Connect with us

Zadejte svůj dotaz

.

Sport

Horst Siegl: Myslím si, že Spartu čeká ve Skotsku peklo

Pražskou Spartu dnes čeká důležité utkání ve skupině Evropské ligy proti glasgowským Rangers. Co očekává od dnešního zápasu legenda Sparty a fotbalový expert Horst Siegl? Jak vzpomíná na nultý ročník Ligy mistrů 1991/1992, kdy na půdě skotského celku vstřelil postupový gól? S bývalým úspěšným fotbalovým útočníkem jsme rozebrali výkony Sparty nejen na evropské scéně, ale také v domácí lize. Bude podle něj tato sezóna pro Spartu zlomová, nebo to na zisk vytouženého titulu stále nevidí?

Zdroj: Horst Siegl
Zdroj: Horst Siegl

Horste, jak se vám líbí Sparta v evropských pohárech?

Oba zápasy s Lyonem ukázaly, že na první místo sparťani nemají, ale věřím, že se poperou o druhé místo, aby postoupili do jarních bojů. Bude se to odvíjet od následujícího zápasu, protože domácí zápas proti Rangers zvládli v pohodě. A teď je otázka, jestli ten stejný výkon, a hlavně výsledek zopakují ve Skotsku.

Zvládnou podle vás Letenští postoupit ze skupiny, kterou mají rozjetou celkem slušně?

Momentálně jsou druzí a mají 4 body. Rangers jsou třetí a mají také 4 body. A když se podíváme na to, že hrají venku a doma je zvládli, bude tedy rozhodovat vzájemný zápas. Spartu pak čeká doma Brondby a v prvním zápase bylo Brondby velmi špatný. Byl to soupeř, u něhož Sparta měla na to ho porazit. Je to škoda, protože kdyby v tabulce získali tyhle dva body navíc, jeli by tam v lepším rozpoložení. Ale když Sparta přiveze přijatelný výsledek, věřím, že zápas s Brondby zvládne a postoupí do další fáze.

Jak vidíte zápas Sparty na půdě Rangers?

Jsem rád, že mě Sparta pozvala do Skotska na tento zápas, ale bohužel se ho nemůžu zúčastnit, protože mám nějaké povinnosti. Rád bych to viděl na vlastní oči, ale na druhou stranu mám i trošičku obavy, protože si myslím, že Spartu tam čeká peklo a nějaká nevraživost. Ten férový boj by se měl ukázat na hřišti, kdo je lepší. Sparta i přes ten nezdar, který byl v posledním zápase na Slovácku, musí zavřít ligovou knížku a otevřít tu pohárovou a snažit se tam předvést dobrý výsledek. Kdyby získali tři body, tak by to bylo fantastické.

Myslíte si, že fotbalisté Rangers budou chtít hráče Sparty cíleně zranit, stejně jako tomu bylo v jarní odvetě play off proti Slavii?

Jak se říká, že box je sport gentlemanů, tak si myslím, že i fotbal je sport gentlemanů. Zákroky ze strany Rangers proti Slavii byly nechutné, ale celkově to vyplynulo z toho boje. Ty zpomalené záběry vypadaly šíleně, ale jsem toho názoru, že nikdo nechce nikoho zranit úmyslně, takže věřím, že k tomu nedojde. Navíc je možná dobře, že Rangers už netrénuje Gerrard. On byl také jeden z těch, který místo toho, aby uznal sílu a fotbalový výsledek na Letné, tak hledal výmluvy všude možně. Ještě obvinil děti, které vytvořily skvělou kulisu, z rasistického chování. Jako hráče jsem ho uznával, ale je vidět, že nemá charakter, když se ani nerozloučil s hráči, když odešel do Aston Villy. Také mu to fanoušci dali hned najevo a přejí mu sestup.

Zdroj: ČTK
Tomáš Rosický gratuluje na Spartě Horstu Sieglovi k 50. narozeninám
Zdroj: ČTK

Měli by se podle vás vydat fanoušci Sparty do Skotska, nebo je to pro ně příliš nebezpečné?

