Všichni máme ve svém okolí jedince, kteří by o letních večerech raději neměli vycházet bez repelentu. Jinak totiž přes hejno komárů ani neuvidí. Možná je to i případ vás samotných. Právě pro vás máme důležitou informaci – jestliže jste svoji „popularitu“ u zástupců rodu dvoukřídlých vysvětlovali tak, že máte sladkou krev, pak jste na omylu.
Jak je to s komáry doopravdy, to vysvětlil v článku deníku Iltalehti Reima Leinonen, entomolog z přírodovědného centra v Kainuu. Údajně komáry nejvíce vábí množství bakterií na kůži. Ty totiž způsobují charakteristický pach. Dalším faktorem je oxid uhličitý. Pokud má člověk nadstandardně aktivní krevní oběh a vylučuje více oxidu uhličitého, má tím pádem vyšší teplotu kůže. A i v takovém případě je zajímavějším cílem pro komára.
„Když je váš krevní oběh intenzivní, komáři si vás vyhlédnou s větší pravděpodobností, než osoby ve vaší blízkosti,“ tvrdí Leinonen.
To, kolik oxidu uhličitého a tepla se z našeho těla uvolňuje, lze částečně ovlivnit. „Pokud křičíte nebo sebou cukáte a snažíte se komáry zaplašit, zrychlí se váš krevní oběh a vaše dýchání. Tím pádem produkujete více oxidu uhličitého a komáry tak k sobě jen více lákáte,“ vysvětluje Leinonen.
K tomu připojme poznámku, proč komáří kousnutí svědí. Komár při kousanci vylučuje sliny, jimiž se snaží udržet cévy roztažené, aby mohl v klidu nasávat krev. Jenže na sliny reaguje imunitní systém, jenž spustí produkci hormonu histaminu. Ten naopak propustnost cév zvýší a způsobí alergickou reakci. To vede k zrudnutí a otečení postiženého místa.
Zdroj: iltalehti.fi
