané svými výkony fanoušky příliš nepřesvědčili, kritizují především nízkou produktivitu, přesto se mezi příznivci našla řada zastánců nové sparťanské vize.

„Co jste si všichni mysleli? Hráči dostávají kapky, jaký doteď nedostávali, máme nového trenér, který má konečně vizi nějakého herního projevu a vy si myslíte, že to bude vidět za tři zápasy. Minimálně do zimy by měl mít Brian hájící období,” hájil mužstvo fanoušek Láďa Volf.

„Chybí góly, šancí byla hromada. Jinak to není vůbec špatný. Sadílek je prostě famózní. Pořád v pohybu, servíruje balóny na všechny strany s minimem ztrát. Hanci, Forty, Zelený, Šulo, Kuchtič taky super. Až budou všichni sehraní, tak to bude velká paráda” hodnotil fanoušek Petr Vevera zápas proti Paks na sparťanském twitterovém účtu.

Sparta ve čtvrtek 21. července již rozehrála svou evropskou pouť, a to na domácím stadionu proti Vikingu Stavanger. Pražský celek byl sice na balonu velmi aktivní a vytvořil si gólové příležitosti, přesto pouze remizoval 0:0. Odveta, jež je na programu ve čtvrtek 28. července velmi napoví o tom, zda hráči i fanoušci vstoupí do nového ročníku Fortuna ligy s dobrou náladou či nikoliv.

V Uherském Hradišti panuje skvělá nálada

Náročnou sortu zápasů si na triko vzalo Slovácko. V přípravě hráči zvládli odehrát úctyhodných 8 zápasů! Před soustředěním ve Slovinsku si to hráči Slovácka rozdali s Trenčínem a vyhráli 2:0. Poté se týmu z Uherského Hradiště do cesty postavily Zlaté Moravce, nad kterými zařídil Slovácku výhru nejlepší střelec Evropské ligy v sezóně 2012/13 Libor Kozák. Další, kdo stál 4. nejlepšímu mančaftu poslední sezóny Fortuna Ligy v cestě, byl Třinec s Vyškovem. Slovácko vyhrálo s oběma týmy 2:0 a tým mohl klidně odcestovat na soustředění do Slovinska, kde odehrál další tři přípravná utkání.

Den po příjezdu týmu vyzvalo Slovácko turecký Trabzonspor, se kterým remizovalo 2:2. Předposledním vyzyvatelem celku ze Slovácka se stalo maďarské Budafoki, které porazili bezkompromisně rozdílem tří gólů a žádný neinkasovali. Posledním a generálním zápasem přípravy se Slovácko utkalo s izraelským prvoligovým Ashdodem a oba týmy se rozešly smírně remízou 1:1.

Fanoušci si na výkony nikterak nestěžují, ale otazník mají v gólovém útočníkovi. „Kozák, Brandner – za mě zatím velký otazník,“ napsal jeden z fanoušků na facebookém účtu Slovácka. „Osobně bych uvítal ještě jednoho útočníka, ale Vecheta se loni ukazoval v dobrém světle, tak věřím že spolu s Kozákem se roztřílejí a Jurečku snadno nahradí,“ přidal se další.

Ovšem největším pozdvižením a zlepšením nálady lze považovat vstup polovičního majitele a nového partnera Vítězslava Skopala, který pomůže zajistit klubu ještě větší finanční stabilitu.

Slavistická delegace v Aigenu

Slávisté odehráli na rozdíl od ostatních tří celků nejméně zápasů v přípravě a v podstatě všechny odehráli na soustředění v rakouském Aigenu, až na modelové utkání proti Líšni.

V prvním zápase přípravy vyzvala Slavia Praha na stadionu ve Welsu řeckého soupeře Olympiakos a oba celky spolu remizovaly 1:1. Necelý týden po utkání s Olympiakosem vyzvalo mužstvo pod křídly trenéra Jindřicha Trpišovského rumunský Rapid Bukurešť a bez problémů deklaslovalo Rumuny 7:1. Největší zásluhu na této výhře měla brazilská posila z Pardubic Ewerton, která nastřílela do branky soupeře hattrick.

Generálku slávisté odehráli proti Puskás Akademii, kde mimo jiné začíná svou druhou sezónu Patrik Stronati a právě bývalý slavistický hráč Alexander Baluta. Slavia zápas zvládla a vyhrála 1:0.

Za zmínku stojí i modelový zápas, ve kterém se 24. července Slavia utkala s druholigovou Líšní za zavřenými dveřmi v Edenu, kde prohrála 2:4. Mnohem podstatnější je ale zvládnutý úvodní zápas v Evropské konferenční lize, který sešívaní s přehledem zvládli na půdě gibraltarského celku St. Joseph`s 4:0, a mají tak postup do dalšího předkola téměř jistý. Fanoušci jsou i díky tomu pozitivnímu výsledku spokojeni. Alespoň prozatím.

Zdroj: Autorský text



Může se Vám líbít

Fotbal

Za poslední 2 týdny činí bilance českých týmů v pohárové Evropě 6 výher, nula remíz, nula proher. Sparta, Slavia i Plzeň si zkrátka nechaly...

Fotbal

Původně se v sobotu mělo odehrát 5 zápasů Fortuna:ligy, nakonec zbývá jen jediný. A kdo ví, jestli dopadne ten. O duelu Olomouce proti Slovácku...

Fotbal

Které české fotbalové kluby uvidíme v evropských pohárech i na jaře? A jaké soutěže budou hrát? Zatímco Plzeň má jasno už měsíc, Slavia si...

Fotbal

Do národního koeficientu české kluby zaznamenaly další body. Dvě výhry Slavie a Plzně přináší zisk bod, další půlbod dopisuje Viktoria za jistotu prvního místa...

Fotbal

Čeští fotbaloví fanoušci mohou tento čtvrtek hodnotit jako úspěšný. S výjimkou příznivců Sparty, která nezvládla duel na Ibrox Stadium. Zato Slavia a Plzeň zvítězily...

Fotbal

Je to, jako by na posledním místě ligy byl Bayern Mnichov nebo někdo ze dvojice Sparta-Slavia. Šílená deka padla na Ajax Amsterdam, 36násobného mistra...

Fotbal

Toto se jen tak nevidí. Fotbalový tým Fastav Zlín prohrál na domácím hřišti s Mladou Boleslaví 5:9. Šílená prohra přepisuje české rekordy - dosud...

Fotbal

Kvalifikační systém mistrovství Evropy ve fotbale je složitý jako motor letounu poslední generace. A kromě toho, že je těžké se v něm vyznat, může...

Společnost

Prasklo to. Tak dlouho naléhala redakce TV Nova na vedení fotbalového klubu Ústí nad Labem, ať jí sdělí detaily o zamýšleném "přestupu" Martina Podhajského,...

Fotbal

V Monaku v hotelu Grimaldi Forum byly první zářijový den po 13. hodině rozlosovány skupiny Evropské ligy. Své soupeře poznaly oba pražské týmy. Žádný...

Fotbal

Čtvrtek 31. srpna byl pro český klubový fotbal vydařený den! Sparta a Plzeň jasně vyhrály, Slavia zuby nehty udržela postupový výsledek. Dva týmy v...

Fotbal

Slavia a Sparta začnou boj o Evropskou ligu, Plzeň o Konferenční ligu. Všechny české kluby shodně hrají své zápasy ve čtvrtek 24. 8. 2023....