Connect with us

Zadejte svůj dotaz

Kultura

Zemřel Miroslav Žbirka. Fanoušci i známé osobnosti mu posílají do nebe dojemné vzkazy

Ve věku 69 let navždy odešel legendární slovenský zpěvák, skladatel a spoluzakladatel skupin Modus a Limit Miroslav Žbirka. Zpráva o jeho smrti zasáhla nejen fanoušky, ale také kolegy, umělce i politiky, kteří na sociálních sítích začali zveřejňovat dojemné vzkazy a vzpomínky.

Zdroj: ČTK
Zdroj: ČTK

Zprávy o mojí smrti jsou PRAVDIVÉto by řekl Meky, kdyby žil, objevilo se ve středu večer na sociálních sítích Žbirky. Informaci novinářům potvrdil zpěvákův PR manažer Rado Messa, kterému smutnou zprávu řekla Žbirkova manželka. Podle ní za smrtí známého slovenského zpěváka stojí opakované zápaly plic.

Fanoušci zpočátku nemohli zprávě o úmrtí zpěváka uvěřit, Miro Žbirka byl totiž pověstný svým typickým humorem. Brzy se potvrzení o jeho smrti bohužel potvrdilo, a tak fanoušci začali rodině vyjadřovat upřímnou soustrast. Někteří z nich také připojili své vzpomínky. „Moje dětství a inspirace. Děkuji za Vaši hudbu a za to, jak skvělý člověk jste byl. Budete nám moc chybět,“ napsala jedna z fanynek. „Děkujeme za všechny písničky, u kterých jsme mohli prožívat zážitky, které v nás navždy budou uchované stejně jako Meky,“ přidal se další fanoušek.

Zpráva o úmrtí zasáhla i mnoho známých osobností, které na sociálních sítích začaly zveřejňovat dojemné vzkazy. „Před chvíli mě nesmírně zasáhla hrozivá zpráva o tom, že nás opustil Meky Žbirka. Člověk, kterýho jsem si nesmírně vážil jako zpěváka, jako muzikanta, jako člověka. Měl jsem tu čest se s ním několikrát potkat a jsem mu vděčnej za to, že byl, a jakej byl, a chci vyjádřit hlubokou účast celé jeho rodině s touto hrozivou ztrátou. Meky, myslím na tebe a mám tě rád,“ řekl se slzami v očích zpěvák Matěj Ruppert ze skupiny Monkey Business.

Smrt legendárního zpěváka těžce nese také moderátor Libor Bouček. „Odešel jsi strašně brzo. Můj příteli, v slzách jen doufám, že John Lennon má konečně nejlepšího parťáka do nebeský kapely. Mám Tě rád a navždy budu,“ vzpomíná zdrcený Bouček na svého přítele.

„Budete nám strašně chybět,“ napsal na svém instagramovém účtu moderátor Leoš Mareš a doporučil všem dokument Meky, který zachycuje kariéru zesnulé slovenské popové hvězdy.

„Já na to RIPování a sdílení společných fotek z archivu nikdy moc nebyl, ale tady chci udělat vyjímku,“ napsal na svůj instagramový profil fotograf a kameraman Tomáš Třeštík. „Upřímně a uvěřitelně milej, strašně šikovnej a přesto skromnej chlap, se kterým bylo tak nějak obyčejně hezky. Věděl jsem, že je nemocný, nevěděl jsem, jak moc vážný to je. Gentlemani si na tyhle věci lidem okolo asi moc nestěžujou. Moc mě to mrzí. Upřímnou soustrast celé rodině,“ dodal na závěr.

„Tohle strašně bolí. Miro Žbirka byl pro mě umělec, který i v dobách patosu přinášel do česko-slovenské hudby inovaci a nádech světový pop music. Geniální songwriter, úžasný člověk, plný pokory, absolutní legenda. Je mi ctí, že jsem tě mohl poznat, poslouchat tě mluvit o hudbě i o životě celkově. Budeš nám strašně moc chybět,“ napsal ke společné fotografii český zpěvák Adam Mišík.

K úmrtí populárního zpěváka se na sociálních sítích vyjádřila také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová: „Svetr, typické brýle a úsměv. Vždy jsem měla pocit, že vůbec nestárne. Texty jeho písní známe všichni nazpaměť. Miloval hudbu, češtinu, Londýn a Beatles. Miroslav Žbirka byl a zůstane legendou,“ vzpomínala Čaputová.

Jeho písničky jsou moje mládí. A nejsem rozhodně sám. Žili jsme jím všichni. Atlantida je nej,“ napsal na twitteru český premiér Andrej Babiš, jenž se stejně jako Žbirka narodil v Bratislavě.

Zpráva o úmrtí Žbirky zastihla členy skupiny Olympic před vystoupením v Litovli. „Sedíme v šatně úplně zmrzlí. Máme půl hodiny před koncertem a teď jsme se to dozvěděli. Určitě něco vymyslíme, asi mu věnujeme nějakou písničku. Kamarádili jsme spolu, on byl strašně milý společník, vždycky byl dobře naložený, skvělý zpěvák, kterému nikdy neujela intonace. Prostě super chlap,“ sdělil zpěvák a kytarista Petr Janda.