Myslím si, že někteří z nich se tam už vydali rovnou ze Slovácka. (smích) Věřím, že nedojde k žádnému souboji fanoušků ani na stadionu, ani mimo něj. Ať se rozhodne na hřišti. Je skvělé se tam podívat, protože jsem tam byl přibližně před 20 lety, kdy jsme tam s nimi hráli. Rád na to vzpomínám, protože jejich stadion byl už tehdy fantastický. Během rozcvičky tam bylo asi 5 tisíc diváků a potom, když jsme se šli převléct a naskočili jsme na zápas, fandilo 35 tisíc lidí. Byla tam fantastická atmosféra a fanoušci hnali Rangers dopředu. Nakonec nám výsledek z domácího hřiště pomohl v tom, že jsme postoupili dál. Ale abych odpověděl na tu otázku. Věřím tomu, že se tam sparťani určitě objeví, protože sparťanská fanouškovská základna je veliká. Fanoušci chtějí týmu vždy pomoct jak doma, tak i venku. Je jich pokaždé hodně, ať je to kdekoliv, proto by si jich hráči měli vážit, i když víme, jak jsou fanoušci nároční. Prohrát můžete, ale hráči tam musí nechat duši pro úspěch klubu i svůj osobní úspěch, a ne to jen odehrát. To se neodpouští.

Jaký je váš osobní tip na výsledek?

Pro mě by byl dobrý výsledek i 1:1 a věřím, že bychom mohli 2:1 vyhrát. Doufám, že to kluci zvládnou, protože by se po tom posledním nezdaru oklepali do dalších bojů. Za chvilku končí půlka sezóny a pro ně je důležité, aby šli do zápasu s Brondby s náskokem před Rangers. Poslední zápas se Rangers také nepovedl, protože v semifinále skotského Ligového poháru doma podlehli Hibernian 1:3.

Sparťani dlouho čekají na trofej na domácí scéně. Myslíte si, že tato sezóna bude pro ně ta zlomová?

Vypadalo to, že je Sparta na dobré cestě. Zvládla i derby, i když Slavie byla delší dobu oslabená. Pro ně ale bylo zadostiučinění, že se dostali do popředí tabulky, kde byla i Plzeň. Ale když si to zpětně promítnu a trošku přemýšlím nad těmi zápasy, které v poslední době odehráli, tak komplikace začaly s Lyonem, kdy dvakrát prohráli, protože Lyon byl nad jejich síly. Pak tam byl těžký zápas v Ostravě, doma s Boleslaví, Teplicemi a už to nebylo ono. Nakonec přišel výbuch se Slováckem, takže si sám kladu otázku, jestli je Sparta už přichystaná na to, aby se stala mistrem. Prohrála i zápas v Plzni, kdy Plzeň byla jednoznačně lepší, a teď padla s dalším konkurentem o přední místo – se Slováckem, které je přejelo ještě jednou tolik a ve všech směrech. Na druhou stranu je tam malý bodový rozdíl a můžou rozhodovat maličkosti. Asi bych nepředbíhal, protože je teprve půlka sezóny. Uvidíme, jak to bude vypadat na jaře.

Zdroj: Horst Siegl
Horst Siegl ve studiu O2 TV Sport s Michalem Hrdličkou a Petrem Mikolandou
Zdroj: Horst Siegl

Majitel Sparty Daniel Křetínský nedávno odkoupil 27% podíl ve West Hamu United. Jaký přínos podle vás bude mít tento byznysový a fotbalový tah Křetínského pro český fotbal?

Dana znám dlouho i z doby, kdy jsem na Spartě působil jako trenér. On do Sparty vstoupil s velkým elánem. Jsem toho názoru, že je pro Spartu důležité, že tam je tenhle člověk, protože ji dotuje celou dobu a každý rok neskutečnými financemi. Myslím si, že ta neskutečná částka v rámci toho podílu může znamenat i nějaké propojení českého fotbalu s anglickým fotbalem, protože Anglie je kolébka fotbalu. Málokdo se tam dostane a jsem rád, že naši čeští hráči, kteří jsou momentálně ve West Hamu, jsou takoví pilíři toho týmu a zapadli tam velice dobře. A může tam být nějaké pojítko mezi Spartou a West Hamem, že tam můžou jít další hráči. Určitě to může být ku prospěchu. Ale musíme si nalít čistého vína, protože za jeho dlouhého působení ve Spartě nepřišel žádný větší úspěch při těch možnostech, které tam jsou. Proto je to velká škoda a určitě ho jako cílevědomého člověka musí strašně štvát, srážet a mrzet, ale je to i jeho přičinění. Myslím si, že tam budou viníci všichni.

Spekuluje se, že během zimního přestupového okna zamíří Adam Hložek na hostování právě do londýnského klubu. Jaký je váš názor? Dojde k tomuto kroku?

