Connect with us

Zadejte svůj dotaz

.

Sport

Rasistické napadání je pro mě nepřijatelné, říká Jaromír Bosák

Společně s nejznámějším fotbalovým komentátorem Jaromírem Bosákem jsme se vrátili zpět k mistrovství Evropy ve fotbale, kde se po finálovém večeru opět řešily rasistické nadávky. Jaký je jeho osobní pohled na danou problematiku? Mistr ve svém oboru také prozradil, co dělá pro to, aby se neustále posouval vpřed a jaký má názor na konec vysílání české ligy na veřejnoprávní televizi.

Zdroj: Archiv Real Top Praha
Zdroj: Archiv Real Top Praha

Pane Bosáku, vy jste nedávno vydal novou knihu s názvem Zápasy, které změnily můj život. Na jaký zápas z pozice zkušeného komentátora vzpomínáte nejraději? 

Pokud bych mluvil o těch reprezentačních nebo na té nejvyšší úrovni, tak mám dva, ke kterým se rád vracím. První z nich je nároďák proti Nizozemsku na mistrovství Evropy 2004 v Portugalsku, protože to byl naprosto fantastický zápas. Já tvrdím, že nic lepšího už komentovat nemůžu. Jedině, kdyby se Češi dostali do finále velkého turnaje. Druhé utkání bylo finále Ligy mistrů v Istanbulu, když Liverpool prohrával 0:3 v poločase a nakonec vyhrál. Zase tam byli právě čeští kluci, takže to mělo zajímavý náboj. 

Jaká vaše originální hláška, kterých bylo bezpočet, se vám v mysli vybaví jako první? 

Víte co, já si je právě vůbec nepamatuji. Kolikrát mi lidé píšou, že se jim něco líbilo nebo nelíbilo. To není tak, že bych si je nějak připravoval do zásoby. Ono to ze mě vypadne, ale pak to zase někam odletí.  

Letošní EURO jste z důvodu pandemie koronaviru komentoval až na dva zápasy pouze ze studia na Kavčích horách. Jak moc zvláštní pro vás bylo komentovat z monitoru, a ne ze stadionu? 

Pro komentátora je to strašně nepříjemné, protože si lidi neuvědomují, že vidíme na obrazovce jen to, co oni. Spoustu fanoušků překvapí, že tam nemáme další tři monitory. Kolikrát máme i menší obrazovku a musíme si s tím nějak poradit, jestli rozhodčí mávnul ofsajd, jestli byl gól uznán nebo zda dá rozhodčí červenou kartu. Někdy tam běhá i cizí chlap po hřišti a vy nevíte, kde se tam vzal. Někdy musíte pátrat, koho trenér vystřídal, což je z toho studia fakt těžké. Je to velmi nešťastné, protože nevidíte celý obrázek, takže ani pořádně nevíte, jak to ten tým danou chvíli hraje. Jestli hraje na tři beky nebo na pět, jestli na jednoho nebo dva dopředu. Je to všechno negativní. 

Takže na tom všem nenajdete ani jednu pozitivní věc? 

Jen asi to, že spíte v klidu ve vlastní posteli, ale to bych taky v pohodě vyměnil.  

Vy jste už v březnu v roce 2020 napsal na svém Twitteru, že „roztáhnout šampionát po celé Evropě s neustálými přesuny byl majstrštyk“. Kterému týmu podle vás tyto nesmyslné přesuny uškodily na výkonu nejvíce? 

Já bych neřekl jednomu týmu, ale všem, které musely cestovat. Hlavně když se muselo cestovat do Baku. Jen když už se řekne, že jsou zápasy mistrovství Evropy v Baku, tak tam něco drhne, ale politicky to tak holt je. Tenhle Platiniho nápad byl zvlášť pro menší federace hned od začátku ohromná chyba. Já si teď nechci hrát na chytrého, ale říkal jsem už před několika lety, jak to vešlo v platnost, že to je nesmysl. Ono se tohle dobře rozhoduje funkcionářům UEFA, kteří lítají soukromými letadly, bydlí v pětihvězdičkových hotelech a je o ně absolutně postaráno po způsobu VIP. Ale co obyčejní novináři a fanoušci? I kdyby situace ve světě nebyla takhle ztížená pandemií, tak mi řekněte, kdo bude cestovat do Baku na fotbal? Kdo si to může dovolit? Vždyť to je nesmysl na entou, tohle rozhodnutí bylo opravdu pro federaci a funkcionáře. Vůbec ne pro diváky. Vůbec ne pro fotbalisty. Katastrofa. 

