Výsledkem dvou dlouholetých a rozsáhlých vědeckých studií, které zkoumaly souvislost mezi konzumací průmyslově zpracovaných potravin a výskytem kardiovaskulárních onemocnění, je alarmující závěr, že u osob, které konzumovaly upravené potraviny ve větší míře, byl vyšší výskyt onemocnění, jako je vysoký krevní tlak, ischemická choroba srdeční, angina pectoris, infarkt a mrtvice. Původně byla zvýšená konzumace těchto potravin spojována pouze s obezitou, cukrovkou 2. typu a rakovinou.
Průmyslově zpracované potraviny mají vysoký obsah cukru, soli, přídavných látek a konzervantů. Na druhou stranu obsahují minimum látek potřebných pro lidský organismus, jako jsou minerály, vitamíny a vláknina. Mezi tyto potraviny patří například sladké sušenky, čokoládové tyčinky, brambůrky, cereálie, slazené nápoje, instantní polévky a nudle, burgery, sendviče a hranolky z rychlých občerstvení.
Zdroj: ceskenoviny.cz, Wikipedie