Connect with us

Zadejte svůj dotaz

.

Sport

Radar ze Železné koule: Trénink je házení mince do pomyslného prasátka

Michal Vrátný alias Radar je pro většinu sportovních nadšenců a profesionálů známý předně jako majitel sportovních studií Železná koule. Stejně jako řada sportovišť a fitnessových center byla i Koule nucena dodržovat přísná pandemická nařízení. I přes nepříznivé změny, které se udály v posledním roce a čtvrt, vznikla v rámci crowdfundingové kampaně na HitHitu bohatá nabídka služeb pro stálé i nově příchozí zákazníky.

Foto: Anna-Marie Křížová
Foto: Anna-Marie Křížová

Radare, povězte mi, jak vznikla vaše přezdívka?

Nemůžu. Je to tajný, ale ptá se mne na ni skoro každý. Pouze dva lidi na světě vědí, proč se mi tak říká.

Jak vnímáte sport? Máte k němu kladný vztah odjakživa?

Sport vnímám jako poměrně specializovanou vrstvu pohybové aktivity na bázi obecné fyzické přípravy. To, co my děláme v Železné kouli, není sport. Lidi, kteří navštěvují naše prostory, mají možnost si zlepšit fyzické atributy a poté je zúročit v nějakém sportu. Co se týká vztahu ke sportu, tak jsem k němu vždycky tíhl. Myslím si, že sportovní režim je důležitý, pokud ale celý život zasvětím tomu, abych udělal rekord v běhu na sto metrů, tak se ze mne stává extrémně specializovaný tvor. Na to, abych byl výjimečným, musím obětovat velkou část života. Proto lze chápat lidské tělo jako mechanismus, který umí spoustu věcí, ale žádnou z nich pořádně. Z hlediska živočišné říše nejsme moc dobří běžci, jako jsou například primáti či mravenci. Ale rádi se učíme novým věcem.

Co si myslíte o vztahu Češi vs. sport?

Za posledních pár let se vztah a přístup ke sportu výrazně zlepšil. Když jsme před deseti lety začínali, tak nás vnímali jako ty, co tahají železa a ještě v takovém prostředí, které bylo pro většinu neobvyklé. Měli nás za blázny. Dnes už je všechno jinak. Vzhledem k situaci, která se udála v minulém roce, si řada lidí uvědomila, že silový trénink je důležitý a nemusí se rovnat kulturistice. Myslím, že bychom se mohli posunout ještě dál v pohybové aktivitě. Krásným příkladem jsou asijské státy, ve kterých se obyvatelé dožívají poměrně vysokého věku. Když se budete procházet jakýmkoli čínským parkem, můžete spatřit skupinku důchodců, kteří cvičí Tchaj-ťi. Tak by to mělo být!

Zlenivěli Češi během epidemie covidu? Pomohly jim vaše cvičební programy?

Dobrá otázka, bohužel na ni nemám odpověď podloženou daty. Tuto otázku jsme si kladli sami a říkali jsme si, jak to bude vypadat, až otevřeme. Obecně, jak člověk vypadne z nějakého režimu, těžko se do něho vrací. Jakmile jsme nuceni pracovat z domova, spousta věcí, které byly běžné, se vytrácí. Ať už od vstávání v pravidelném čase až po rituály a aktivity pojené s jakýmkoliv dnem. V loňském roce jsem zažil extrém, kdy jsem vstal, sáhl po notebooku a pracoval z postele. Za dvanáct hodin jsem ho zaklapl a šel spát. Nebyl jsem jediný, kdo to tak měl. Kvůli těmto špatným návykům během homeofficu, se začaly projevovat pohybové a psychické problémy – bolest zad, hlavy, krku a zhoršení nálady. Samozřejmě ti, kteří byli předtím sportovně aktivní, postrádali pohyb o to více než ti, kteří předtím necvičili. Přesto i tato skupina přišla na to, že mohou žít mnohem kvalitněji díky cvičebním programům.

Foto: Anna-Marie Křížová
Foto: Anna-Marie Křížová

Co mimořádného nabízejí cvičební programy ve srovnání s ostatními?

Hlavní myšlenkou je poukázat na to, co se skrývá pod fyzickým tréninkem. Vymezit zažité paradigma spojené s tímto druhem tréninku, kdy si většina myslí, že je důležité se zadýchat či propotit tričko. Fyzický rozvoj připodobňuji k výuce jazyků. Když se budu chtít naučit nějaký jazyk, mám několik bodů, které musím splnit. Abych mohl začít s výukou, musím zjistit, na jaké úrovni jsem. Jako začátečník ve výuce nového jazyka začnu představováním své osoby. Když už jsem pokročilý a budou po mně chtít v práci, abych se zdokonalil v business výrazech a pojmech, zaměřím se na ně. Důležité je mít plán lekcí a držet se linearity. Posledním a hlavním ukazatelem mé práce je pokrok. V praxi, kdy jsem během tréninku A dělal čtyři cviky, tak je budu dělat i na dalším, ale už pod principem progresivního přetížení, kdy u každého přidám o sérii navíc. Netlačím na svůj limit, jen rozšiřuji komfortní zónu.

