Connect with us

Zadejte svůj dotaz

.

Referendum Václava Budinského

Legalizace marihuany v Česku: ANO, či NE?

Marihuana je vnímána jako takzvaná lehká droga a řada států k ní mění vztah a přístup. Většina odborníků totiž tvrdí, že je méně nebezpečná než alkohol, který je v našich kulturách od nepaměti společensky akceptovanou drogou a který se stal součástí našeho způsobu života.

Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock

Pojďme se podívat na přístup některých zemí a také na klady a zápory konzumace této zatím u nás nelegální drogy. Například Kanada v roce 2018 povolila nákup, prodej i držení rekreačního ale i lékařského konopí. Kromě toho se marihuana téměř ve všech provinciích smí prodávat jak v kamenných obchodech, tak i e-shopech provozovaných soukromými i státními společnostmi.

V USA najdeme již 10 států, které umožňují nákup, držení a užívání konopí pro rekreační účely, a 33 států, které povolují nákup alespoň pro lékařské účely. Např. Kalifornie již od roku 2016 legalizovala jak lékařské, tak i rekreační využití konopí. 

Proces legalizace probíhá postupně i ve státech Jižní Ameriky. Např. v Uruguay je konopí v celé zemi snadno a hlavně legálně dostupné. Všichni občané nad 18 let nemají problém ho zakoupit. V Kolumbii může každý volně pěstovat až 20 rostlin pro vlastní potřebu. Kromě toho je také možné konopí zakoupit na lékařský předpis.

V Evropě nejdále s legalizací pokročilo Nizozemsko (Holandsko). Marihuana zde sice není úplně legální, nicméně je povolen její nákup v malém množství. Zároveň je tolerováno užívání a kouření produktů s THC. Kdo si nakoupí konopí ve specializovaných obchodech – coffeeshopech, nemusí se bát o svou bezpečnost ani o potíže s policií. 

Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock

U nás prosazují legalizaci především Piráti. Našli ovšem podporu u národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila. Z jeho pohledu je třeba re­agovat na trend rozvolňování pravidel, který je patrný po celém světě.

„Ta látka se tu už usadila a nemá smysl jít cestou prohibice. Když zavedeme dobrý kontrolní mechanismus, tak věřím, že konopí bude pod větší kontrolou, než je teď,“ míní Vobořil.

Na častý argument, že legalizace víc zpřístupní tuto látku mladistvým, odpovídá: „Děti se dneska ke konopí dostanou na černém trhu snadno. V podstatě každý ví, kde si ho sehnat. Dávám za příklad Nizozemsko, které má užívání konopí legislativně upraveno už nějakou dobu – a jeho užívání je třetinové oproti Česku, které jde zatím cestou prohibice.“

Zdroj: Autorský text

Může se Vám líbít

Seriály

Rodina Klímových do Ulice nastoupila na podzim roku 2020. Teď se bude muset s jedním svým jejím členem na nějakou dobu rozloučit. Důvodem je...

Seriály

V Ulici bude příští týden pořádně veselo, a to hned od pondělí, kdy Magda s Tomášem objeví ve třídním skleníku marihuanu. Tím ale pubertální...

Společnost

Ještě nedávno neměli o používání nikotinových sáčků u dětí ponětí ani rodiče školáků, ani samotní učitelé. S rozmachem tohoto nebezpečného trendu ale přibývá na...