Connect with us

Zadejte svůj dotaz

.

Hokej

Reportáž ze země, která hokej miluje. Lotyšsko si bronz užije

„Vsaď se, že se dnes nevyspíme,“ říká rozespalým hlasem žena svému manželovi v reklamě, kterou viděl každý český hokejový fanoušek aspoň dvacetkrát. Běžela totiž o přestávkách přenosů z MS 2023. Jestli se ale dnes někde spořádané ženy a muži nevyspí, bude to Lotyšsko. Zde se bude mocně slavit.

Zdroj: Osobní archív autora článku
Zdroj: Osobní archív autora článku

Nacházíme se v Rize, hlavním městě Lotyšska. Žije zde 633 tisíc lidí, tedy třetina celé země. Pořádat zde mistrovství světa v hokeji je vždy dobrý nápad. Lidé tady hokej milují.

Mým nedalekým sousedem je Artūrs Irbe,“ chlubí se 36letý Aivars, jehož potkáváme po zápase Česko vs Slovinsko. „Nedávno si u nás postavil dům. Je to skvělý člověk. Vždy zdůrazňoval, že je Lotyšem. Když chytal, byli jsme na něj všichni hrdí.

Aivars vzpomněl nejslavnějšího lotyšského hokejistu všech dob. Hrával NHL za San Jose či za Carolinu. Byl hlavní postavou jednoho z největších hokejových vítězství své země. Češi vědí, co dělali v době, kdy se hrálo Nagano, Lotyši podobně vzpomínají na 5. květen 2000.

Na mistrovství světa v Petrohradě v Ledovém paláci se zrodil šokující výsledek. Lotyši zde vyhráli nad domácím výběrem 3:2. Útočníci sborné si vylámali zuby na 33letém gólmanovi, který se po výhře rozbrečel. „Nikdy jsem žádné vítězství neoplakal, ale tady jsem si nemohl pomoci,“ líčil Irbe po utkání.

Byl to zároveň den, kdy se v Lotyšsku slaví Den nezávislosti. Po tomto úspěchu vláda přislíbila národnímu týmu prémii 100 000 dolarů na rok a každému jednotlivému hráči tučný bonus.

Zdroj: Osobní archív autora článku

Je to historie, ale hokejová horečka je v roce 2023 stejná jako tehdy. Maskot turnaje Spiky je všudypřítomný, karmínově červené dresy jsou k vidění po celém městě – zdaleka nejen vedle stadionu a u fanzóny. Reklamní plakáty visící po Rize lákají potenciální zákazníci k zakoupení výhodných televizních balíčků. Vždy je doprovází fotografie lotyšského hokejisty ve vítězném gestu – reklamním stratégům je jasné, na jaké televizní programy budou Lotyši nejvíce zvědaví…

Nadšení z výkonů svěřenců Harijse Vītoliņše postupně stoupá. Když Lotyši porazí český tým, objevují se před českou ambasádou v Rize květiny. Když na závěr skupiny Lotyši zdolali Švýcary, propuká hotová vřava. Ještě dlouho do noci rižskými ulicemi táhnou davy zpívajících fanoušků. Automobily jezdí pomalu a troubí. V tuto chvíli Lotyši přitom vybojovali „jen“ čtvrtfinále.

Zdroj: Osobní archív autora článku

To nejlepší mělo teprve přijít. Lotyšsko rozesmutnilo ve čtvrtfinále Švédy 3:1. Poté podalo skvělý výkon proti Kanaďanům. Zámořský tým vybojoval účast ve finále až po obratu zápasu ve třetí třetině. Vytoužená medaile však Lotyšům přece jen neunikla. V prodloužení boje o třetí místo vystřelil pobaltské zemi historicky první medaili Rubins.

V neděli 28. května 2023 jsme u Rižského zálivu svědky zvláštního úkazu. Normálně zde bývají v těchto končinách k vidění bílé noci. Ta dnešní ale je bílá a karmínově červená…

Zdroj: autorský článek

Může se Vám líbít