Connect with us

Zadejte svůj dotaz

.

Ekonomika

Rozkvět pobřežních ekonomik překonává severní gigant

V poslední době jsou svědky nečekaného vzestupu ekonomiky zemí ležících na pobřeží, které nyní předčí výkonnost tradičně silných severoevropských národů.

Zdroj: canva.knihovna
Zdroj: canva.knihovna

Oživení po krizi

Po desetiletích finančních výzev, které vyvrcholily evropskou dluhovou krizí, se Španělsko, Řecko a Portugalsko nyní těší z ekonomického růstu, který překračuje očekávání. Tento obrat je z velké části díky nárůstu turistického průmyslu.

Překonání úsporných opatření

V reakci na krizi byla tato státy nucena přijmout přísná úsporná opatření, která jim byla uložena evropskými partnery. Tato opatření byla reakcí na obavy z fiskální nezodpovědnosti a nedostatečné konkurenceschopnosti.

Změna po pandemii

Podle Zsolta Darvase, ekonoma z bruselského think-tanku Bruegel, se však po pandemii situace výrazně změnila. “Nyní tyto země rostou rychleji než průměr EU a již nejsou považovány za problémové členy,” uvedl Darvas.

Ekonomický růst

V minulém roce vzrostl hrubý domácí produkt Španělska o 2,5 %, Portugalska o 2,3 % a Řecka o 2 %. V porovnání s celkovým růstem EU, který činil pouze 0,4 %, a poklesem německé ekonomiky o 0,3 %, jsou tyto čísla pozoruhodná.

Prognózy MMF

Mezinárodní měnový fond předpovídá, že i v letošním roce budou tyto země nadále dosahovat vynikajících výsledků, i když se očekává zpomalení tempa růstu. Prognózy MMF naznačují růst španělské ekonomiky o 2,4 %, portugalské o 1,7 % a řecké o 2 %.

Turistika jako hnací motor

Hlavním faktorem tohoto ekonomického obratu je prudký nárůst turistického ruchu, který dosáhl rekordních úrovní po zrušení pandemických omezení. Turistický sektor je pro tyto země zásadní, neboť tvoří téměř 25 % řecké ekonomiky a 12 % ekonomik Portugalska a Španělska.

EU Plán obnovy

Tyto země také těží z rozsáhlého Plánu obnovy EU, který byl zaveden k podpoře ekonomik po pandemii. Velká část tohoto plánu, skládající se z grantů a půjček výměnou za strukturální reformy, směřuje právě do těchto jižních států.

Investice a reformy

Španělsko, jako druhý největší příjemce prostředků z tohoto plánu, získalo již 38 miliard eur, zatímco Řecko obdrželo 15 miliard eur a Portugalsko 8 miliard eur. Tyto země také vynaložily značné úsilí na zvýšení atraktivity svých ekonomik prostřednictvím strukturálních reforem, což vedlo k nárůstu konkurenceschopnosti a zlepšení situace na trhu práce.

Výzvy a vyhlídky

Přestože rychlý růst těchto zemí je částečně reakcí na prudký pokles HDP během finanční krize, s mírou nezaměstnanosti přesahující 11 % ve Španělsku a Řecku, stále existují výzvy. Bývalý evropský komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn uvedl, že “deficity a úrovně dluhu zůstávají vysoké”, i když “rozdíly mezi zeměmi eurozóny se snížily”.

Darvas věří, že “konvergence” mezi jižními a severními zeměmi bude pokračovat, i když pomalejším tempem, a zdůrazňuje, že před těmito zeměmi je ještě mnoho práce.

Zdroj: forbes.cz

Může se Vám líbít

Sticky Post

Devatenáctiletý Jay Slater zmizel v rozlehlé přírodní rezervaci na Tenerife. Přátelé a rodina naléhají na britskou a španělskou policii, aby poslaly specialisty a pomohly...

Sticky Post

Tělo amerického turisty bylo objeveno na odlehlé pláži malého řeckého ostrova Mathraki, který se nachází západně od Korfu. Jedná se o poslední případ v...

Sticky Post

Vzhledem k tomu, že Řecko čelí neobvykle vysokým teplotám, roste obava, že zahraniční turisté nejsou dostatečně informováni o rizicích přehřátí a vyčerpání.

Sticky Post

Boeing 777-300ER společnosti Singapore Airlines byl kvůli silným turbulencím odkloněn do Bangkoku, kde přistál s jedním úmrtím a několika zraněnými cestujícími na palubě.

Sticky Post

Ve světě showbyznysu se objevila nová romantická dvojice, která přitahuje pozornost veřejnosti svou náklonností. Ben Cristovao, známý zpěvák a osobnost, byl spatřen v intimním...

Sticky Post

Neustálé vymýšlení, kam, kdy, na jak dlouho, a ještě ladění volných dnů celé rodiny? Plánování dovolené umí být mnohdy spíše řehole, nežli relax a...

Sticky Post

Dali jste se na podnikání a nechali se zlákat vidinou zářného úspěchu, bohatství a sebeuspokojení? Motivace je základ, ale co když přijde temné údolí,...

Sticky Post

Po čtyřletém období finančních ztrát se Kiwi.com, specialista na prodej letenek, vrátil k zisku. Loni dosáhl zisku 1,13 milionu eur a zaznamenal významný nárůst...

Sticky Post

Česká národní banka (ČNB) se chystá na jednání ohledně úrokových sazeb, odborníci očekávají možný pokles o půl procentního bodu.

Sticky Post

Po třech a půl letech od odchodu Velké Británie z Evropské unie se zdá, že konečně přichází doba pro zahájení hraničních kontrol. Nicméně po...

Sticky Post

Klesající ceny letenek vedou Čechy k hledání nových cestovních destinací. Nové letecké linky a rozšíření kapacity podporují tento trend a přinášejí zajímavé změny v...

Sticky Post

Největší ruská banka Sberbank oznámila výplatu dividend ve výši 750 miliard rublů za minulý rok. Tato výplata je důležitým příspěvkem do státního rozpočtu, neboť...