Connect with us

Zadejte svůj dotaz

.

Politika

Končí podpora Ukrajiny? Maďarsko zablokovalo 50 miliard euro

Ukrajina nyní čelí kritické závislosti na finanční podpoře EU a USA v době, kdy stále čelí ruským silám. Orban oznámil své veto krátce poté, co vůdci EU rozhodli o zahájení jednání o členství s Ukrajinou a Moldávií.

Zdroj: Belish / Shutterstock.com
Zdroj: Belish / Shutterstock.com

Maďarsko nedávno zablokovalo 50 miliard euro evropské pomoci pro Ukrajinu, a to krátce po dosažení dohody o zahájení jednání o členství. „Zkratka z noční směny: veto pro dodatečné peníze pro Ukrajinu,“ prohlásil maďarský premiér Viktor Orban po jednáních v Bruselu. Přední představitelé EU se snažili ujistit, že Ukrajina nebude opuštěna bez podpory.

Orban na chvíli opustil jednací místnost, což umožnilo ostatním 26 vůdcům pokračovat ve hlasování. Později na Facebooku zdůraznil svůj nesouhlas s kolegy: „Členství Ukrajiny v EU je nešťastné rozhodnutí. Maďarsko nechce být součástí této nešťastné volby.“ Orban také argumentoval, že Ukrajina by neměla dostávat větší finanční prostředky z EU, protože není jejím členem.

Jednání o finančním balíčku skončila v brzkých ranních hodinách v pátek. Prezident Evropské rady Charles Michel projevil důvěru v plnění slibu podpory Ukrajiny, což potvrdil i belgický premiér Alexander De Croo: „Zpráva pro Ukrajinu zní: budeme tu, abychom vás podpořili, jen potřebujeme vyjasnit několik detailů.“

Zpoždění finanční pomoci by mohlo představovat značné potíže pro rozpočet Ukrajiny, varoval ekonom Sergiy Fursa z Kyjeva. Země rovněž čeká na schválení americké vojenské pomoci ve výši 61 miliard dolarů, přičemž toto rozhodnutí je opožděno v důsledku neshod mezi demokraty a republikány.

O obavách z možné ruské převahy svědčí zastavení ukrajinské protiofenzívy proti ruským silám na začátku zimy. První dáma Ukrajiny Olena Zelenska varovala v rozhovoru pro BBC minulý týden, že Ukrajinci jsou v „smrtelném nebezpečí“ pokud mají zůstat bez další západní podpory. Prezident Putin se ve čtvrtek vysmíval Ukrajině a tvrdil, že západní „výhody zdarma“ docházejí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky byl potěšen oznámením EU o členství. „To je vítězství pro Ukrajinu. Vítězství pro celou Evropu. Vítězství, které motivuje, inspiruje a posiluje,“ uvedl. Ukrajinská politička Kira Rudik dodala, že po zprávě o jednání o členství v EU byli „opravdu nadšení“, ale kvůli blokovaným financím je nyní tato euforie „hořká“. „Nelze mít evropskou budoucnost bez vítězství ve válce,“ konstatovala pro BBC.

Dříve v tomto týdnu vysoce postavený ukrajinský úředník uvedl, že jednání o členství v EU jsou důležitější než 50 miliard eur kvůli sdělení, které posílají jak ukrajinskému lidu, tak Vladimíru Putinovi. Ukrajina a sousední Moldávie požádaly o členství v EU poté, co Rusko spustilo úplnou invazi do Ukrajiny v únoru 2022.

Zdroje: BBC, Politico eu, France24

Může se Vám líbít