Jak a kdy přišel Michal Vrátný alias Radar na myšlenku, že založí sportovní studio Železnou kouli?

Kdysi jsem dostal padáka v práci, kde jsem dělal instruktora sebeobrany. Tehdy byl svět Krav Magy úzce spjat s organizací RKC (Russian Kettlebell Challenge), která se předně věnovala tréninku s kettlebellem. V té době nebyla tato cvičební pomůcka ještě tolik známá. Řada instruktorů, která učila Krav Magu, zároveň učila i trénink s kettlebellem. Což mne velice zaujalo. Měl jsem hodně tréninků zaměřených na bojové sporty, a ještě jsem chodil dvakrát v týdnu boxovat, takže jsem nemohl být dalších pět hodin týdně někde v posilovně. Hledal jsem něco, co by mohlo být efektivní, aniž bych do toho investoval mnoho času. Každé ráno jsem cvičil s kettlebellem, tenkrát na chodbě svého bývalého bytu na Žižkově a za tři měsíce jsem pocítil veliký posun. Pořád jsem to bral jako doplněk k bojovým sportům. Předělové období bylo, když jsem na Praze 10 vedl kurzy sebeobrany pro seniory v rozmezí 60 – 84 let. Tehdy jsem pochopil, jak je dlouhodobá údržba těla důležitá. Pamatuji si paní, které bylo 77 let a s propnutými koleny si položila čelo na kolena, protože se celý život věnovala gymnastice. Došlo mi, že to, co člověk dělá celý život, se nakonec zúročí ve stáří. Trénink je házení mince do pomyslného prasátka, které rozbijete v důchodů a buď tam něco máte, nebo nemáte. Nechtěl jsem otevřít tělocvičnu, spíš jsem se chtěl věnovat víkendovým seminářům. Lidi ze seminářů začali chodit a říkat, že když jsem je všechno naučil, tak by brali, aby někdo nad nimi stál dlouhodobě a posouval je dál v jejich rozvoji. V roce 2011 nebyly na našem území žádné CrossFity a sám jsem si říkal, že je to možná blbost. Ale už jsme na trhu deset let, takže to taková blbost nebude.

Vzpomínáte si na první den otevření? Jaké jste měl pocity?

Před deseti lety jsme se přestěhovali sem do baráku, ale s tím, že jsme byli o patro níže. V té době jsem neměl moc peněz. Ono to tady nevypadá nějak draze, ale to je náš záměr. Dole to vypadalo dost šíleně. Jenom beton a čtyři kettlebelly. Lidi ze semináře byli zvyklí na něco jiného. Najednou přišli do odporný skládky, byl jsem z toho nervózní, že si budou stěžovat a požadovat vrácení peněz. Ale oni to neudělali. I přes špatné podmínky podpořili tuhle vizi a pomohli mi to dostat do stavu, ve kterém to je dnes. Na to nikdy nezapomenu.

Na konci minulého roku jste vytvořil koncept na crowdfundingové kampani HitHit. Tušil jste, že tento krok bude mít tak mimořádný mediální ohlas?

Mediální ohlas byl jedním z důvodů, proč jsme to udělali. My jsme se potýkali s názory, proč jsme si peníze nevybrali sami, ale jedná se o platformu, která umožnila úspěšnost kampaně. Za další má historii a pomohla projektům, s nimiž bychom se mohli poměřovat. Takže naše zapojení bylo dobrým krmením pro média. Hlavní motivace nebyla vybrat peníze, ale začaly téct ve větším rozsahu, než jsme čekali. Umožnilo nám to zainvestovat více do projektu, což se promítlo v detailech, jako bylo profesionálnější filmové zpracování. Nečekali jsme takový mimořádný mediální ohlas. V rámci přihlášky do jedné marketingové soutěže jsme si nechali vyjet data, za dobu kampaně vyšlo 65 mediálních výstupů, z toho na audiovizuální výstupy by dle predikce připadalo 3,5 milionů korun. Žádné PR jsme neplatili, takže šlo o čistý zájem ze strany redakcí.

Foto: Anna-Marie Křížová
Foto: Anna-Marie Křížová

Koulí podcast patří mezi Top10 na aplikaci Spotify. Co vás přimělo k jeho vytvoření?

