Connect with us

Zadejte svůj dotaz

.

Kultura

Cobainův Fender Mustang se vydražil za 1,5 milionů dolarů. Je až třetí nejdražší kytarou frontmana Nirvany

Nebesky modrý Fender Mustang určený pro levorukého kytaristu. To je nástroj, který byl v minulých dnech vydražen za závratných 1 587 500 dolarů. Jeho nový majitel, jistý japonský podnikatel, si možná na kytaru jako první zabrnká píseň „Money Will Roll Right In“.

Zdroj: istock
Zdroj: istock

Je to totiž interpret této písničky, jemuž kytara kdysi patřila. Kurt Cobain na tuto kytaru hrál na posledním turné kapely Nirvana. Naposledy na veřejnosti akordy této kytary zazněly 1. března 1994 v Mnichově, kde se turné Utero definitivně uzavřelo. O měsíc později blonďatý zpěvák spáchal ve věku 27 let sebevraždu.

Kytara má přitom jen čtvrtinovou hodnotu v porovnání s nástrojem 1959 Martin D-18E, který byl v roce 2020 vydražen za 6 milionů dolarů. Koupil jej tehdy Peter Freedman, šéf australské firmy na zvukovou techniku Rode Microphones. V tomto případě šlo o kytaru akustickou. Znalci už asi tuší – je to ten instrument, na nějž Cobain hrál na ikonickém koncertě MTV Unplugged v New Yorku v listopadu 1993. Právě tento nástroj dodnes drží platný rekord nejdražší kytary světa. O něco „levnější“ byl Fender Mustang, na nějž Cobain zahrál slavný hit Smells like teen spirit – ten se vydražil za 4,5 milionů dolarů.

Zachovalých kytar Kurta Cobaina je poměrně málo. Zpěvák měl často tendenci své nástroje zdevastovat na pódiu před zraky šílících fanoušků.

Zdroj: barrons.com

Může se Vám líbít

Společnost

Už dříve se v Československu a v Česku chytaly zahraniční styly. V 70. a 80. letech to ale byly subkultury, které se k hudebním...