Myslím si, že tam hraje roli víc faktorů – aby byl Hložan zdravý a aby ho chtěl trenér, protože jestli ho chce majitel, to je fajn, ale pokud o vás nebude stát trenér, tak je to podle mě nesmysl. Na druhou stranu jsem už slyšel, že se trenér o něm už vyjádřil, že by ta možnost tam byla. To jsou faktory, které jsou důležité. Další otázka je, jestli se jedná jen o hostování, s jakou opcí, a hlavně do toho může promluvit i manažer a samotný hráč. Hložan je podle mě v takové fázi, že sám neví coby, protože ten tlak byl a je velký, aby všechno rozhodoval, k tomu nároďák, teď zase takhle velký přestup. Pak se podívejme na to, kolik je mu let. Všechno má ještě před sebou a je důležité, aby to i bylo s nějakou rozvahou a ku prospěchu jak hráče, tak i klubu. Všechny předpoklady zatím má. Nic to ale nemění na tom, že nesmí stagnovat. Musí na sobě neustále pracovat, ať je kdekoliv. Bez toho to nepůjde.

Objevujete se na obrazovkách O2 TV Sportu, kde jste pravidelným hostem fotbalového studia. Je pro vás náročnější fotbal hrát, nebo o fotbale mluvit jako expert?

Kdybych to řekl obráceně, tak bych se rád viděl zase na hřišti, protože tam je to jednodušší. (smích) Má to jiné kouzlo. Vždy jsem se rád podělil s fanoušky o oslavu gólu, když jsem přiběhl k tribuně, u níž jsem měl pokaždé nějaká gesta. Rád na tu dobu vzpomínám a chybí mi, protože mě to strašně moc naplňovalo – kabina, spoluhráči, trenéři, vedení, diváci, trofeje. Ty úspěchy jsme měli velké, takže se vidím spíš na tom hřišti. S odstupem času tím, že jsem ve studiu pravidelně a delší dobu, chci být spravedlivý a mám trošku i nadhled v tom, že kolikrát lidé říkají, že mluvím proti Spartě, nebo že jsem sparťanský, ale tak to není. Vím, že jsem po tolika letech spjatý se Spartou, ale už tam nejsem delší dobu, i když bych se tam rád vrátil. (smích) Chci být vždy objektivní a dávat nějaké své postřehy. Vím, že se všem nezavděčíte a že jsou někteří jedinci velcí rejpalové, ale někdy to beru i s humorem. A rád tam i chodím. Člověk se tam neustále učí, poznává zázemí studia, režii, máme dobrý kolektiv. Někdy musíme mluvit také k rozhodčím. Všichni víme, jaká jsou u VARu a rozhodčích pravidla, takže se člověk musí obohacovat, aby byl v obraze. Ale kolikrát není ideální se k tomu vyjadřovat, protože každou chvíli to je jinak, anebo máme i jiný názor na posouzení.

Nedávno jste se také stal dědečkem. Váš vnuk zdědil jméno Horst, které má v rodině tradice po generace. Je vaším velkým přáním, aby i vnuk byl fotbalista?

Horst je jeho druhé jméno, první je Elliot, takže možná trošku s přinucením mě a mladýho došlo k tomu, že Horst je alespoň jeho druhé jméno. Myslím si, že to s postupem věku bude „Sigi“ a otázka je, kam budou směřovat jeho krůčky, protože bydlí kousek od Slavie a nosí slávistické věcičky. (smích) Já se snažím o sparťanské barvy, takže uvidíme, ale je mi to asi jedno, i když…. (smích) Byl bych rád, kdyby běhal po trávníku. Když bude běhat po tom ligovém, tak určitě budu rád. Hlavně, ať je zdravý. Škoda, že můj syn nešel v mých šlépějích i přesto, že prošel celou sparťanskou mládeží. Bohužel se vážně zranil v sedmnácti osmnácti letech při zkoušce v Opavě během přípravy. Jinak si myslím, že by také nasbíral ligové zkušenosti, ale takový je fotbalový život. Všichni nemají to štěstí. Přál bych to každému mladému klukovi a žáčkovi, aby si ligový sen uchovávali v sobě a snažili se si ten sen splnit. Touha je jedna věc, ale pak musí být píle, vůle, úsilí, snaha, štěstí, abyste to dokázal. Nesmíme zapomenout na rodiče a jejich obětování se pro své ratolesti.

