Connect with us

Zadejte svůj dotaz

.

Sport

Svozil o zrušeném juniorském šampionátu: Nebylo to tak přísné jako minulý rok, chyba hráčů to nebyla

Hokejový talent Stanislav Svozil patřil na letošním mistrovství světa hokejistů do 20 let k lídrům českého národního týmu, který v Edmontonu stihl odehrát pouze dva zápasy. Kvůli výskytu koronaviru ve třech týmech byl totiž šampionát předčasně zrušen. V rozhovoru pro Zítřek.cz se český obránce rozpovídal o kontroverzním zákulisí turnaje a popsal své začátky v Kanadě. Co pro něj bylo nejtěžší? Jak zvládá život v zámoří bez své rodiny?

Zdroj: ČTK
Zdroj: ČTK

Stando, v úvodním zápase proti Kanadě jste vstřelil parádní gól, který obletěl sociální sítě. Navíc jste byl vyhlášen hráčem utkání na české straně. Kolik vám přišlo gratulací?

Gratulovalo mi hodně lidí, ale je to jen jeden gól, z toho nejdou dělat závěry. Je super, že to byla takhle povedená trefa, ale ten zápas jsme prohráli a já bych udělal cokoliv pro to, abychom ho vyhráli. Takže je to super dát takový gól, ale na druhou stranu je to maličkost.

Do této pozice se beci moc nedostávají. Jak vás napadlo to zpracování puku?

Párkrát jsem to zkoušel v kanadské juniorce. Většinou to vyšlo, akorát jsem z toho gól nedal (smích). Teď jsem v podstatě neměl ani moc na vybranou, tak jsem to zkusil, natlačil se před branku a vystřelil a nějak to tam padlo, takže je to super pocit.

Předčasně ukončené mistrovství světa je považované za fiasko a kritika na pořadatele míří ze všech stran. Hráčský agent Allan Walsh či trenér slovenské dvacítky Ivan Feneš uvedli, že hokejisté v dějišti turnaje potkávali plno cizích lidí. Na jejich hotelu se dokonce uspořádala svatba. Jakou zkušenost s „bublinou“ máte vy?

Abych řekl pravdu, tak my jsme žádné cizí lidi neviděli. Navíc Slovensko hrálo v Red Deeru a vůbec bych se nedivil, kdyby tam u nich někdo mohl být, protože tady to taky nebyla úplně bublina, ale museli jsme se s tím nějak smířit a dodržovat pravidla, která oni chtějí. Nebylo to tak přísné jako minulý rok. Bylo to takové volnější, ale nemyslím si, že to byla chyba hráčů.

Jaká byla vaše první reakce, když jste se dozvěděli o zrušení šampionátu? Kdy a jak jste se o tom dozvěděli?

Začalo to kolem deváté ráno, když jsme se vzbudili a četli jsme, že máme zrušený zápas. Řekl jsem si: „No, super.“ O necelé dvě hodiny později se zrušil zápas Rusko – Slovensko, protože Rusko bylo taky pozitivní. Potom jsme měli nějaké náznaky od trenérů a ze sociálních sítí, že by šampionát mohl být předčasně zrušený a pak jsme měli všichni skupinový hovor a pan Černý (pozn. red. manažer týmu Otakar Černý) nám oznámil, že se to celé ruší. Pro nás to nebyla úplně skvělá zpráva, protože tu máme plno kluků, kteří jsou ročník 2002, a nikdo z nich si nepřál a ani nepředstavoval, že by to mohlo skončit takhle.

Organizační výbor se i přesto nechce vzdát této akce a v příštích týdnech bude jednat o náhradním termínu i dějišti. Juniorský šampionát by se mohl konat v létě 2022 ve Finsku. Je vůbec reálné, aby se konalo v létě? V Kanadě se hraje Memorial Cup, hráči jsou v přípravě, je draft NHL…

Abych řekl pravdu, tak nad tím momentálně nepřemýšlím, takže nevím, jestli to tak bude. Taky záleží na ostatních klucích, jestli budou chtít o prázdninách dohrát ten turnaj, nebo ne.