„Je to překvapivá zpráva i když jsem tušil, že není v pohodě, protože jsme měli za něho měli nedávno zaskočit na koncertu, který nemohl absolvovat,“ uvedl zpěvák skupiny No Name Igor Timko. „Ještě nedávno jsme spolu hráli a on byl plný života. Měl skvělý humor. Vzpomínám, že v den mé svatby měl po koncertě a ve starém hotelu Slovan v Košicích, kde jsem se za ním stavil, mi řekl: Oceňuji mladej, že se ženíš i přesto, v jaké žiješ branži,“ vzpomínal.

Kariéra Miroslava Žbirky v kostce

Miroslav Žbirka přezdívaný Meky se narodil 21. října 1952 v Bratislavě. Jeho matkou byla Angličanka a otcem Slovák. Začínal ve skupině Modus, v níž se sešel s Jankem Lehotským a Marikou Gombitovou. V roce 1977 získali společně zlatou Bratislavskou lyru za písničku Úsměv. O čtyři roky později založil s Lacem Lučeničem skupinu Limit a vydal se na sólovou dráhu. Za dobu působení na hudební scéně mu vyšly desítky desek v Česku, na Slovensku a v Německu. Koncertoval téměř po celém světě. Mezi jeho nejznámější písničky patří 22 dní, Balada o poľných vtákoch, Biely kvet a Atlantída.

Zdroj: Shutterstock
Miroslav Žbirka se v roce 1982 stal prvním slovenským Zlatým slavíkem a po Waldemaru Matuškovi byl druhý, kdo dokázal porazit Karla Gotta.
Zdroj: Shutterstock

V roce 2012, když mu bylo 60, natočil novou píseň Love Shines ve slavném londýnském studiu Abbey Road, kde vznikly i největší hity jeho oblíbenců Beatles. Bez vlivu této slavné britské skupiny by se možná zpívání a hraní na kytaru nikdy nevěnoval. „Kdybych jako chlapec neslyšel jejich písničky, tak bych asi v populární hudbě nepůsobil. Byl bych možná fotbalistou nebo něčím podobným,“ uvedl zpěvák.

Své poslední album vydal před třemi lety pod názvem Double Album. Nahrávka vznikla znovu v Abbey Road, ve Studiu 3, ve spolupráci s producentem Robem Cassem a hvězdnými britskými muzikanty.

Loni na jaře Žbirka zahrál jako poděkování sestrám, lékařům a zdravotnickému personálu v areálu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Letos v době koronavirových uzávěr uspořádal v pražském klubu Lucerna Music Bar on-line koncert s názvem Miro Žbirka pro Londýn. Hudebník skončil před měsícem v nemocnici na infuzích. „Přátelé, dostihl mě nějaký zákeřný bacil,” napsal tehdy na svém Facebooku. „Posílejte energii, budu ji potřebovat,” poprosil fanoušky. Žbirkova manželka Katarína potvrdila, že zpěvák „zemřel na komplikovaný zápal plic.”

Může se Vám líbít

Sticky Post

Ruské údery zasáhly Dněpr i město Synelnykove, přičemž devět lidí, včetně tří dětí, přišlo o život. Současně ukrajinská obrana sestřelila ruský strategický bombardér.

Sticky Post

Bývalý americký fotbalista a kontroverzní osobností OJ Simpson zemřel ve věku 76 let na rakovinu. Jeho soudní proces kvůli obvinění z vraždy jeho tehdejší...

Influenceři

Několik let byla situace na trhu sociálních sítí poměrně klidná. Velcí hráči si rozdělili trhy a dlouho se neobjevil někdo, kdo by měl ambici...

Sticky Post

Sympatického zpěváka Vojtu Drahokoupila redaktorka magazínu Zítřek zastihla na představení nově vzniklé nadace Anežka. Tu založila jeho kolegyně z divadla Michaela Gemrotová společně s...

Sticky Post

Letošní Český slavík 2023 se zapíše do historie „Slavíků“ jako den, kdy byl napaden zpěvák Jan Bendig. Ochranka dostala nemilé varování, že se k...

Sticky Post

Michal David se dlouho těšil na křest svojí nové desky Funky 2, která proběhla v pražské vinárně. To ještě netušil, že host Roman Ondráček...

Zahraniční politika

Ukrajinští vojáci píší na dělostřelecké granáty vzkazy pro nepřítele i vzpomínky na padlé kamarády. Zprávy se při dopadu granátů rozpadnou a Rusové si je...

Ostatní sporty

MMA zápasník Jiří Procházka nastoupí za pár dní proti brazilskému soupeři Alexu Pereirovi. Při rozhovoru s médii se postaral o senzaci, která se rázem...

Sticky Post

Dne 3. listopadu 2023 zasáhla porotce show TV Prima Česko Slovensko má talent smutná zpráva: zemřel legendární účastník Jozef Pátrovič.

Fotbal

Je to, jako by na posledním místě ligy byl Bayern Mnichov nebo někdo ze dvojice Sparta-Slavia. Šílená deka padla na Ajax Amsterdam, 36násobného mistra...

Sticky Post

Herec Matthew Perry se proslavil v kultovním seriálu „Přátelé“. Nikdo nečekal, že představitel Chandlera zemře ve věku 54 let.

Sticky Post

Ed Sheeran se vrací po pěti letech do České republiky. Kdo by čekal, že slavný anglický zpěvák vystoupí v Praze, ten by se mýlil....