Za touto myšlenkou se skrývá dlouhá historie. Ačkoliv nemám rád pojem Content Marketing, tak jsem ho začal dělat ještě dříve, než jsem založil Železnou kouli. Důvodem byl nedostatek finančního obnosu na venkovní reklamu či v printu. Začal jsem tedy o cvičení psát. Štvalo mě, že nikdo o něm moc nepíše – a když už, tak přehnaně odborně. Tím nechci shazovat odbornost, ale myslím si, že pokud se má lidem něco vysvětlit, je potřeba to vysvětlit jazykem, jemuž rozumí každý. Použitím latinských pojmů maskují někteří jedinci svoji neznalost v oboru. Když jsem začínal, tak trendem bylo psaní blogu, což jsem dělal. Později se rozmohly facebookové příspěvky, ve kterých pokračujeme dodnes. TikToku se vyhýbáme, protože to není náš styl, ale zaujal nás podcast. I když jsem o něm věděl již dávno, protože se zajímám o technické věci, zaregistroval jsem ho hlavně v momentě, kdy Joe Rogan spolu s Timem Ferrissem probírali zajímavá témata a díky této vymoženosti se stali slavnými. Potom jsem viděl, že i prodavačka z Albertu má podcast, začal jsem o tom tedy uvažovat. Máme dvě roviny podcastu, kdy jedna je o cvičení a druhá se zajímavými hosty. Celoživotně se ptám lidí na věci a beru si z toho to, co má smysl. Řekl jsem si, proč bych si to měl nechávat pro sebe, když to můžu předat dál. Tím, že máme vysokou poslechovost, tak se lidé ozývají sami.

Všimla jsem si, že máte originální copy na webových stránkách i na sociálních sítích. Kde se takové nápady rodí?

Ve sprše. Jedná se o moje kreativní místo. Před dvěma lety jsem oddával svoje kamarády a měl jsem mít proslov. Ještě hodinu před obřadem jsem nevěděl, co tam budu říkat. Byl jsem opravdu nervózní a zoufalý, protože by to mohl být průser. Poslední, co zbývalo, bylo vlézt do sprchy. Po deseti minutách jsem vymyslel celkem slušný proslov a pochválila mi ho ženichova maminka.

Jaké máte plány do budoucna?

Ovládnout svět prostřednictvím skvělé aplikace zaměřené na online coaching. Vyzkoušeli jsme si, že to může fungovat. Nasbírali jsme hodně zkušeností, které nás přivedly na to, jak tuto myšlenku zrealizovat. Z hlediska technického máme za sebou skvělý tým. Bereme si od našich početných uživatelů feedback a chceme jít na globální trh, což je náš dlouhodobý plán. Momentálně se snažíme dokončit prostory ve Strašnicích, kde by mělo dojít k brzkému otevření.

Co by dělal Radar, kdyby neměl Železnou kouli?

Myslím si, že bych se věnoval něčemu podobnému, co dělám pro Železnou kouli, což je Leadership. Od strategií, vizí až po marketingové aktivity. Jsem nezaměstnatelný člověk a úplně neuznávám autority. Těžko by se mi fungovalo v nějakém zaměstnání, takže bych stejně podnikal.

Foto: Anna-Marie Křížová
Foto: Anna-Marie Křížová

Může se Vám líbít

Politika

Kvůli ostřelování ruského města Belgorod nechalo Rusko svolat zasedání Rady bezpečnosti OSN. Zástupci Ruska při OSN požadovali účast České republiky, která měla vysvětlit, proč...

Domácí politika

Česká vláda rozhodla o přidání ruského státního Podniku pro správu majetku v zahraničí na český sankční seznam. Kreml označil tento krok za nezákonný a...

Domácí politika

Ruské ministerstvo zahraničí si předvolalo zástupce české ambasády v Moskvě Jana Ondřejku, aby vyjádřilo protest proti postoji České republiky k útoku na ukrajinskou obec...

Společnost

Podle sčítání lidu, které v USA proběhlo v roce 2020, se k českým kořenům nebo identitě hlásí 1,4 milionu obyvatel Spojených států amerických. Mezi...

Sticky Post

Kladný vztah ke sportování je jedna z nejdůležitějších věcí, kterou mohou děti do života od svých rodičů dostat. Přináší jim totiž kromě zlepšené fyzické...

Politika

Podle českého velvyslance ve Washingtonu Miloslava Staška jsou Česká republika spolu s Polskem pro Spojené státy největšími partnery ve střední Evropě, a to především...

Sticky Post

Věra Mikulcová se zúčastnila prestižní soutěže profesionálních kulturistů Olympia Masters v Rumunsku a její fanoušci jásají: probojovala se mezi nejlepší!

Rady a tipy

Běhání je skvělý způsob, jak si zlepšit kondici, udržet se v pohybu a získat spoustu pozitivní energie. Běh je dnes i trendovou záležitostí a...

Ekonomika

Letošní pokles burzovních cen elektřiny v EU škodí českému zahraničnímu obchodu, avšak méně, než kolik získává souvisejícím zlevněním plynu a ropy. Česká republika letos...

Ostatní sporty

Beachvolejbal získává čím dál větší popularitu mezi lidmi všech věkových skupin. Podle statistik Týmuj obliba tohoto sportu a zájem o něj je rok od...

Domácí politika

Poslanecká sněmovna schválila česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci, která České republice přinese další bezpečnostní záruky. Senát již smlouvu schválil, posledním krokem schvalovacího procesu bude...

Sticky Post

24letá Markéta Vondroušová přepsala historii Wimbledonu. Porážkou tuniské hráčky Ons Džabúrové, číslo 6 ve světovém pořadí, se stala první nezasazenou hráčkou, která tento nejstarší...