Zdroj: Archiv Real Top Praha
Zdroj: Archiv Real Top Praha

Anglie hrála všechny zápasy doma ve Wembley, vyjma čtvrtfinálového utkání v Římě proti Ukrajině. Dostala se navíc do finále po penaltě, která se kopat neměla. Fanoušci Anglie ještě k tomu bučeli při hymně soupeře a uráželi na sociálních sítích plačící německou holčičku… 

Podle mého názoru se i ti experti a reportéři v televizi vyjadřovali nepřijatelným způsobem. Po té penaltě proti Dánsku například frajer jako Gary Lineker, jehož si nesmírně vážím, prohlásil, že je mu jedno, jestli ta penalta byla nebo ne, že je hlavní, že je Anglie ve finále. Říkám si tedy: „Chlapče, měl bys trochu zabrzdit, protože tohle je přece špatně. Od tebe lidi čekají, že řekneš, že jste rádi, že jste ve finále, ale že ta penalta tomu fakt pomohla.“ Objektivita tam byla úplně mimo.  

Jste tedy jako většina Evropy spokojen s tím, že EURO vyhrála Itálie? 

Já na to musím koukat jako komentátor nestranně, ale objektivně hráli Italové na šampionátu nejlépe. Neměli žádné velké výpadky, hrají velmi účinný fotbal a není to žádný zaďour. Mají tam skvělé hráče. Já prostě miluji Chielliniho s Bonuccim, i když vypadají, jako že přepadají lidi v lese na koních. Jsou to skvělí frajeři. A vedle toho mladí hráči. Vidíte, že Roberto Mancini s nimi udělal obrovský pokrok, protože oni hrají jako klubový tým, ne jako reprezentace. Mají zažitou spoustu věcí, na které musíte v klubu dřít rok dva, aby to fungovalo. A ono jim to funguje v reprezentaci. Za mě je správné, že vyhráli.  

Po finálovém večeru byla trojice hráčů Marcus Rashford, Jadon Sancho a Bukayo Saka rasisticky napadena na sociálních sítích. Nemyslíte si, že to poklekávání před začátkem zápasu ještě víc provokuje lidi k projevům rasismu?  

Já si myslím, že tohle gesto je už prázdné a spoustě lidí to začalo lézt na nervy, protože se to musí dělat podle nařízení, to lidi fakt milují. A to, že když pak kluci s tmavou pletí nedali gól z penalty a byli následně rasisticky napadeni, je pro mě naprosto nepřijatelné. Lidé v Anglii jasně dokazují, že inteligence není přímou zárukou lidské existence. Tak nedali gól, bože, je to fotbal. Oni ty penalty chtěli proměnit, neudělali to schválně, akorát selhali. Vždycky si sám pro sebe říkám: „Frajere, kdybys tam byl v takovou chvíli, jak bys asi vypadal.“ Ale tak to nemusí být jen na hřišti, ale i v profesi, kdybych měl rozhodovat něco extra důležitého.  

V tomto směru s vámi naprosto souhlasím. 

Ještě bych chtěl zmínit, že my se tady v Čechách bavíme o rasismu, ale je potřeba říct, že lidé v Anglii, Německu nebo ve Spojených státech to vnímají úplně jinak. My si občas myslíme, že jsme udělali takový nevinný žertík, ale ono se to opravdu spousty lidí může dotknout. My to fakt nevnímáme z pozice lidí tmavé pleti, kteří ještě před čtyřiceti padesáti lety neměli šanci se někam prosadit a jejich rodiny tím byly determinovány. Zajímavě o tom vyprávěl například Theo Gebre Selassie, jenž si v Německu také musel zvykat, že ty věci jsou prostě jinak. My k tomu zkrátka přistupujeme bez znalosti věci. Ano, byl tady rasový problém s Romy, ale nebyl nikdy tak vyhrocený jako například bílí versus černí, bílí versus Asiaté a podobně. Já osobně rasismus nesnáším a tvrdím, že lidi se mají měřit stejně, ať jsou pruhovaní, zelení, ať mají tykadla, čtyři oči, to je mi úplně jedno. 