Přál byste si, aby se turnaj odehrál v náhradním termínu?

Nevím, je to těžká otázka. Samozřejmě reprezentovat bych jel rád, já vždycky jezdím na každou akci s chutí, ale nevím, jestli je ideální dohrávat mistrovství světa juniorů v létě.

Nyní jste se vrátil zpět do Reginy. Jaký program vás nyní čeká?

Moje rodina, u které bydlím, je celá pozitivní, takže půjdu asi na hotel. Tam budu pár dní a pak se vrátím domů. Dnes bychom měli hrát zápas, ale ještě mi nedorazil bágl a hokejky, takže já zatím nehraju, ale pokud mi dorazí věci, budu hrát.

Je něco, co jste si z vašeho působení v Kometě Brno odnesl s sebou i do kanadské WHL?

Hokej mě naučil hrát Přerov i Brno dohromady, takže si z toho vždycky něco odnesu, ale myslím si, že mě v mužích dost lidí naučilo chování a nadhledu na situaci. To jsou dvě hlavní věci, které jsem si odnesl s sebou.

Sledujete Kometu na dálku? Jste s někým z týmu v kontaktu?

Sleduji, dívám se téměř na každý zápas. S pár kluky si píšu, například s Radkem Kučeříkem, Lukášem Klimešem nebo občas s Michalem Gulašim.

Jak byste zhodnotil výkony Komety?

Ze začátku sezony to podle mě úplně nebylo podle jejich plánu. Až na ten poslední zápas v roce 2021, který prohráli s Plzní 3:6 a prohru s Třincem na samostatné nájezdy, tak předtím měli pět šest výher, tak se šoupli nahoru v tabulce, což je jedině dobře.

Zdroj: ČTK
Osmnáctiletý Stanislav Svozil strávil v Kometě Brno tři roky.
Zdroj: ČTK

V čem je největší rozdíl mezi kanadskou juniorkou oproti české Extralize?

V trénincích se jezdí všechno na 100 %. V každém cvičení i každé střelbě mezi sebou hráči soupeří. Ostatní kluci by i řekli, že je juniorský hokej mnohem rychlejší než v Česku. Je tu víc soubojů, je to mnohem náročnější. Myslím si, že to je nejlepší juniorka na světě.

Vy na ty souboje ale moc nejste…

To ne, ale na mistrovství jsem pár soubojů měl. (smích) Moc je ale nevyhledávám. Samozřejmě se jich nebojím, ale není to úplně můj styl hry. Ale nevadí mi dát nějaké tělo nebo přímo souboj.

Vaším spoluhráčem v týmu Regina Pats je kanadský supertalent Connor Bedard, s kterým se hodně bavíte. Jaký je mimo led?

Je to strašně fajnový kluk na to, jaký je na něj vyvíjen tlak a jakou budoucnost by mohl mít před sebou. Na nic si nehraje a na svůj věk je strašně vyspělý. Je to super člověk a kamarád.

Jaký je už teď o něj v Kanadě zájem?

(smích) Myslím si, že kdyby kdokoliv mohl, tak po něm šáhne hned.

Snažíte se od něj na trénincích něco odkoukat i přesto, že on je útočník a vy obránce?

To asi úplně ně. Jak jste řekla, on je útočník a já obránce. Ale chtěl bych mít takové ruce jako on.

Foto: Archiv Stanislava Svozila
Stanislav Svozil a Connor Bedard během zápasu
Foto: Archiv Stanislava Svozila

V čem byly vaše začátky v Kanadě úplně nejtěžší?

Ze začátku to nebylo úplně jednoduché, ale po pár týdnech to bylo lepší a lepší. Mně úplně nevadí se seznamovat s novými lidmi, takže seznamování jak v týmu, tak v rodině bylo v pohodě. Ale zvykal jsem si na nový život a na styl toho hokeje. Ale myslím si, že všechno proběhlo v pohodě a teď je všechno super.