Foto: Horst Siegl
Horst Siegl se synem Horstem a vnukem Elliotem Horstem
Zdroj: Horst Siegl

S tím s vámi naprosto souhlasím…

To jsem rád. Abych dokončil svoji myšlenku, mně se ten sen podařil a přál bych všem mladým klukům a žáčkům slyšet pak tu hymnu na stadionu, ať je to Evropská liga nebo Liga Mistrů. Jsem rád, že jsme ji společně se Spartou zažili a že jsme měli společné úspěchy v Lize Mistrů. Ještě se vrátím zpátky ke Glasgow, protože kdybychom v Glasgow prohráli 2:0, nebyla by historie Sparty tak bohatá a my jsme nebyli součástí úspěšné historie Sparty. Ještě jednou děkuji té generaci, se kterou jsem nastupoval. Vzpomínám na super dobrou partu kluků, a hlavně výborných fotbalistů. Tenhle nultý ročník nás odpíchl od toho, že jsme pak dostali Marseille – vítěze předchozího ročníku Ligy mistrů, kterého jsme vyřadili. A pak přišla Barcelona. Ten klíč úspěchu byl ale v Glasgow, kdy jsme doma vyhráli 1:0 po gólu Jirky Němce. U nich jsme inkasovali branku, pak se prodlužovalo a my dostali hned v 93. minutě na 2:0. Bylo zle, ale v prodloužení jsme snížili. Dali jsme „Sieglovský gól“ – takový polovlastní s tím hráčem, kdy jsme šli spolu do skluzu. A ten gól znamenal postup dál. Takže Glasgow možná Spartu nějak provází. Bylo by dobré, kdyby to kluci zopakovali a šli na jaře dál. Jsem se zase rozkecal. (smích)

V pořádku, jsem na to zvyklá. (smích) Ještě se vrátím k vašemu vnukovi. Umíte si představit, že byste jednoho dne chodil vašeho vnuka podporovat do Edenu a nebyl by tam jako soupeř, ale jako hráč Slavie?

(smích) To jsou štiplavé otázky. Rád chodím i na pozvání Slavie, nebo když je dobrý zápas, tak jdu nejen na Slavii, ale i na jiný stadion. Když bude mít talent po mně (smích), tak samozřejmě ho přijdu podpořit. Na tom není nic špatného. Až bude starší a bude rozdávat radost, tak já budu starý, a to už mě pak nikdo nepozná. (smích)

Může se Vám líbít

Fotbal

Za poslední 2 týdny činí bilance českých týmů v pohárové Evropě 6 výher, nula remíz, nula proher. Sparta, Slavia i Plzeň si zkrátka nechaly...

Sticky Post

Řeč herečky Jitky Asterové při křtu loga nově vzniklé Nadace Anežka zaujala všechny přítomné "Nejsem tady tak úplně náhodou, mám také tak trochu zkušenost,...

Fotbal

Původně se v sobotu mělo odehrát 5 zápasů Fortuna:ligy, nakonec zbývá jen jediný. A kdo ví, jestli dopadne ten. O duelu Olomouce proti Slovácku...

Fotbal

Které české fotbalové kluby uvidíme v evropských pohárech i na jaře? A jaké soutěže budou hrát? Zatímco Plzeň má jasno už měsíc, Slavia si...

Fotbal

Poslední listopadový den byl z pohledu českého klubového fotbalu opravdu vydařený. Vyhrály Sparta, Slavia i Plzeň. Plzeň zapsala rekordních 15 bodů do skupiny, Slavia...

Sticky Post

Sympatického zpěváka Vojtu Drahokoupila redaktorka magazínu Zítřek zastihla na představení nově vzniklé nadace Anežka. Tu založila jeho kolegyně z divadla Michaela Gemrotová společně s...

Sticky Post

Herečka Barbora Seidlová (42) září v současné době v roli maminky tří dětí ve filmu Tajemství a smysl života. Jak herečka zareagovala na otázky...

Fotbal

Do národního koeficientu české kluby zaznamenaly další body. Dvě výhry Slavie a Plzně přináší zisk bod, další půlbod dopisuje Viktoria za jistotu prvního místa...

Fotbal

Čeští fotbaloví fanoušci mohou tento čtvrtek hodnotit jako úspěšný. S výjimkou příznivců Sparty, která nezvládla duel na Ibrox Stadium. Zato Slavia a Plzeň zvítězily...

Sticky Post

Padesátka ji minula už tři roky zpátky, ale nikdo by jí to nevěřil. Řeč je o bývalé muzikálové Kleopatře Iloně Csákové, která se po...

Sticky Post

Krásnou a milou Alex Mynářovou jsme zastihli při moderování křtu nového videoklipu královny dětských srdcí Míši Růžičkové. Alex ale nebyla na akci sama, měla...

Fotbal

Je to, jako by na posledním místě ligy byl Bayern Mnichov nebo někdo ze dvojice Sparta-Slavia. Šílená deka padla na Ajax Amsterdam, 36násobného mistra...