Česká televize má práva na mistrovství světa 2022, ale nedávno přišla o ty na českou ligu. Jaký je váš osobní pohled na to, že se česká liga už nebude vysílat na veřejnoprávní televizi? 

Je to samozřejmě škoda, protože česká liga zajímá lidi víc než Liga mistrů, pokud tam nejsou české týmy. Ale to je trend, se kterým my nic neuděláme. Privátní televize mají na tohle větší budget, a navíc diváci musejí brát v potaz to, kolik sportů vysíláme. My máme mistrovství světa ve velkém množství dalších sportů, světové extraligy, snowboard, alpské lyžování, a holt se nedají peníze vynakládat do nekonečna. Nedá se to zvládat jen tak jednoduše. A hlavně v žádné fotbalově rozvinuté zemi nenajdete ligu na veřejnoprávní televizi. 

Zdroj: Archiv Real Top Praha
Fotbal hraji celý život už od šesti let a extrémně mě baví.  
Zdroj: Archiv Real Top Praha

Pro vás to logicky znamená méně komentování. Jakým způsobem budete tuto situaci řešit? 

Abych řekl pravdu, tak v tuto chvíli nevím. Asi si budeme muset sednout s vedením a vyjasnit si některé věci, protože komentovat jednou za měsíc asi není extra lákadlo. Je tady samozřejmě ještě mistrovství světa v Kataru, ale zatím bych nepředbíhal. Já navíc pracuji nejen pro Českou televizi, ale i pro Seznam. Mám i vlastní talk show (Ušák, pozn. red.), takže je práce opravdu hodně.  

Vy jste řekl, že když v této branži někdo prohlásí, že umí všechno, tak v tom momentě skončil. Co tedy děláte pro to, abyste šel s dobou a neustále se posouval vpřed?  

Musíte se neustále připravovat. Platím si řadu sportovních kanálů, kde mohu sledovat jakoukoliv ligu, kterou potřebuji. Pořád se snažím zjišťovat novinky a pochopitelně také čtu odborné publikace v angličtině a němčině. Nesmíte zůstat stát, obzvlášť v dnešní době internetu, kdy se v tom fanoušci také hrabou. Oni mají tu výhodu, že jsou fanoušci pouze jednoho klubu a vědí o něm všechno, jenže já musím mít informace o dalších šedesáti klubech. To není tak úplně jednoduché. Musíte pracovat na jazykové stránce, slovní zásobě, věnovat se četbě, divadlu a dalším způsobům, jak si upravovat a zlepšovat svůj pracovní nástroj, protože jazyk pro mě pracovní nástroj je. Kolikrát je šílené, když někoho poslouchám a říkají neustále třicet stejných vět dokola. Talenty tady jsou, ale ne každému se chce pracovat, což je vidět. Spokojí se s málem, tím je pro ně hotovo. To je strašně málo. 

Vaše příznivce velmi často zajímá, jak se stát dobrým komentátorem. Co byste jim poradil? 

V podstatě to, co jsem říkal. Musíte pracovat na slovní zásobě, to je primární. Musíte se umět vyjádřit, pracovat pod stresem a mít schopnost nějaké reakce na to, co se na hřišti děje. Musíte rozumět hře. Já netvrdím, že je potřeba hrát ligu. Sám jsem ji nehrál a hrál jsem maximálně divizi. Samozřejmě profesionální fotbal je kvalitnější a rychlejší, ale zásady jsou úplně stejné. Kolikrát je po dvou minutách vidět, jestli ten člověk hraje fotbal nebo ne. Pak je dobré, když člověk ovládá světové jazyky, a rozhodně je potřeba mít hodně nasledováno. Někomu to přijde jako strašná zábava, ale já za víkend sleduji třeba 10 až 12 utkání. Zejména českou ligu, Bundesligu a Premier League. Také si to musíte odsedět, udělat si poznámky a přípravu, když víte, že zápas toho týmu budete další týden komentovat. Musíte tomu věnovat hodně času. A také tuto profesi nemůžete dělat proto, abyste byli slavní. Musíte ji dělat proto, že vás to baví.   