Jaké to pro vás je žít v zámoří bez rodiny?

Je to trošku zvláštní pocit. Rodina vás ze všeho nejvíc podporuje a dá se říct, že vám tu i strašně chybí. Na jednu stranu je to zvláštní, ale na druhou stranu to není něco, co by se nedalo vydržet.

Jste z hokejové rodiny. Předpokládám tedy, že váš tatínek i dědeček sledují vaše zápasy. Dávají vám zpětnou vazbu na vaše výkony?

Ano, oba je sledují a dávají i zpětnou vazbu po každém zápase. I když ne vždy je to příjemné poslouchat, tak vím, že pro mě chtějí jen to nejlepší.

Hned poté, co vás draftoval Columbus, vám volal Jakub Voráček, který vám popřál hodně štěstí a řekl vám, že se na něho můžete kdykoliv s čímkoliv obrátit. Už jste se na něj s něčím obrátil?

Zatím ne (smích), ale myslím si, že to s postupem času přijde.

Jak zvládáte život v Kanadě z hlediska komunikace v anglickém jazyce?

Řekl bych, že teď už je to všechno v pořádku. Samozřejmě neznám všechna anglická slova, ale to asi nezná téměř žádný rodilý mluvčí, ale domluvím se se všemi, rozumím všemu, takže v pohodě.

Stanovil jste si pro rok 2022 nějaké cíle?

Ano – být lepší než v roce 2021.

Může se Vám líbít

Hokej

Do poloviny zápasu drželi čeští mladíci otěže zápasu se Švýcarskem pevně ve svých rukou. Vytvářeli si šance, dobře bruslili a vedli 2:0. Na konci...

Sticky Post

Řeč herečky Jitky Asterové při křtu loga nově vzniklé Nadace Anežka zaujala všechny přítomné "Nejsem tady tak úplně náhodou, mám také tak trochu zkušenost,...

Hokej

Se 183 cm výšky žádný čahoun, ale přesto jako by vyčníval. Vždy hlava nahoře a dokonalý přehled o hře. Lehké bruslení a nepředvídatelné přihrávky....

Sticky Post

Sympatického zpěváka Vojtu Drahokoupila redaktorka magazínu Zítřek zastihla na představení nově vzniklé nadace Anežka. Tu založila jeho kolegyně z divadla Michaela Gemrotová společně s...

Sticky Post

Herečka Barbora Seidlová (42) září v současné době v roli maminky tří dětí ve filmu Tajemství a smysl života. Jak herečka zareagovala na otázky...

Sticky Post

Hokejový brankář a šampion z Nagana Roman Čechmánek zemřel ve věku 52 let. Příčina úmrtí zatím zůstává nejasná a je předmětem vyšetřování. Podle kriminální...

Sticky Post

Padesátka ji minula už tři roky zpátky, ale nikdo by jí to nevěřil. Řeč je o bývalé muzikálové Kleopatře Iloně Csákové, která se po...

Fotbal

Ke zvláštnímu kroku se uchýlily Austrálie a Nový Zéland. Již několikrát tyto země usilovaly o pořadatelství MS ve fotbale, vždy však činovníci FIFA dali...

Sticky Post

Krásnou a milou Alex Mynářovou jsme zastihli při moderování křtu nového videoklipu královny dětských srdcí Míši Růžičkové. Alex ale nebyla na akci sama, měla...

Hokej

John Carlson jej na konci 2. třetiny duelu s Torontem našel chytrou přihrávkou od modré čáry. Před Ovečkinem zírala poloprázdná branka a ruský bohatýr...

Sticky Post

Její nejznámější role byla bezesporu soudkyně Barbara na TV Barrandov. Ale to rozhodně není jediným hereckým počinem sympatické herečky Simony Praskové. Nyní se přeorientovala...

Sticky Post

Půvabnou moderátorku a dvojnásobnou maminku Štěpánku Duchkovou zastihla naše redaktorka na prvním nezávislém Beauty kongresu. A právě Štěpánka celým dnem plným krásy návštěvníky provázela....