Nyní se nacházíme na charitativním zápase Real Top Praha, za který kopete už čtrnáct let. Jakou roli v tomhle všem hraje charitativní podtext? Myslíte si, že by každá veřejně známá osobnost měla využít své jméno k něčemu prospěšnému? 

Já si myslím, že ano. Když vidíte, jak stát a pojišťovny kašlou na spoustu lidí, kteří se nemohou domoct peněz jinak, než že se o ně někdo postará, tak si říkáte, že to je na palici, že jim nikdo jiný nepomůže. Myslím si, že za dobu existence týmu Real Top Praha jsme pomohli vybrat asi 26 milionů, což jsou dobré peníze. Ta charita je extrémně důležitá. Když se zeptáte kohokoliv z našeho týmu, tak vám každý řekne, že to děláme rádi, protože máme rádi fotbal, ale že ten podtext je tam důležitější. Pak je tam třetí věc, že se všichni rádi vidíme a jsme kamarádi napříč sportovním, kulturním i novinářským spektrem. Ten kádr má přibližně 65 lidí a podle toho, kdo kdy může, se to dává dohromady. Ale na ten zápas se všichni těšíme nejen proto, že si kopneme do meruny a někomu pomůžeme, ale i proto, že pokecáme a dáme pivo. Je to takové sdružení krásných parchantů. Já ty kluky mám rád. A i ty holky, které se kolem toho motají a pomáhají nám, bych prostě neměnil. 

Může se Vám líbít

Fotbal

Původně se v sobotu mělo odehrát 5 zápasů Fortuna:ligy, nakonec zbývá jen jediný. A kdo ví, jestli dopadne ten. O duelu Olomouce proti Slovácku...

Fotbal

Hned o dvě místa si v UEFA koeficientu polepšila česká liga. Česko je na 11. pozici v žebříčku, který podle úspěchů klubů v evropských...

Sticky Post

Britská královská rodina se chystá na další bulvární smršť. Dnes má být vydána kniha s názvem „Endgame“, navazující na předchozí kontroverzní knihu „Finding Freedom“.

Fotbal

Do národního koeficientu české kluby zaznamenaly další body. Dvě výhry Slavie a Plzně přináší zisk bod, další půlbod dopisuje Viktoria za jistotu prvního místa...

Sticky Post

Jaromír Soukup je samé překvapení. Rozhodl se, že ukáže mladší generaci, že i ve zralém věku může stanout proti mladšímu soupeři. A předvede to...

Fotbal

Je to, jako by na posledním místě ligy byl Bayern Mnichov nebo někdo ze dvojice Sparta-Slavia. Šílená deka padla na Ajax Amsterdam, 36násobného mistra...

Fotbal

Čtvrtek 26. října přinesl další porci zápasů Evropské, respektive Konferenční ligy. V akci taky byly Slavia, Sparta i Plzeň. Důvod k radosti měl ale...

Fotbal

Toto se jen tak nevidí. Fotbalový tým Fastav Zlín prohrál na domácím hřišti s Mladou Boleslaví 5:9. Šílená prohra přepisuje české rekordy - dosud...

Fotbal

Kvalifikační systém mistrovství Evropy ve fotbale je složitý jako motor letounu poslední generace. A kromě toho, že je těžké se v něm vyznat, může...

Společnost

Prasklo to. Tak dlouho naléhala redakce TV Nova na vedení fotbalového klubu Ústí nad Labem, ať jí sdělí detaily o zamýšleném "přestupu" Martina Podhajského,...

Fotbal

Jenom jeden prstíček, říkaly jezinky Smolíčkovi pacholíčkovi. Podobnou taktiku využívají nejvyšší představitelé Saudi Pro League. Chtějí jednat se zástupci UEFA, že příští rok by...

Fotbal

Z fotbalistů, kteří byli přítomni u mistrovství světa 1998, nastoupili roku 2023 k soutěžnímu zápasu jen tři vytrvalci. Jsou to Japonci Miura a Ono...